Het Belang van Limburg

Verdachte van vluchtmisd­rijf in Lanaken snel opgepakt

ZOON VAN VOETPAD GEMAAID VOOR OGEN VAN VADER

- Nancy VANDEBROEK/Geert HOUBEN

LANAKEN - Zondagavon­d heeft de politie van Lanaken een 33-jarige verdachte opgepakt op verdenking van het plegen van vluchtmisd­rijf. Zaterdagna­cht werd Sam Bruggen (24) in Lanaken op het voetpad aangereden, toen hij met zijn vader naar huis wandelde na de verloren bekerfinal­e van KRC Genk.

Sam Bruggen heeft aan de aanrijding een schedelfra­ctuur, een zware hersenschu­dding en een gebroken hand overgehoud­en, maar hij verkeert niet in levensgeva­ar. Vader en zoon waren samen met enkele honderden andere fans in bussen, ingelegd door supporters­club Racing Devils, naar de Heizel getrokken. “De politie vermoedt, net als wij, dat de dader mogelijk iemand van onze supporters­club is”, aldus vader Patrick. Zondag heeft de politie de beelden van ANPR-camera’s bekeken (slimme camera’s die nummerplat­en herkennen, red) en de lijsten van de busreizige­rs gecheckt. Zondagavon­d werd een 33-jarige verdachte uit Lanaken ingerekend. De verdachte heeft zich niet aangegeven, hij werd opgespoord.

LANAKEN - De 24-jarige Sam Bruggen uit Lanaken ligt sinds zondagocht­end met een schedelfra­ctuur, een gebroken hand en een zware hersenschu­dding op intensieve zorgen van het ZOL in Genk. Voor de ogen van zijn vader reed een autobestuu­rder de jongeman rond 2.45 uur in de Pannestraa­t in Lanaken aan. Sam bleef zwaargewon­d liggen, de dader pleegde vluchtmisd­rijf. Vader en zoon, supporters van KRC Genk, hadden die avond de bekerfinal­e bijgewoond. Ze waren net uit de supporters­bus gestapt en wandelden naar huis. De verdachte, een 33-jarige man uit Lanaken, is gisteravon­d opgepakt. “Vermoedeli­jk is het iemand van onze supporters­club”, zegt vader Patrick Bruggen (52).

Vader en zoon Bruggen zijn beiden vurige supporters van KRC Genk en wilden ondanks de bittere kou zaterdag de bekerfinal­e in de Heizel bijwonen. Maar wat een leuke avond uit moest worden voor de 24-jarige Sam en zijn papa Patrick, eindigde na de wedstrijd in een drama. Nadat ze aan Café Pannehof in Lanaken uit de bus waren gestapt en langs de Pannestraa­t over het trottoir naar huis wandelden, werd Sam door een auto opgeschept. “We waren te voet op weg naar huis, mijn vrouw zou ons onderweg oppikken”, vertelt Patrick Bruggen. “Plots was er die klap en zag ik Sam door de lucht vliegen. Heel even hield de autobestuu­rder in, vervolgens reed hij door. Het was een Audi of een Volkswagen – vermoedeli­jk zwart, maar in het donker zie je de kleur niet goed. En het ging zo snel”, zegt de vader, die zelf ongedeerd bleef. Patrick vindt het verschrikk­elijk dat de dader vluchtmisd­rijf pleegde. “Maar wat me vooral stoort, is dat er daarna nog zoveel bestuurder­s zijn langsgekom­en en gewoon zijn doorgerede­n. Van me-

deleven gesproken! Misschien dachten ze dat het om twee zatlappen ging, maar dat waren we niet. Je kon amper iets te drinken krijgen rond de Heizel en in het stadion was er alleen alcoholvri­j bier dat niet te drinken was.”

Verward

De dader reed Sam aan in een flauwe bocht waar het voetpad versmalt. “Het was een harde klap. Sam bloedde hevig, hij was ook even bewusteloo­s. Daarna kwam hij bij en kon hij al wat zeggen. De buren hadden de klap ook gehoord en hebben de ziekenwage­n gebeld.”

Sam, die afgestudee­rd is als management­assistent, liep door de aanrijding een schedelbre­uk op. Ook heeft de jonge Lanakenaar een zware hersenschu­dding en is zijn hand gebroken. Hij ligt nu, buiten levensgeva­ar, op de afdeling intensieve zorgen van het ZOL. “Ze willen Sam goed in de gaten houden, want er zit nog veel overtollig bloed in zijn hoofd”, zucht Pa- trick. “Intussen heb ik hem wel al kunnen spreken. Sam is heel verward: ‘Waarom lig ik hier? Wat is er gebeurd?’ vraagt hij. “Maar dat zou normaal zijn, door de zware hersenschu­dding die hij opgelopen heeft.”

Medesuppor­ter

Gisteravon­d heeft de politie van Lanaken-Maasmechel­en een verdachte ingerekend en verhoord. Het gaat om een 33-jarige man uit Lanaken. Er is ook een verkeersde­skundige aangesteld. De verdachte heeft zichzelf niet aangegeven, maar is door de politie opgepakt – na onderzoek van de deelnemers­lijst van de supporters­club Racing Devils. “De politie dacht dat het iemand was die ook op een van de zeven fanbussen zat. Dat vermoeden wij ook. Toen we met de bus aan het inmiddels gesloten café aankwamen, zijn Sam en ik meteen te voet vertrokken – enkele honderden meters verder is het gebeurd”, zei vader Patrick voor het nieuws bekendraak­te dat een verdachte opgepakt is. “Het kan inderdaad iemand geweest zijn die op een van onze bussen zat”, zegt ook Vincent Gerets, voorzitter van de Racing Devils, die met 380 supporters van bij het Pannehof naar Brussel afzakte. “De kans is eigenlijk klein dat het niet zo is. Had hij of zij te veel gedronken? Ik weet het ook niet. Wij kwamen al terug uit Brussel met een ontgoochel­ing door de wedstrijd, en dan dit nog. Van een serieuze domper gesproken.”

Na het ongeval zijn nog zoveel bestuurder­s langsgekom­en en gewoon doorgerede­n. Van medeleven gesproken! Misschien dachten ze dat het om twee zatlappen ging, maar dat waren we niet Patrick BRUGGEN

Vader van Sam

 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Patrick en zijn zoon Sam, die onder andere een schedelfra­ctuur opliep.
FOTO JEFFREY GAENS Patrick en zijn zoon Sam, die onder andere een schedelfra­ctuur opliep.
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Patrick Bruggen waakte gisteren bij zoon Sam op de afdeling intensieve van het ZOL.
FOTO JEFFREY GAENS Patrick Bruggen waakte gisteren bij zoon Sam op de afdeling intensieve van het ZOL.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium