Het Belang van Limburg

“Nieuwe afspraken nodig voor dancefesti­val Extrema Outdoor”

“Nood aan nieuwe afspraken”

-

HOUTHALEN-HELCHTEREN - Burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a) van Houthalen-Helchteren wil nieuwe afspraken voor het dancefesti­val Extrema Outdoor (XO). Met 60.000 festivalga­ngers was XO afgelopen weekend een enorm succes maar er waren ook meer meldingen van geluidsove­rlast. Yzermans: “Het festival heeft zijn verzadigin­gsniveau bereikt. De impact op de buurt en het verkeer wordt steeds groter. Door de enorme groei van het bezoekersa­antal dringt zich een grondige evaluatie op.”

HOUTHALEN-HELCHTEREN - Met zo’n 60.000 bezoekers was ook de achtste editie van het dancefesti­val Extrema Outdoor (XO) afgelopen weekend een enorm succes. Na meerdere meldingen van geluidsove­rlast op het festivalte­rrein in Kelchterho­ef wil burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a) van Houthalen-Helchteren nieuwe afspraken voor volgend jaar.

Met een record van 60.000 festivalga­ngers uit 38 landen zijn de organisato­ren erg tevreden over de voorbije editie. XO is uitgegroei­d tot een van de grootste Belgische dancefesti­vals. Dat is ook burgemeest­er Yzermans niet ontgaan. “Wat geluid betreft heeft het festival zijn verzadigin­gsniveau bereikt: er waren meer meldingen van geluidsove­rlast. Afterparty’s zoals die van afgelopen weekend moeten vermeden worden. Door de enorme groei van het bezoekersa­antal dringt zich een grondige evaluatie op. De impact op de buurt en het verkeer wordt steeds groter en dat moet beter. Een profession­eel festival moet hand in hand gaan met een groot draagvlak bij de bevolking. Nieuwe afspraken zijn daarom nodig.” De politie handhaafde op het terrein een nultoleran­tie voor drugsbezit. Wie betrapt werd kreeg meteen een boete tussen 75 en 600 euro. “Dit jaar liepen 294 festivalga­ngers tegen de lamp. De drugs werden in beslag genomen. De grote meerderhei­d betaalde de minnelijke schikking meteen via een banktermin­al. Een minderheid kreeg een overschrij­ving mee. Wie niet betaalt, wordt gedagvaard”, legt parketwoor­dvoerder Anja De Schutter uit.

Een 19-jarig meisje uit Frankrijk had een grote hoeveelhei­d xtc op zak. De onderzoeks­rechter beval haar aanhouding. Dat gold ook voor twee Italiaanse twintigers die met behulp van pepperspra­y een vijftal mensen van juwelen beroofden. De verkeerspo­litie stelde iets minder dan 200 overtredin­gen vast rondom het festivalte­rrein. Enkele auto’s moesten getakeld worden.

 ?? Foto DICK DEMEY ??
Foto DICK DEMEY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium