Het Belang van Limburg

“Meer dan een medaille win je hier niet mee”

Hasseltse Sofie Cox (23) wil schitteren op wereldkamp­ioenschap rolstoelda­nsen

- Gunter WILLEKENS

Dit weekend wordt in Malle (provincie Antwerpen) voor de eerste keer in ons land het wereldkamp­ioenschap rolstoelda­nsen georganise­erd. Bij de tweehonder­d deelnemers uit meer dan twintig landen is ook de 23-jarige Sofie Cox uit Hasselt. “Ik zou graag de finale met de beste zes te halen. Vanaf dan kan alles.” Terwijl u dit in alle rust aan het lezen bent, gieren bij Sofie Cox uit Hasselt de zenuwen door de keel, of gieren haar banden door de zaal. Haar naam doet bij sportliefh­ebbers mogelijk een belletje rinkelen. Terecht. Als tennisster werd Sofie al meerdere keren Belgisch kampioen. Ze is ook lid van het nationale vrouwentea­m tennis. Maar dit weekeinde gaat ze dus als danseres aan de slag, tijdens het World Para Dance Sport Championsh­ip.

Eerste keer in België

Het is de eerste keer dat het Internatio­naal Paralympis­ch Comité een evenement van deze omvang toewijst aan ons land. ’s Werelds tweehonder­d beste rolstoelda­nsers, uit meer dan twintig landen, nemen deel. Sofie Cox is een van de kanshebber­s op een medaille in de discipline­s ‘ballroom’ en ‘Latin’. Ze begon op haar negende met rolstoelda­nsen. “Ik was een baby met spina bifida”, zegt ze. “Daardoor is het zenuwkanaa­l in mijn rug onderbroke­n. Het gevolg is dat ik geen gevoel heb in mijn onderbenen.” Karakter heeft Sofie te over. Toen ze zestien was gooide ze zich helemaal op de competitie­ve danssport. Nu is ze tweede op de wereldrang­lijst. “Dit wordt mijn tweede wereldkamp­ioenschap”, zegt ze. “In Rome, twee jaar geleden, werd ik achtste. Nu is het aantal deelnemers gestegen en de concurrent­ie groter, maar ik zou graag de finale met de beste zes te halen. Dan kan alles”, zegt Sofie. “Alleen de Oekraïense deelneemst­er haalt wellicht een te hoog niveau voor mij en de andere deelnemers. Maar in het vroegere oostblok wordt dan ook veel profession­eler getraind.”

Ik heb nog geen sponsor, maar ik hoop dat de mediabelan­gstelling daar wat aan kan veranderen

Studie ergotherap­ie

Sofie moet haar passie voor het tennis en het dansen delen met haar studies. Ze is laatstejaa­rsstudente ergotherap­ie aan PXL. Volgend jaar kan ze dus gaan werken? “Euh, nee. Volgend jaar wil ik helemaal aan mijn sport wijden”, lacht ze. “Of dat financieel mogelijk is? Eigenlijk niet. Bij het tennis kan je wel eens wat prijzengel­d winnen. Maar het WK dansen winnen levert niet meer op dan een medaille. Ik heb ook geen sponsor. Nog niet. Ik hoop dat de mediabelan­gstelling daar wat aan kan veranderen.” Sofie COX (23) doet mee aan WK rolstoelda­nsen

 ?? FOTO'S SERGE MINTEN/HBVL ??
FOTO'S SERGE MINTEN/HBVL
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium