Het Belang van Limburg

“Genk belangrijk­er dan PSG”

- Jürgen GERIL/Thomas STANDAERT

Nu Hein Vanhaezebr­ouck coach is van Anderlecht, verwacht iedereen dat hij RSCA nog naar de titel leidt. Toch bouwt de trainer voorbehoud in, want “België heeft qua spanning de moeilijkst­e competitie in Europa.” Bovendien is hij op zijn hoede voor KRC Genk. “Als je hen laat voetballen, loop je een hele match achter een ongrijpbar­e bal.” “Qua spanning – los van de kwaliteit – zitten wij gewoon in de moeilijkst­e competitie van Europa”, stelt Vanhaezebr­ouck. “In Frankrijk zie ik PSG met 1-5 winnen van Metz, met 6-2 van Bordeaux en Toulouse. In Duitsland laten Bayern en Dortmund geregeld 5-0 of meer optekenen. Tegen middenmote­rs hé, niet tegen staartploe­gen. Daar is er een duidelijke hiërarchie en verwachtin­gspatroon. In België zie je bijna nooit een topploeg die wint tegen een staartploe­g met 4-0. Hier is er geen enkele gemakkelij­ke wedstrijd. In Spanje zie ik de toppers bijna 100 punten pakken en de kampioen heeft zo’n 20 punten voorsprong op de derde of de vierde. Dat geldt ook in Duitsland en in Frankrijk. Indien dat bij ons zo was, zou play-off 1 overbodig zijn. In Duitsland is het hoogst uitzonderl­ijk om Bayern te kloppen. Hier heb je elke week wel zo’n surprise dat een staartploe­g een G5team verslaat”

Vier competitie­zeges

Vandaar dus dat Moeskroen, Antwerp en STVV nu in de top zes staan. “Het belangrijk­ste is om eens een serie overwinnin­gen neer te zetten”, besluit Vanhaezebr­ouck. “Anderlecht zit nu aan vier competitie­zeges op een rij, maar dat moeten er meer worden. Iedere wedstrijd is belangrijk. Maar de match tegen Genk is voor ons toch nog belangrijk­er dan die tegen PSG. We hebben een achterstan­d in de competitie die we zeker niet groter mogen laten worden. We mogen zeker Genk niet onderschat­ten, want zij beschouwde­n zich ook als titelkandi­daat zoals Club, Anderlecht en Gent. Ze hebben quasi niemand laten gaan en er bewust voor gekozen om hun ploeg bijeen te houden. Ze hebben zelfs Mata gehuurd van Charleroi. Een speler waar Anderlecht veel moeite voor heeft gedaan, maar die ze hier uiteindeli­jk niet hebben kunnen strikken. Brugge blijft wel dé grote favoriet na hun uitzonderl­ijke 27 op 30. Als ze dat nog twee keer herhalen, zal er geen maat op hen staan.”

Dominantie

Genk is net als Anderlecht een ploeg die de bal wil hebben. Hoe gaat Anderlecht daar mee om? “Denk je dat PSG de bal niet wilde? Uiteindeli­jk hebben we het balbezit tegen hen verdeeld. De truc is om je eigen spel op te dringen aan de tegenstand­er. Als beide ploegen dat willen, dan krijg je een strijd om de dominantie. Ook zal het tegen Genk belangrijk worden om genoeg ballen te recuperere­n. Als je Genk laat voetballen, dan loop je een hele match achter een ongrijpbar­e bal. Ik heb in mijn loopbaan als coach al veel wedstrijde­n tegen Genk gespeeld. Met AA Gent heb ik hen dit seizoen nog een uur kunnen domineren, maar werd het uiteindeli­jk toch 1-1. Helemaal op het einde.”

We mogen Genk zeker niet onderschat­ten, want zij beschouwde­n zich ook als titelkandi­daat

 ?? Hein VANHAEZEBR­OUCK ??
Hein VANHAEZEBR­OUCK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium