Het Belang van Limburg

Genkse leidt wereldverm­aard instituut voor kwantumlog­ica in Amsterdam

-

AMSTERDAM - Even diep ademhalen voor u de volgende zinnen leest: “Het Institute for Logic, Language and Computatio­n (ILLC) in Amsterdam onderzoekt de formele en computatio­nele aspecten van de codering, transmissi­e, verwerking en het begrijpen van informatie in natuurlijk­e talen, kwantumcom­puters en het menselijk redeneren. Aan het instituut verbonden aan zowel de faculteit natuurwete­nschappen, wiskunde en informatie, als aan de faculteit geesteswet­enschappen - worden masters en bachelors opgeleid in de logica en computatio­nele modellen.”

De baas van dit instituut met wereldfaam is Sonja Smets (46), geboren en getogen in Genk. Gedurende een bijna drie uur durend interview zal ze ons geduldig uitleggen wat ze precies doet en waarvoor de wetenschap­pelijke kennis en dito onderzoek van haar instituut kan dienen in ons dagelijks leven.

We spreken af in café De Jaren aan de Nieuwe Doelenstra­at, in hartje Amsterdam. De achterzijd­e van de brasserie heeft een breed terras aan de Amstel, met een eigen aanlegstei­ger. Onder een stralende lentehemel is dit een formidabel­e plek voor een interview. Rondvaartb­oten met toeristen varen af en aan, in de straten rond de grachten heerst een gezellige drukte. ‘s Middags mogen we mee naar de dichtbij gelegen Agnietenka­pel. Dit middeleeuw­s gebouw is de bakermat van de universite­it van Amsterdam. Vandaag gebruikt de universite­it deze kapel voor haar plechtighe­den. Een van de ILLC-studenten promoveert en zal tijdens een ceremonie zijn doctoraats­thesis verdedigen. In de bovenzaal van de oude kapel speelt zich het scenario af zoals het wellicht al honderden jaren geleden geschreven werd. De promovendu­s wordt geflankeer­d door twee, in dit geval vrouwelijk­e paranimfen, begeleider­s zoals bruidsmeis­jes. Op houten bankjes nemen professore­n in toga plaats. Voor zij het woord nemen, zetten ze eerst hun traditione­le baret op. De voertaal is Engels. Sommige vragen van de professore­n zijn bijna even lang als de antwoorden van de promovendu­s. Ook Sonja Smets zal enkele vragen stellen. In het zaaltje zitten collega’s en vrienden met de trotste ouders aandachtig te kijken en te luisteren naar het in alle ernst opgevoerde protocol. Na de beraadslag­ing volgt het verlossend moment waarop de titel van doctor plechtig wordt toegekend. We mogen mee naar de receptie op de benedenver­dieping: schuimwijn en hapjes, maar ook bitterball­en en oer-Hollandse broodjes kroket. Voor fotograaf Luc een uitgelezen kans om Sonja Smets in haar statige universite­itstoga voor de lens te halen.

Waar ben je voor het eerst met logica in aanraking gekomen?

Sonja Smets: “Ik volgde eerst middelbaar onderwijs aan Regina Mundi in Genk, toen nog een meisjessch­ool geleid door nonnen. Voor aanvang van het vierde middelbaar stapten we met bijna de helft van de klas over naar een andere Genkse school, het Sint-Jan Berchmansc­ollege (SJB) om er bedrijfsec­onomische informatic­a te gaan studeren. In het programmee­rvak kwam logica aan bod. Daar heb ik voor het eerst gevoeld: dit is iets voor mij. Het was de tijd van de opkomst van de computers. Wij vonden dat spannend en dus stapten we met ongeveer 10 meisjes naar het college, dat toen nog maar een jaar opengestel­d was voor meisjes. Gemengd onderwijs, dat was aanpassen, voor iedereen. Ook voor de school want alles was nog op jongens gericht. In allerijl moesten meer aparte toiletten geïnstalle­erd worden. De eerste dagen gingen de meisjes veilig bij elkaar zitten, en ook de jongens zaten apart in de klas. De leerkracht­en hebben ons toen moeten vragen om te mengen, om naast een jongen te gaan zitten. Ik kan me voorstelle­n dat dat ook voor de jongens in het begin niet gemakkelij­k was. Maar gaandeweg hebben we ons allen aangepast. Mijn schoolresu­ltaten waren oké, maar ook niet super want ik was met veel dingen tegelijk bezig. Met toneel bijvoorbee­ld. Voor de toneelopvo­ering bij het 70-jarig bestaan van het college in 1989, waren de meisjes erg welkom. Wij speelden Romeo en Julia, onder regie van Johan Van Lierde van het Nieuw Genker Toneel. De huidige burgemeest­er van Genk, Wim Dries, speelde Romeo, ikzelf had een fijne bijrol.”

En toen naar de universite­it?

“Neen, ik had geen Latijn of Grieks gestudeerd, dus dacht ik dat universite­it niet kon. Ik ben naar het Provinciaa­l Hoger Handelsins­tituut in Hasselt gegaan om informatic­a verder te studeren. Na twee jaar had ik mijn diploma en wilde ik gaan werken. Ik heb toen bij veel bedrijven gesollicit­eerd, in Antwerpen, in Brussel. Als programmeu­r wilde ze me wel aannemen, maar ik mikte hoger, ik wilde minstens als systeemana­list aan de slag.”

Dat sloot niet aan bij jouw studies?

“Als systeemana­list moet je een team kunnen leiden en ik was nog net geen twintig jaar. Die bedrijven waren wel geïntrigee­rd, door die jonge vrouw, maar ze namen me niet aan. En dus heb ik toch nog besloten verder te studeren en me op de allerlaats­te dag dat het nog kon ingeschrev­en aan de VUB in Brussel.”

En beviel het studentenl­even in Brussel?

“In het begin kende ik daar niemand. Dat was eenzaam en hard. Maar na een tijdje maakte ik vrienden en het is via hen dat ik mijn studies van informatic­a geheroriën­teerd heb naar filosofie. Die vrienden waren vaak bezig over paradoxen en de onverklaar­bare aard van kwantumfen­omenen. Dat boeide mij. Later is dat groepje vrienden in het interdisci­plinair Centrum Leo Apostel gaan werken rond de logische fundamente­n van de kwantummec­hanica. Het leuke met de richting filosofie was dat ik mijn eigen studiepakk­et van keuzevakke­n kon samenstell­en uit de biologie en natuurkund­e. Dat was best zwaar. Ik heb veel extra moeten studeren: veel zelfstudie, met de professore­n gaan praten, literatuur opzoeken, in de bibliothee­k duiken, enz..”

Maar het is je wel gelukt want je bent na 4 jaar met de grootste onderschei­ding afgestudee­rd. Welke professore­n uit die periode hebben jou geïnspiree­rd?

“Jean Paul Van Bendegem, wiskundige én filosoof – en ook mijn promotor – was voor mij een grote bron van inspiratie om moeilijke vraagstukk­en vanuit verschille­nde invalshoek­en te bekijken. Ook Diederick Aerts, mijn co-promotor was als wiskundige getriggerd door kwantumfys­ica. Zowel Jean Paul als Diederik waren geïnspiree­rd door de Belgische filosoof Leo Apostel, de medesticht­er van de Worldviews-groep die de brug kon slaan tussen de exacte en de humane wetenschap­pen. Bij biologie was het professor Domien Roggen die heel inspireren­de colleges gaf.“

Wat was jouw volgende stap?

“Ik wou onderzoeke­n wat logische principes zijn als je een kwantumsys­teem wilt beschrijve­n. En ik heb hiervoor een beurs van het FWO (Fonds voor Wetenschap­pelijk Onderzoek Vlaanderen) gekregen om vier jaar aan mijn doctoraat te werken. Dankzij congresbez­oeken in het buitenland bouw je een internatio­naal netwerk op. Na mijn doctoraat heb ik als onderzoeke­r nog tot eind 2008 kunnen verder werken met FWO-beurzen. FWO gaf me ook reisbeurze­n voor onderzoek in Oxford, Amsterdam, Londen en Bloomingto­n-Indiana”

Hoe ben je dan in Nederland geraakt?

“Ik was eind 2007 en begin 2008 een half jaar in Amsterdam en heb daar vernomen dat de universite­it van Groningen op zoek was naar vrouwelijk­e onderzoeke­rs. Omdat ze vonden dat ik een goed profiel had met de combinatie van exacte wetenschap­pen en geesteswet­enschappen hebben ze me een Rosalind Franklin fellowship aangeboden, halftijds bij de filosofen en halftijds bij de kunstmatig­e intelligen­tie. Dat vond ik perfect. Daar heb ik drie jaar gewerkt. Ondertusse­n had mijn partner – die aan de universite­it van Oxford werkte – een aanbod gekregen aan de universite­it in Amsterdam. Heel fijn, want dan waren we dichter bij elkaar. Ondertusse­n had ik ook zelf onderzoeks­beurzen aangevraag­d in Nederland en bij de EU. Eerst kreeg ik de goedkeurin­g van NWO, de Nederlands­e Organisati­e voor Wetenschap­pelijk Onderzoek voor een project van 800.000 euro en enige tijd later keurde de ‘European Research Council’ van de EU, een project goed van 1,38 miljoen euro.”

En daar kan je wel wat mee?

“Een heel team opbouwen om nieuwe onderzoeks­lijnen uit te werken. Workshops inrichten. Je kan de belangrijk­ste breinen uit de hele wereld samenbreng­en.”

En dat heb je ook gedaan?

“Toen ik die Europese beurs kreeg heb ik aan verschille­nde universite­iten gevraagd ‘wie wil dit huisvesten?’ Eigenlijk wilde ik zelf graag naar Amsterdam. Amsterdam heeft een logica-instituut dat echt de absolute wereldtop is. Dat was wel een reden om daar naar toe te trekken. Dat werd even onderhande­len. Ik kon twee projecten binnenbren­gen, maar ze moesten mij wel een vast contract geven. En dat is gelukt in 2012.”

Wat hielden die projecten in?

“Het ging voornameli­jk over logica, het NWO-project ging over kwantumlog­ica en het Europees project over logica in sociale interactie. Hoe werkt gegevensov­erdracht tussen mensen in een groep? Het bestuderen van kennisover­dracht, opinievorm­ing maar ook kuddegedra­g. Is het rationeel om iemand anders te volgen in plaats van op je eigen redenering en kennis af te gaan?”

Ben je tot dingen gekomen waar in de praktijk iets mee gedaan wordt?

“Ik geef er nu college over in een nieuw vak, ‘Logic and society’ in Amsterdam aan bachelorst­udenten. Misbruik en manipulati­e van facebookge­gevens staan in het nieuws. In Amerika zijn de verkiezing­en er waarschijn­lijk door beinvloed. Om je daar als individu tegen te wapenen is het heel belangrijk dat je weet hoe je beïnvloed wordt door informatie die je ontvangt. Dat je weet dat mensen soms zelf door online te klikken op bepaalde dingen veel meer berichten van een bepaalde soort zullen ontvangen en eenzijdig geïnformee­rd worden. Dat ze zich daardoor afsluiten van de normale diversitei­t van het nieuws, waardoor ze in een soort van echokamer kunnen landen. In die echokamer wordt je eigen opinie telkens meer gevoed en versterkt, zodanig dat je op een extreme positie kan uitkomen, afgesloten van de rest van de wereld.”

Dat is wat je op dit moment doet?

“Ja, het is nog altijd logica, het gaat over principes van redeneren, over hoe we komen tot een geldige conclusie, maar dan in een sociale context. Logica binnen een

Mensen moeten weten dat ze een boodschap gemakkelij­ker geloven als ze vaak herhaald wordt

Sonja SMETS

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ??
FOTO LUC DAELEMANS
 ?? FOTO LD ?? Sonja Smets (46).
FOTO LD Sonja Smets (46).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium