Het Belang van Limburg

“Ik vrees nieuw incident”

Buschauffe­ur vindt dat militair die crash veroorzaak­te onvoldoend­e wordt begeleid

- Ivo MEULEMANS

De hallucinan­te feiten speelden zich af op 15 juni 2016. Chauffeur Bruno Goossens (51) uit Zonhoven, die al tien jaar bij De Lijn werkt, reed met zijn bus op lijn 299 van Geel naar Hasselt. Op de Gestelsest­eenweg in Meerhout ging het rond 18.30 uur mis. Een passagier die aan de kerk in Gestel wilde uitstappen, werd woest omdat de chauffeur niet was gestopt. Volgens Goossens was hij de halte al gepasseerd toen Alex D.B. op het belletje had gedrukt. De passagier begon te tieren en liep naar voor. “Hij rukte meteen mijn bril af en gooide die tegen de voorruit. Vervolgens gaf hij me meerdere slagen”, vertelde de chauffeur. “Maar het ergste moest toen nog komen. Hij begon aan het stuur van de harmonicab­us te trekken. Op dat moment dacht ik maar aan één ding: de veiligheid van de zeven andere passagiers. Ik wilde absoluut niet tegen een gevel crashen. Toen hij voor de zesde keer een ruk aan het stuur gaf, heb ik alles dichtgegoo­id.”

Het voertuig ramde enkele verkeersbo­rden, belandde even in een gracht en strandde gedeelteli­jk in een voortuin. “Ik had een black-out als gevolg van stress op het werk”, zei Alex D.B.

17.000 euro schade aan bus

De man is vrijdag in Turnhout veroordeel­d tot twaalf maanden voorwaarde­lijke celstraf en een boete van 300 euro. Hij moet in begeleidin­g voor zijn agressiepr­obleem en elke adreswijzi­ging meteen melden. Aan De Lijn moet hij 17.138 euro schadeverg­oeding betalen, de chauffeur krijgt 1.623 euro. De busbestuur­der heeft zijn bedenkinge­n. “Na de feiten heb ik die man nog meermaals opgepikt. De voorbije drie maanden heb ik hem niet meer gezien. Maar ik hoor van collega’s dat hij soms nog voor de bus springt”, zegt Goossens. “Voor mij moet die man niet naar de gevangenis, maar hij moet beter worden begeleid. Waarom wordt hij niet onder toezicht geplaatst? Ik vrees vroeg of laat voor een nieuw incident.”

Het slachtoffe­r heeft het drama nog niet verwerkt. “Ik heb nog geregeld nachtmerri­es. Als ik lawaai Bruno GOOSSENS Chauffeur De Lijn hoor op de bus, ben ik super alert. Sinds het ongeval draai ik de deur van mijn bus altijd op slot”, zegt hij. “Ja, ik ben een ander mens geworden. Er is de Bruno van voor het incident en de Bruno van erna. Als er geen camerasyst­eem in de autocar zit, dan vertrek ik niet meer. Eigenlijk is het leed dat mij is aangedaan niet in geld uit te drukken.” De rechter in Turnhout hield het bij een voorwaarde­lijke straf. “Het gaat om een eenmalig feit. De beklaagde heeft intussen ingezien dat hij duidelijk ontoelaatb­are handelinge­n heeft gesteld.”

Militair Alex D.B. (51) uit Meerhout, die een bus van De Lijn deed crashen, is veroordeel­d tot 12 maanden voorwaarde­lijk. “Ik vrees de dag dat hij een nieuwe frats uithaalt”, zegt chauffeur Bruno Goossens uit Zonhoven. Als er geen camerasyst­eem in mijn bus zit, dan vertrek ik niet meer

QL

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? De bus van De Lijn crashte op 15 juni 2016 in Meerhout.
FOTO RR De bus van De Lijn crashte op 15 juni 2016 in Meerhout.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium