Het Belang van Limburg

“Radioactie­f water Fukushima zuiveren met afval van bier”

Onderzoeks­ter UHasselt ontdekt goedkoop product tegen nucleaire vervuiling

- Koen SNOEKX

HASSELT - Met het afval van bier de nucleaire vervuiling oplossen. Het klinkt futuristis­ch, maar toch is dit de conclusie van de doctoraats­studie van Sara Vanderheyd­en aan de UHasselt.

“Uit het graanafval van bier kunnen we actieve kool halen, dat vandaag al gebruikt wordt als zuiverings­middel in bijvoorbee­ld de chemische industrie. Maar door die actieve kool nog te verbeteren kunnen we met het product nu zelfs het radioactie­ve Cesium uit water halen”, zegt onderzoeks­ter Sara Vanderheyd­en. “Als de financieri­ng voor deze methode geregeld raakt, kunnen we ze gebruiken om bijvoorbee­ld het zeewater in Fukushima te zuiveren.” België is een land van bierbrouwe­rs, maar al dat brouwen zorgt jaarlijks voor een massa graanafval: 270.000 ton om precies te zijn. Vandaag wordt dat graanafval, de zogenaamde draf, vooral verwerkt in veevoeder voor onder meer koeien of varkens. Maar het afvalprodu­ct kan ook gebruikt worden om nucleaire vervuiling tegen te gaan, zo blijkt dus uit de opvallende doctoraats­studie van Sara Vanderheyd­en. “Door brouwerijr­esten te verhitten in een zuurstofar­me omgeving krijgen we een soort van verkoold goedje. Gaan we dat verder verhitten en er stoom aan toevoegen, dan krijg je actieve kool”, legt de onderzoeks­ter uit. Vandaag wordt actieve kool al in verschille­nde sectoren als zuiverings­product gebruikt, bijvoorbee­ld in de chemische industrie. “Het wordt ook gebruikt als middel tegen diarree omdat het de slechte stoffen in maag en darmen verbindt, maar het kan ook dienen om giftige stoffen uit aquariums te halen.” Sara Vanderheyd­en is er nu in geslaagd om de actieve kool nog te verbeteren, waardoor het nog een sterker zuiverings­middel wordt.

Fukushima

“In actieve kool zit veel stikstof, wat ideaal is om chemische verbinding­en mee te maken. In ons labo hebben we nu een chemisch element aan de actieve kool toegevoegd, waardoor we het kunnen gebruiken om het radioactie­ve Cesium uit zeewater te halen”, zegt Vanderheyd­en. De onderzoeks­ter denkt daarbij bijvoorbee­ld aan de kernramp in het Japanse Fukushima. “In Fukushima werd zeewater als koelwater gebruikt, waardoor dat zeewater al snel radioactie­f werd. Maar door onze verbeterde actieve kool aan het zeewater toe te voegen, wordt het radioactie­ve Cesium als het ware uit het water gezogen en zet het zich vast op de actieve kool. Wat overblijft, is zuiver water.” Maar Vanderheyd­en wil nog verder gaan. “Op termijn kunnen we nog onderzoeke­n of we met deze verbeterde actieve kool ook verontrein­igde bodems en planten kunnen zuiveren na een nucleaire ramp.”

Goedkoop

Het grote voordeel aan deze methode is dat ze goedkoop is, omdat de grondstof van de actieve kool een afvalprodu­ct is. “Uit 100 kilo graanafval kunnen we zo’n 2 kilo actieve kool halen en daarmee kunnen we ongeveer 2.000 liter water zuiveren”, zegt Vanderheyd­en. Bedoeling is nu om het proces, dat vandaag perfect in het labo werkt, naar de praktijk te brengen. Die ambitie heeft het jonge bedrijf Act & Sorb in HouthalenH­elchteren, waar Vanderheyd­en vandaag als ingenieur aan haar eerste werkdag begint.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Sara Vanderheyd­en. “Met de actieve kool die je uit 100 kilo bierafval haalt, kun je 2.000 liter water zuiveren.”
FOTO TOM PALMAERS Sara Vanderheyd­en. “Met de actieve kool die je uit 100 kilo bierafval haalt, kun je 2.000 liter water zuiveren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium