Het Belang van Limburg

Preud’homme moet de landstitel pakken

- Kristof LIBERLOO

Veertig wedstrijde­n gespeeld, het seizoen 2017-2018 zit er op. Alleen KRC Genk en Zulte Waregem of Lokeren mogen/moeten zondag nog aan de bak, maar daarover zo dadelijk meer. Meest opvallende naam in de definitiev­e rangschikk­ing vinden we achter het cijfertje 2. Daar pronkt Royal Standard de Liège. Club Brugge is de verdiende landskampi­oen en beste ploeg van het jaar, maar de Rouches pakten de Beker én een ticket voor de derde voorronde van de Champions League. Niet mis met ‘een clown’ (inclusief bretellen) in de dug-out. Ricardo Sa Pinto zoog het voorbije seizoen alle aandacht naar zich toe. Alleen de videoref werd nog vaker becommenta­rieerd. We hebben ons vaak geërgerd aan de excentriek­e Portugees en vooral aan zijn opdringeri­ge assistente­n. Op 30 november 2017 schreef Sa Pinto geschieden­is: de allereerst­e fopduik van een trainer. Maar in play-off 1 bewees de Standard-coach dat hij meer in zijn mars heeft dan een bierschwal­be. Zijn grootste verdienste: Sa Pinto maakte van Standard weer een machine, alle neuzen wezen in dezelfde richting. Daardoor konden Junior Edmilson en Carcela uitblinken. Standard verdient die knappe, tweede plaats dus dubbel en dik. Sa Pinto verdient daar ook respect voor. Maar hij zal met Standard niet kunnen knokken voor een plaatsje in de Champions League. Die taak zal weggelegd zijn voor Michel Preud’homme. Levende legende in Luik. Maar of hij stond te juichen met het succes van de Rouches, durven we te betwijfele­n. Er wacht Preud’homme volgend seizoen maar één taak: de landstitel grijpen. Want je wisselt van coach om beter te doen dan voorheen. Als de Luikenaar beter wil doen dan de tweede plaats en de bekerzege, dan moet hij kampioen worden.

Die druk zal niet liggen op de schouders van Philippe Clement. Maar na veertig wedstrijde­n heeft KRC Genk zijn uitgesprok­en ambitie niet kunnen inlossen: top drie. We blijven het knap vinden dat Racing durfde verkondige­n dat het bij de eerste drie wilde eindigen. Het zou ook niet eerlijk zijn om Clement daar nu op af te rekenen. Hij kreeg KRC weer op de rails, play-off 1 was meer dan degelijk, maar Genk vergat zichzelf te belonen. Ook dat is een kwaliteit. En daar mogen staf en spelers zich niet achter verstoppen. Racing moet zondag dus nog aan de bak. De opdracht is duidelijk, winst in eigen huis tegen Zulte Waregem of Lokeren is een must. Clement en co verdienen dat Europees ticket ook meer dan Dury of Maes. Genk heeft een veel sterker seizoen gespeeld dan die twee. Maar met wat geweest is, houdt het competitie­format geen rekening. Racing zal het zondag dus zelf moeten afdwingen. Lukt dat niet, dan is maar één conclusie op zijn plaats, ondanks de positieve elementen van de voorbije weken en maanden: het seizoen zal mislukt zijn.

KRC Genk verdient dat Europees ticket meer dan Zulte Waregem of Lokeren. Maar met wat geweest is, houdt het competitie­format geen rekening

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium