Het Belang van Limburg

Drijfjacht op evers aan twee kanten Kamperbaan

- Mireille MAES

Het militair domein in Leopoldsbu­rg is komende zaterdag een no-gozone voor wandelaars, ruiters en fietsers. Twee wildbeheer­eenheden starten in de voormiddag met drijfjacht­en langs twee kanten van de baan tussen Hechtel en Leopoldsbu­rg. De drijfjacht­en duren tot in de late namiddag. De jagers hebben maar een doel: zo veel mogelijk evers doden.

Vorig jaar is een jogger tijdens zo’n drijfjacht nog verrast door vluchtende evers. Dat moeten we dit jaar zeker vermijden

Elk jaar worden er op de jachtconce­ssies op het militaire domein wel enkele drijfjacht­en georganise­erd. “Maar dat ze dat samen doen, is de eerste keer”, zegt Jan Dalemans, burgemeest­er van HechtelEks­el. Doel van een drijfjacht is met drijvers en honden de evers uit hun rustplekke­n richting jagers drijven, zodat die er op klaarlicht­e dag op kunnen schieten. “Om veiligheid­sredenen is het militair domein die dag niet toeganbeel­d. kelijk voor burgeracti­viteiten. Dat hebben we de burgers via allerlei kanalen zoals sociale media en het infoblad proberen duidelijk te maken. Want vorig jaar is een jogger tijdens zo’n drijfjacht nog verrast door vluchtende evers. Dat moeten we koste wat kost vermijden”, aldus de burgemeest­er. Dalemans zegt dat in zijn gemeente ook meer en meer schade door everzwijne­n wordt vastgestel­d. “Onze eigen Finse piste bijvoor-

Jan DALEMANS En de sportterre­inen van het Don Boscocolle­ge. Volgende week hebben we nog een overleg om te kijken hoe we kunnen vermijden dat de leerlingen zonder sportterre­inen vallen.” De burgemeest­er hoopt zaterdag trouwens zelf eens zo’n drijfjacht mee te maken.

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? De drijfjacht vindt dit jaar uitzonderl­ijk plaats aan beide kanten van de Kamperbaan, ter hoogte van het militair domein van Leopoldsbu­rg.
Foto RAYMOND LEMMENS De drijfjacht vindt dit jaar uitzonderl­ijk plaats aan beide kanten van de Kamperbaan, ter hoogte van het militair domein van Leopoldsbu­rg.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium