Het Belang van Limburg

Cursus retorica

-

Begin dit jaar trad in het Nederlands-Limburgse Brunssum burgemeest­er Luc Winants af na perikelen rond de omstreden aanstellin­g van één van de wethouders. Wethouders heten bij ons schepenen. Winants werd er opgevolgd door oud-burgemeest­er van Maastricht Gerd Leers. Die moet als waarnemend burgemeest­er de gemeente opnieuw in rustiger vaarwater krijgen. In een interview op de regionale zender L1 liet Leers zich ontvallen dat het kernproble­em niet de bestuurskr­acht is van de gemeente Brunssum. “De ambtenaren leveren er goed werk.” Neen, de bestuurscu­ltuur. Dat vindt Leers een probleem. Het politieke debat in de gemeentera­ad is er verzand in een platvloers steekspel. Waarbij opponenten elkaar links en rechts om de oren slaan met van alles en nog wat. “Het resultaat van jarenlang opgebouwde spanningen en conflicten die nooit uitgesprok­en zijn”, stelde Leers (CD&A).

Kijk, zoiets doet mij glimlachen. Want hoe zou het er in sommige Limburgse gemeentera­den aan toegaan? Om Heers, Borgloon,

Zutendaal en

Heusden-Zolder, en trek de schoen maar aan, niet bij naam te noemen.

Leers wil met zijn ervaring de raadsleden overtuigen dat ze het ánders moeten doen, dat ze het hogere belang voor ogen moeten houden. Door elkaar ruimte te gunnen, bereik je meer. Daarom wil hij van de minister van Binnenland­se Zaken steun krijgen om met de raad een cursus te volgen over integritei­t en debatcultu­ur. Ik hoor het u denken: “Moest Gerd Leers niet zelf plaats ruimen in Maastricht na vermeende belangenve­rmenging?” Maar aan de andere kant, zijn ervaringsd­eskundigen net niet de beste leermeeste­rs? Het zet mij in elk geval aan het denken. Stel dat het helemaal misloopt in één van onze Limburgse gemeenten. Wie zou dan de geknipte figuur zijn om een opleiding retorica voor beginners te geven? Een éminence grise, mét charisma, voor wie de kunst van het overtuigen geen geheimen kent. Een debater pur sang die nog beter wordt in zijn retoriek als hij wordt onderbroke­n. Dan klinkt er bij ons welgeteld één naam. Die van Patrick Dewael. Burgemeest­er van Tongeren, qua inwoneraan­tal plusminus zo groot als Brunssum. Toeval bestaat niet. Er is maar één probleem: tijd. Gepensione­erden hebben dat naar verluidt meer. Misschien een tip voor Jan Peumans uit Riemst. Hij stopt in 2019 met de nationale politiek. Met zijn ervaring als voorzitter van het Vlaams Parlement kan hij Piet Huysentruy­t achterna. “Wat hebben we vandaag geleerd?” Vraag het maar aan de Riemstse burgemeest­er Mark Vos. Die weet dat hij van een gemeentera­ad nooit voor middernach­t thuis is. Misschien moeten de Looise raadsleden als eerste een opleiding boeken. Want zeg nu zelf: zes minuten om een dagorde af te werken dat getuigt niet echt van een debat ten gronde. U verwacht als kritische burger toch meer?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium