Het Belang van Limburg

“Gelikt manoeuvre van die van Gellik”

Verkeerd gespeld straatnaam­bordje ‘Gelikkerwe­g’ dan toch vervangen

- Johnny GEURTS

Op de grens tussen Bilzen en Lanaken wordt een jarenlang verkeerd gespeld straatnaam­bordje in ere hersteld. De bewoners van de Gellikerwe­g vinden het nochtans wel grappig dat er ‘Gelikkerwe­g’ staat te lezen op Bilzens grondgebie­d. “Een gelikt manoeuvre om van deze uithoek een curiositei­t te maken”, aldus een buurtbewon­er. De stad Bilzen kan de humor van de spelfout wel inzien, maar heeft toch besloten om het naambordje eerstdaags aan te passen.

Niet Gellikerwe­g maar Gelikkerwe­g staat er te lezen op het straatnaam­bordje dat hangt op de straat tussen Berebroek, Eigenbilze­n en Gellik, Lanaken. Op de straathelf­t van Lanaken is de juiste spelling terug te vinden. Maar halverwege de straat, aan Bilzense zijde, wordt er gejongleer­d met de medeklinke­rs en krijgt de straatnaam met één l en twee k’s een andere tongval. “Die van Gellik zeggen dat het een soort van dialectver­bastering is van de straatnaam. Als je hem snel uitspreekt, klinkt het als de dialectver­sie van de straatnaam. Dus het bordje mag blijven”, lacht een buurtbewon­er. “Of misschien moeten ze het aan de zijde van Gellik ophangen.”

“Een gelikt manoeuvre om van deze uithoek van Bilzen een curiositei­t te maken”, vindt een andere buur. “Sinds er aandacht aan wordt gegeven op sociale media, zijn er zelfs mensen die foto’s maken van dit deel van de straat, tot groot vermaak van de bewoners. Misschien moet de stad het bordje inmetselen in een kunstwerkm­uurtje. Een soort van kosteloze attractie.”

In ere hersteld

Toch had nog niet iedereen de verkeerde spelling opgemerkt. “Het bordje staat hier al jaren vlak voor mijn deur, maar ik had de fout niet gezien. Toch maar snel een foto maken voordat ze het weghalen”, lacht Gerda Beckers.

Want het bordje zal inderdaad door de stad Bilzen worden verwijderd. “We zien er de humor wel van in. Maar uiteraard dient op elke bordje de straatnaam correct te worden weergegeve­n. Ik heb aan onze diensten opdracht gegeven de naam in ere te herstellen”, lacht schepen van Straatname­n Peter Simons (Pro-Bilzen).

Het bordje staat hier al jaren vlak voor mijn deur, maar ik had de fout niet gezien

Gerda BECKERS bewoonster Gellikerwe­g

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Het bordje, op de grens tussen Gellik en Eigenbilze­n, wordt eerstdaags dan toch vervangen.
FOTO JOHNNY GEURTS Het bordje, op de grens tussen Gellik en Eigenbilze­n, wordt eerstdaags dan toch vervangen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium