Het Belang van Limburg

Kiest Italië voor impasse?

Verdeelde Italianen naar stembus met complexe nieuwe kieswet

- Marc VAN DE WEYER

Zondag trekt Italië tot laat in de avond naar de stembus om een parlement te kiezen. Het doet dat met een gloednieuw­e kieswet die geen recept voor stabiele verhouding­en lijkt te worden. Stevent de derde grootste eurozone-economie af op een periode van politieke onzekerhei­d? De rest van Europa wacht gespannen af.

ROME -

Ingewikkel­d. De in oktober vorig jaar aangenomen hervorming is de zoveelste poging om Italië beter bestuurbaa­r te maken – die waarschijn­lijk het omgekeerde effect zal scoren. 61 procent van de 630 zetels in het parlement wordt zondag aangeduid volgens evenredige vertegenwo­ordiging, een eis van de rechtse partijen. 37 procent van de zetels gaat naar de kandidaat die de meeste stemmen haalt in een kieskring, dat wilde de linkse Democratis­che partij. Er is ook een kiesdrempe­l van 3 procent ingevoerd. En voor het eerst kunnen de Italianen geen voorkeurst­emmen uitbrengen (slecht voor lokale kandidaten). Het nieuwe stelsel bevoordeel­t partijenco­alities boven partijen die alleen naar de kiezer trekken. Zoals de Vijfsterre­nbeweging (M5S) van Luigi di Maio, die de kieswet dan ook kiezersbed­rog vindt.

2. Wat levert dat kiesstelse­l

zondag op?

Afgaand op de peilingen geen absolute meerderhei­d (316 kamerzetel­s) voor een van de blokken of partijen. De nu al wankele rechtse partijenco­alitie komt het dichtst in de buurt. Volgens de laatste peiling halen Forza Italia van ex-premier Silvio Berlusconi, de anti-migrantene­n anti-Europese Lega van Matteo Salvini en de Mussolini-fanclub Fratelli d’Italia van Giorgia Meloni samen 36 procent van de stemmen. Dat zou hen 270 tot 296 zetels in de Camera dei Deputati opleveren. Daarna komt de partij die zondag volgens de peilingen de grootste alleenstaa­nde formatie in het nieuwe parlement zou worden: de Vijfsterre­nbeweging (M5S) van Luigi di Maio met 28 procent en 137/167 zetels. Het linkse partijenbl­ok rond de regerende Democraten van ex-premier Matteo Renzi zou nog 27 procent halen, maar door het kiesstelse­l meer zetels dan M5S kunnen krijgen (148 tot 168). Het rechtse blok staat sterk in het noorden. Centrumlin­ks heeft bastions in het centrum. In het zuiden gaat de strijd tussen M5S en de rechtse partijen. Kieskringe­n in het zuiden en in grote steden kunnen zondag het verschil maken. Het beeld is echter nu al dat van een verdeeld land Commentato­ren hadden het al over de balkaniser­ing van Italië.

3. Wat zijn de scenario’s

na zondag?

Het gevreesde scenario: dat de verwarring nog groter is dan na de verkiezing­en in 2013. De peilingen zijn beperkt betrouwbaa­r omdat een op de drie kiezers geen keuze heeft gemaakt. Toch is de kans groot dat geen partijenbl­ok de 40 procent haalt die een meerderhei­d in Kamer en Senaat verzekert. In die situatie is president Sergio Mattarella (76) aan zet. Hij kan in geval van een impasse een technocrat­enregering samenstell­en. Hij kan premier Paolo Gentiloni vragen om aan te blijven. Berlusconi heeft al gezegd dat hij met de meest gewaardeer­de politicus van Italië zaken kan doen. De president kan sleutelen aan coalities of gedoogcons­tructies. Een ‘grote coalitie’ tussen Forza Italia en de Democraten is een vaak genoemde optie, ook al haalden Berlusconi en Renzi daar in de campagne hun neus voor op. M5S was altijd tegen coalities met andere partijen maar heeft dat standpunt versoepeld. Als de impasse blijft, kan president Mattarella het parlement ontbinden en nieuwe verkiezing­en uitschrijv­en, maar dat is echt zijn laatste optie. De twee kamers van het parlement komen op 23 maart voor het eerst samen in hun Romeinse paleizen. Dan kiezen ze hun voorzitter­s.

4. En wat betekent dat

voor ons?

De rest van de Europese Unie kijkt gespannen toe. Italië, derde grootste economie in de eurozone, was de afgelopen jaren een zwakke broeder en rond 2011 zelfs een risico voor de stabilitei­t van de euro. Recent ging het wat beter. Vorig jaar groeide de economie met 1,5 procent. De bankensect­or is gesaneerd (nadat de regering een van de oudste banken, de Toscaanse Monte dei Paschi, redde). Maar het schuldsald­o van de overheid blijft enorm: 134 procent van het bbp. Aan de verkiezing­sbeloften is dat niet te merken. Zo belooft Berlusconi een vlaktaks, afschaffin­g van erfenisrec­hten en een leefloon van 1000 euro. Wie zal dat betalen? Italië zit al jaren in een malaise. De werklooshe­id is constant hoog onder de -30’ers (30 procent) en in het zuiden (20 procent), terwijl ze in het noorden op het Belgische niveau (zo’n 7 procent) zit. Jongeren voelen zich kansloos en emigreren. Vorig jaar daalde de bevolking (60,5 miljoen) met 100.000 zielen. De Italianen zijn de voorbije jaren ook armer geworden. Dat werkt het succes van antisystee­m-, anti-Europese en anti-migrantenp­artijen in de hand. En daarmee de politieke onzekerhei­d. Waardoor Italië een zwakke schakel in de eurozone dreigt te blijven.

 ?? Foto AFP ?? De rechtse partijenco­alitie van Georgia Meloni, Silvio Berlusconi en Matteo Salvini lijkt het dichtst bij een meerderhei­d te zullen komen.
Foto AFP De rechtse partijenco­alitie van Georgia Meloni, Silvio Berlusconi en Matteo Salvini lijkt het dichtst bij een meerderhei­d te zullen komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium