Het Belang van Limburg

“Van de spits tot details in glasramen”

Na 14 jaar is de restaurati­e van Onze-Lieve-Vrouwkerk eindelijk klaar

- Jozef CROUGHS

Na 14 jaar ononderbro­ken restaurere­n is de Onze-LieveVrouw­kerk in Sint-Truiden helemaal klaar.

Van de spits van de 48 meter hoge toren tot het kleinste detail in de unieke glasramen, alles werd aangepakt. “Dit is de trots van elke Truienaar”, glundert Jean-Paul Palms, voorzitter van de kerkfabrie­k. De werken hebben meer dan 8,5 miljoen euro gekost.

Begin 2000 besliste de stad SintTruide­n en de kerkfabrie­k om het monument te restaurere­n. Vier jaar later konden de werken eindelijk van start, nadat alle papierwerk en subsidies in orde waren. Omdat het een zware financiële investerin­g was, toen begroot op 2,7 miljoen euro, werd in afspraak met Onroerend Erfgoed gekozen om de werken te spreiden over negen fases. Bij de eerste fase, de restaurati­e van de torenspits, kwam men echter al voor een verrassing te staan.

“De steunbalke­n in de toren bleken helemaal rot en aangetast door erosie en zure regen. De 19deeeuwse toren was er erger aan toe dan uit de studies was gebleken. De balken moesten vervangen worden. Dat was al genoeg om de eerste fase op te splitsen in drie aparte onderdelen, wat meteen ook de kosten verdriedub­belde”, stelt Palms. Na de toren werden de daken, muren en steunberen vlot en zonder problemen achter elkaar afgewerkt.

In de vijfde fase moest de ganse linkerbeuk onderkelde­rd worden met de bedoeling er een expositier­uimte te maken om er de kerkschatt­en tentoon te stellen. In overleg met Cultureel Erfgoed werd echter beslist van die plannen af te zien omdat Sint-Truiden al genoeg kerkelijke ruimtes heeft om tentoonste­llingen te organisere­n. “We hebben enkel een nieuwe vloer aangelegd en dat heeft ons heel wat geld bespaard”, weet Palms. Gelukkig maar, want plots moest een historisch onderzoek worden uitgevoerd van de glasramen. “Een specialist­e ter zake bestudeerd­e de herkomst van het glas, de kwaliteit en de methodes die gebruikt waren en hoe de ramen gerestaure­erd konden worden. Elk stukje glas is nadien uitgenomen, omkaderd met messing en een voorzetgla­s en dan teruggepla­atst. Tijdens de werken bleek dat de glasramen meer dan duizend kleine barsten vertoonden die door de restaurate­urs vakkundig en technisch hersteld werden”, aldus de voorzitter.

Heiligen

Alle heiligenbe­elden en altaren werden verguld of kregen een verfbeurt en een dubbele beveiligin­g tegen diefstal. Maar het meest spectacula­ir was de laatste fase, die van de muurschild­eringen. “Na het wegwerken van de vochtplaat­sen zijn de specialist­en begonnen met de muurschild­eringen. Eerst werden de oude vernislage­n verwijderd. Tot ieders verbazing doken daardoor beelden op van heiligen van wie niemand wist dat ze erop stonden. Nu prijkt er links een prachtig beeld van het laatste avondmaal en rechts boven de zijaltaren een schilderin­g van een bloemenpal­et”, besluit een uiterst tevreden voorzitter die gedurende al die jaren plichtsget­rouw de werken opvolgde.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium