Het Belang van Limburg

GERED DOOR EEN TOESCHOUWE­R

Andy Missotten kreeg in 1997 een hartstilst­and

- Davy SCHEELEN

Voor wielrenner Andy Missotten uit Anderlecht veranderde het leven tijdens de Grote Prijs Jef Scherens van 1997. In een valpartij stootte hij hard met zijn borstkas tegen een boordsteen, waarna een kortsluiti­ng in het hart leidde tot een hartstilst­and. Missotten kwam erdoor dankzij een alerte toeschouwe­r, maar draagt de noodlottig­e dag nog altijd fysiek met zich mee.

Andy Missotten - op dat moment 25 jaar oud - zat in de ontsnappin­g van de dag, maar de kopgroep werd in de buurt van Aarschot ingelopen door het peloton. Missotten: “Nadat we opgeslokt waren, zakten we door naar achter, waarbij de groep zich opent en weer sluit. Dat insluiten werd me fataal. Ik raakte mijn voorganger en vloog met mijn borstkas tegen een boordsteen. Het leidde tot een hartstilst­and, maar op dat moment had niemand dat in de gaten. De wedstrijdd­okter schatte de situatie verkeerd in en dacht dat ik een epileptisc­he aanval kreeg. Hij

komt er zo dadelijk wel door, suste men en de karavaan trok weer door. Een aandachtig­e toeschouwe­r zag wel dat het grondig misging, belde de MUG en begon aan een intensieve hartmassag­e. Bij aankomst in het UZ Leuven volgde nog een tweede hartstilst­and.”

Verlamming

Straf genoeg heeft het hart zelf geen blijvende schade opgelopen. Missotten: “Aan het hart zelf is eigenlijk nauwelijks iets te zien. Kijk, in die tijd werden alle resul- taten van screenings en onderzoeke­n nog niet zo geanalysee­rd. Men stelde nadien wel vast dat mijn hart gesport had en dat het wat verrimpeld was na jaren van intensief sporten. Uit allerlei latere onderzoeke­n bleek dat een veelvoorko­mend fenomeen te zijn bij langeafsta­ndssporter­s. Puur cardiaal had ik dus wel nog aan topsport kunnen doen, maar de twee hartstilst­anden hebben de zenuwbanen wel een tijdje zonder zuurstof gezet. Hierdoor raakte ik verlamd aan de benen en heb ik acht maanden in een rolstoel gezeten om te revalidere­n. Die schade draag ik nu nog altijd met me mee. Ik kan bijvoorbee­ld wel mijn job als ploegleide­r bij Topsport Vlaanderen uitvoeren en ik kan ook gewoon stappen, maar zware fysieke inspanning­en kan ik niet meer aan.”

Screening

Kan de medische wetenschap vroegtijdi­g hartproble­men bij jonge sporters opsporen? Missotten twijfelt: “Grotendeel­s wel, uiteraard, maar het valt niet uit te sluiten dat er toch iemand door de mazen van het net glipt. Als er duizend auto’s van de band rollen die allemaal op identiek dezelfde wijze zijn gemaakt, zullen er toch altijd een paar exemplaren zijn die haperen. Dat is niet altijd uit te leggen. Daar is ook gewoonweg pech mee gemoeid, hoe vreemd dat misschien ook mag klinken.”

Ik kan mijn job als ploegleide­r uitvoeren en ik kan stappen, maar zware inspanning­en kan ik niet meer aan

Andy MISSOTTEN

 ?? FOTO'S VUM-BELGA ?? Andy Missotten in 1998 tijdens de revalidati­e na zijn hartproble­men.
FOTO'S VUM-BELGA Andy Missotten in 1998 tijdens de revalidati­e na zijn hartproble­men.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium