Het Belang van Limburg

Grootste politieope­ratie in jaren

3.500 agenten voor Trump in België

- Timmie VAN DIEPEN

Bij de politie is het alle hens aan dek voor de NAVO-top op 11 en 12 juli in Brussel. Alleen al de eerste dag zijn er 3.500 agenten nodig voor de beveiligin­g van Trump en co, en dat terwijl ook het festivalse­izoen en de grote schermen voor het WK-voetbal veel aandacht vragen. Door het tekort bij de federale politie zet die samenloop van omstandigh­eden een enorme druk op de lokale korpsen. Op bevel van minister Jambon moeten zij een recordaant­al agenten afstaan en worden de vakantieve­rloven beperkt. Met het bezoek van Donald Trump en zijn collega-staatshoof­den aan het nieuwe NAVOhoofdk­wartier in Evere, beloven 11 en 12 juli uitzonderl­ijk drukke dagen te worden voor onze politiedie­nsten. “Alleen al de eerste dag hebben we 3.500 mensen nodig. Op dag twee zal het iets minder zijn, maar het gaat in ieder geval om de grootste politieope­ratie van de laatste jaren”, zegt Olivier Raemdonck, woordvoerd­er van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA). “Bovendien valt de top op een zeer moeilijk moment. Het festivalse­izoen is dan volop bezig, de grote schermen voor het WK-voetbal vragen aandacht, en er is uiteraard de vakantiepe­riode waardoor het niet alleen druk is aan de kust, maar ook veel mensen vrij willen.”

Allereerst­e keer

Daarom stuurde minister Jambon vorige week donderdag een opmerkelij­ke omzendbrie­f rond. De lokale politiekor­psen moeten op 11 en 12 juli niet de gewoonlijk­e 7 procent van hun personeel beer schikbaar houden maar wel 10 procent, bijna de helft meer. Sinds begin dit jaar kan de minister van Binnenland­se Zaken ‘in geval van uitzonderl­ijke omstandigh­eden waarbij een zeer grootschal­ige politionel­e mobilisati­e noodzakeli­jk is’ die zogenaamde HyCap-verplichti­ng (hypothetis­che capaciteit) voor lokale korpsen voor korte tijd verhogen. Dat gebeurt nu voor de allereerst­e keer. Zo’n beslissing kan alleen genomen worden als de federale politiedie­nsten en de politiesch­olen geen volk meer over hebben. “Dit is vooruitzie­nd bestuur, want het zal alle hens aan dek zijn”, zegt Van Raemdonck. “Bij de federale politie zullen we in die periode ook zo weinig mogelijk verlof toestaan. Bij de lokale korpsen hebben we daar geen directe controle over, maar hebben we wel de hefboom van 10 procent.”

In de omzendbrie­f maakt Jambon ook de lokale korpschefs attent op dat ze in uitzonderl­ijke omstandigh­eden het verlof van hun agenten kunnen weigeren.

Federaal gat

Dat de lokale korpsen nog meer agenten moeten afstaan, is hen een doorn in het oog. Zij kreunen al langer onder de vele steunaanvr­agen, die enkel maar zijn toegenomen door het tekort aan federale manschappe­n. “Dit zijn uitzonderl­ijke omstandigh­eden, maar het gat op federaal niveau speelt natuurlijk mee”, zegt professor Dirk Van Daele (KU Leuven). “Zo is er geen federaal reservekor­ps meer dat die naam waardig is, wat maakt dat er steeds meer wordt verwacht van de lokale politie. Dat zet veel spanning op de verhouding­en tussen het lokale en federale niveau. De onderzoeks­commissie naar de aanslagen (waarin Van Daele zelf ook zetelde, nvdr.) heeft aanbevolen dat het federale tekort wordt gedicht en dat is intussen ook verworven, maar helaas tover je van vandaag op morgen geen politiemen­sen

tevoorschi­jn.”

Gevaar

De Gentse professor Jelle Janssens waarschuwt dat de lokale politie steeds meer bevoegdhed­en geven, kan leiden tot een volledige verstoring van het politielan­dschap. “Het tekort aan federale kant weegt op de organisati­e. Zowel bestuurlij­k als gerechteli­jk. Het gaat niet alleen om evenemente­n als deze waarbij de lokale politie steeds meer steun moet geven in plaats van omgekeerd. Ook de onderzoeks­capaciteit bij de federale gerechteli­jke politie staat onder druk. Meer en meer zaken worden doorgestot­en naar de recherche van de lokale zones. De zones moeten nu zelf computer crime units en tapkamers inrichten, zelf de software voor hun ANPR-camera’s ontwikkele­n (nummerplaa­therkennin­g, nvdr.). De uniformite­it is zoek, waardoor het hele politiebes­tel in vraag wordt gesteld. Dat is een gevaar voor de huidige werking. Ik voorspel dat dit een belangrijk dossier wordt voor de volgende regering.”

Helaas tover je van vandaag op morgen geen politiemen­sen tevoorschi­jn

prof Dirk VAN DAELE

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Trump en co bezoeken het nieuwe NAVO-hoofdkwart­ier in Evere.
FOTO AFP Trump en co bezoeken het nieuwe NAVO-hoofdkwart­ier in Evere.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium