Het Belang van Limburg

Gelijke partners

- REACTIES: DEKERN@HBVL.BE Door Luc Standaert

Het heeft iets ironisch. Precies op de dag dat de Amerikaans­e president Donald Trump politiek Washington met verstommin­g slaat door plots te pleiten voor een strengere wapenwetge­ving in de Verenigde Staten, om de veiligheid van de Amerikaans­e burgers te verhogen, stelt zijn Russische collega Vladimir Poetin een hele batterij nieuwe gesofistic­eerde, al dan niet atoomaange­dreven wapensyste­men voor, om de Russische burgers beter te beschermen. Opvallend verschil: Trump wil de Amerikanen beschermen tegen zichzelf; Poetin wil de Russen beschermen tegen het Westen. En daarmee zitten we plots helemaal terug in de tweede helft van de vorige eeuw, in de Koude Oorlog. De VS en de toenmalige Sovjet-Unie probeerden elkaar te overtroeve­n met hun kernwapena­rsenalen, en maten hun eigen en elkaars atoomkrach­t met het absurde meetinstru­ment hoeveel keer ze de aarde konden vernietige­n. Zeker in Europa leefden we toen met een vaag onveilighe­idsgevoel, uit schrik dat een eventuele oorlog tussen Oost en West bij ons zou worden uitgevocht­en. Er was maar één nogal bizarre geruststel­ling: de wetenschap ook bij de twee hoofdrolsp­elers - dat de eerste die op de rode knop duwde ook als eerste vernietigd zou worden. Dat spelletje duurde tot de Sovjet-Unie de VS niet meer kon volgen en eind jaren ‘80 implodeerd­e. De Verenigde Staten hadden de Koude Oorlog gewonnen. Het is al lang geen geheim meer dat de Russische president Poetin, die dat allemaal meemaakte als KGB-spion in het toenmalige Oost-Duitsland, met heimwee terugdenkt aan de Sovjet-Unie en ‘Groot-Rusland’, en vooral aan het respect dat die Sovjet-Unie genoot. Er waren twee grootmacht­en, en de Sovjet-Unie was er één van.

Met zijn oorlogspre­sentatie van gisteren probeert Poetin die, in zijn ogen, goeie ouwe tijd terug te brengen. De Verenigde Staten hebben de voorbije decennia raketschil­den bedacht waardoor de Russische wapentuige­n eigenlijk naar de schroothoo­p konden. En voilà, hij presenteer­t nieuwe wapens die door die schilden niet kunnen worden tegengehou­den. En hij biedt in dezelfde toespraak meteen ook onderhande­lingen aan, als gelijke partners.

Kan dat? Kan je met Poetin onderhande­len? Hij is een dictator die keer op keer herkozen wordt omdat hij alle oppositie monddood maakt. Maar zijn evenknie in de VS is het levende bewijs dat de democratie ook maar “het minst slechte systeem” is. Het zou wel eens kunnen dat die twee elkaar begrijpen.

Maar dat onveilighe­idsgevoel, dat zou ook wel eens kunnen terugkomen.

De VS en de toenmalige Sovjet-Unie maten hun eigen en elkaars atoomkrach­t met het absurde meetinstru­ment hoeveel keer ze de aarde konden vernietige­n

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium