Het Belang van Limburg

Thuisverpl­eger heeft elk jaar minder tijd voor patiënt

- Tex VAN BERLAER

Thuisverpl­egers hebben jaar na jaar minder tijd voor hun patiënten. In vijf jaar tijd komt het verlies neer op een halfuur per patiënt per week. Vlaams minister voor Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) erkent het probleem en zegt meer te investeren, zodat het aantal zorguren opnieuw stijgt. Volgens oppositiep­artij Groen moet de thuiszorg ook gewoon beter georganise­erd worden. Thuisverpl­egers en thuiszorg staan in voor allerlei taken. Ze wassen, helpen met aankleden, en voeren allerlei karweien uit in het huishouden. In 2013 konden ze gemiddeld nog 2,6 uur per patiënt per week spenderen. Drie jaar later is dat nog maar 2,3 uur. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlements­lid Elke Van den Brandt (Groen) opvroeg bij minister Vandeurzen. Bovendien stijgt het aantal verplaatsi­ngen per werkdag, wat volgens Van den Brandt hoge werkdruk meebrengt. “Ons zorgsystee­m holt zichzelf voorbij. Zorg geven betekent tijd geven, en het mag onder geen beding bandwerk worden.” De redenen van de tijdsdruk zoekt Groen onder meer bij de besparinge­n, en de weinig efficiënte organisati­e. Daarom stelt de partij voor om wijken op te delen, zodat elke hulpverlen­er een vaste wijk en een aantal patiënten heeft. Ook bij vzw Familiehul­p zien ze de zorgbeurte­n steeds korter worden. “Zorg op maat en meer flexibilit­eit leiden inderdaad tot een toename van de werkdruk”, zegt San Cooreman. “Vaak werken onze medewerker­s in situaties die emotioneel belastend zijn. In onze sector lopen stress en ziekteverz­uim dan ook op.” Hetzelfde klinkt bij Familiezor­g. “We merken dat er minder en minder tijd is voor de cliënten. Het aantal zorgvragen neemt bovendien toe. We bedienen intussen een mengelmoes aan groepen, zoals kraamzorgg­ezinnen, jongeren en volwassene­n die psychisch en sociaal kwetsbaar zijn.”

Investerin­g

Minister Jo Vandeurzen erkent dat het gemiddelde aantal uren daalt. “Maar dat gaat niet noodzakeli­jk ten koste van de kwaliteit”, zegt hij. “Er is vraag naar kortere hulpbeurte­n. Toch zal het aantal uren in 2018 sowieso stijgen. Door een extra investerin­g komen er in totaal 410.000 uur bij.”

Daarnaast kijkt Vandeurzen naar samenwerki­ngsmodelle­n tussen de verschille­nde organisati­es, om het aantal verplaatsi­ngen te beperken.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium