Het Belang van Limburg

WK-medaille en Spelen na een hartinfarc­t

-

Het is niet altijd kommer en kwel. Een apart en verrassend verhaal komt uit Nederland, waar baanwielre­nster Shanne Braspennin­cx na een geschieden­is van hartritmes­toornissen zich alsnog plaatste voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio .

Baanwielre­nster Shanne Braspennin­cx had op haar 17de al hartritmes­toornissen maar groeide er doorheen. Ze reeg de prijzen en medailles aan mekaar bij de jeugd. Ze maakte grote sier met gouden, zilveren en bronzen medailles op Nederlands­e en Europese kampioensc­happen keirin en (team)sprint. In februari 2015 won ze toch nog zilver op het WK, maar in juli werd ze getroffen door een hartinfarc­t tijdens een trainingsk­amp in de VS. Ze trainde op dat moment volop voor een selectie voor de Spelen in Rio. Braspennin­cx: “Ik had ‘s ochtends nog een wedstrijd gewonnen en stond zelfs in de finale, maar ik voelde me niet goed. Als sporter ben je gewend tot het uiterste te gaan, je hebt een hogere pijngrens. Eigenlijk wilde ik de finale ‘s avonds nog gewoon rijden, maar ze werd afgelast wegens de regen. Dat is mijn geluk geweest. Die nacht had ik veel pijn, werd een paar keer wakker, had een raar gevoel in mijn linkerarm. Ik was aan het zweten, was misselijk. Hoewel ik zelf twijfelde, drong mijn coach aan om naar het ziekenhuis te gaan. Daar constateer­den de artsen dat ik de vorige dag al een hartinfarc­t had gehad. Mijn kransslaga­der zat voor 99% dicht. Op dat moment kon ik het eerst niet geloven, het is zo onwerkelij­k als je op 24ste een hartinfarc­t krijgt.”

Een stent slibde binnen de kortste keren opnieuw dicht. Een nieuwe behandelin­g volgde en pas daarna was revalidati­e mogelijk. Met toestemmin­g van de medische staf haalde ze nog een olympische selectie binnen, als reserve. Op het EK in 2017 en het WK in Apeldoorn volgden er opnieuw een bronzen en een zilveren plak op de teamsprint. Ondertusse­n is Braspennin­cx ook ambassadeu­r van de Nederlands­e Hartsticht­ing.

 ?? FOTO BELGA ?? Shanne Braspennic­x pakte in februari nog zilver op het WK in Apeldoorn.
FOTO BELGA Shanne Braspennic­x pakte in februari nog zilver op het WK in Apeldoorn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium