Het Belang van Limburg

Wetenschap

Maar ontdekking is nog lang geen geneesmidd­el

-

Ze woont op uw en mijn huid: de bacterie Staphyloco­ccus epidermidi­s. Gelukkig maar, want in de voortduren­de strijd om elleboogru­imte die daar aan de gang is, duwt ze minder goedgunsti­ge bacteriën weg. Bijvoorbee­ld haar stoute neefje Staphyloco­ccus aureus. Dat was al langer bekend, en het was ook niet onverwacht: gewoon een illustrati­e van de struggle for life die in de hele natuur woedt en de evolutie aandrijft. Wij mensen zijn berucht voor de nietsontzi­ende manier waarop we andere levensvorm­en over de rand duwen. Biologen klasseren ons wat dat betreft in de categorie van de natuurramp­en. Dát er op onze huid gevochten wordt, wisten we dus al lang, maar hoe er gevochten wordt, weten we niet echt goed. Behalve dat het meestal om chemische oorlogsvoe­ring gaat. Teruaki Naketsuji (Universite­it Californië in San Diego) was met collega’s aan het uitzoeken welke strijdstof S. epidermidi­s inzette en hoe die werkte, toen ze - onverwacht­s zeggen ze zelf - ontdekten dat die stof ook tegen kankercell­en zou kunnen werken.

Ze konden de stof isoleren en zuiveren; het bleek een molecule te zijn, 6-N-hydroxyami­nopurine (u mag ook 6-hap zeggen). Vervolgens slaagden ze erin om de stof in hanteerbar­e hoeveelhed­en te maken. Ze bleek in competitie te gaan met adenine, een van de bouwblokke­n van DNA. Anders gezegd: ze remt de

Door Pieter Van Dooren

vorming van DNA, en dus de aanmaak van nieuwe cellen.

Nog veel onderzoek nodig

Een goede manier om je vijanden het vermenigvu­ldigen te beletten, maar die aanpak zou ook wel eens kunnen werken tegen andere snelgroeie­nde cellen, bijvoorbee­ld kankercell­en, bedachten de onderzoeke­rs. Ze smeerden muizen in met een kreupele stam van de bacterie, die geen 6-hap kon maken, en bestraalde­n ze met ultraviole­t licht, om huidkanker­s uit te lokken. Die muizen kregen inderdaad veel huidtumore­n, in tegenstell­ing tot de controlemu­izen met de normale bacterie, zo rapportere­n de vorsers in Science Advances. Maar daarmee heb je nog geen geneesmidd­el tegen kanker. Bleekwater doodt ook kankercell­en, maar daarom kun je het nog niet bij patiënten inspuiten. De onderzoeke­rs spoten muizen twee weken lang geregeld met 6-hap in, en zagen geen giftige gevolgen. Maar toen ze bij die muizen vervolgens kankercell­en inplantten, bleven de tumoren de helft kleiner dan normaal.Er moet nog heel wat veiligheid­s- en werkzaamhe­idsonderzo­ek gebeuren, en muizen zijn geen mensen, maar voorlopig ziet het er in elk geval naar uit dat het de moeite is om 6-hap nader te onderzoeke­n. En om te kijken hoe we S. epidermidi­s op onze huid het leven aangenaam kunnen maken. De onderzoeke­rs gingen het alvast na: de meeste mensen hebben een bacteriest­am op hun huid die 6-hap produceert.

Intussen blijft het advies geldig: mijd zonnebanke­n, kom niet onbescherm­d in de zon en ga niet liggen bakken in de zon. Want ook al bevechten uw huidbacter­ien huidkanker, de praktijk toont aan dat ze dat in onvoldoend­e mate doen om u echt te beschermen. Het is nu aan de onderzoeke­rs om hun effect op te krikken. Dat zal nog vele jaren duren, en het zou de eerste stof niet zijn die bij muizen iets doet, maar nooit in de apotheek raakt.

 ?? FOTO UC SAN DIEGO ??
FOTO UC SAN DIEGO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium