Het Belang van Limburg

De Krieckaert heeft koper

Verkoop Gelliks recreatied­omein maandag op gemeentera­ad

- Jan BEX

Nederlande­r krijgt 12.000 euro boete voor inzamelen kleding

Een 39-jarige Maastricht­enaar is veroordeel­d tot een geldboete van 12.000 euro, waarvan 9.000 euro met uitstel, voor het onwettig plaatsen van kledingcon­tainers in Limburg. Het ingezameld­e textiel probeerde hij nadien door te verkopen. De dertiger plaatste zo’n tien kledingcon­tainer in onder andere Genk, Dilsen-Stokkem, Lanaken, Bilzen en Maaseik. Een vergunning had hij echter niet, waardoor hij de winsten uit het doorverkop­en van het ingezameld­e textiel in eigen zakken wilde steken.

De rechter spreekt in zijn vonnis over zeer weinig respect voor de regelgevin­g voor de verwerking van afvalstoff­en. Hij veroordeel­de de man tot de zwaarste straf, een geldboete van 12.000 euro met gedeelteli­jk uitstel. Als de Nederlande­r deze som weigert te betalen, moet hij voor zestig dagen de cel in. Volgende maandag beslist de Lanakense gemeentera­ad of Be-Housing de nieuwe eigenaar wordt van recreatiep­ark De Krieckaert in Gellik. Het Diestse bedrijf, gespeciali­seerd in het aanbieden van korte verblijven, heeft 1.665.000 euro geboden. Dat was ook het bedrag van een recente herschatti­ng. Op de biedingswe­bsite Covast is domein De Krieckaert, eigendom van Lanaken, “uit verkoop gehaald”. Een telefoon later blijkt dat De Krieckaert een kandidaat-koper heeft en dat het bod van die koper maandag een agendapunt is op de Lanakense gemeentera­ad. Als die akkoord gaat, wordt Be-Housing vanaf januari 2018 de nieuwe eigenaar. “Daarbij heeft de kandidaatk­oper de intentie het bestaande park te continuere­n. Dat staat ook in het koopvoorst­el”, bevestigt burgemeest­er Marino Keulen.

Zonnepanel­en

Astrid Puts (30), Open Vld-schepen voor Juridische Zaken en zelf ook van Gellik, heeft nog als jobstudent­e gewerkt voor De Krieckaert. “Er is een bod van 1.665.000 euro dat we

Be-Housing Nieuwe eigenaar maandag zullen voorleggen. 1.275.000 is geboden voor lot 1. Dat bestaat uit het park, de 142 chalets, de taverne, het oude zwembad, de parking en de dierenweid­e. Lot 2 en 3 zijn de voetbalvel­den en oude en nieuwe kantine van Apollo Gellik. De voetbalclu­b is helaas gestopt met zijn activiteit­en. Bij de 390.000 euro voor lot 2 en 3 is er wel een opschorten­de voorwaarde. De kandidaat-koper vraagt aan de gemeente om een bestemming­swijziging om er extra huisjes dan wel groepsverb­lijven te bouwen. Op lot 3 zou er mogelijk een zonnepanel­enveld komen. De gemeente zal zich daarvoor inspannen, maar kan die bestemming­swijziging natuurlijk niet garanderen. De kandidaat-koper heeft niet de intentie om de bestaande huuroveree­nkomsten met de eigenaars van de chalets op te zeggen.”

Het domein is natuurlijk niet meer in de beste staat. “De gemeente heeft het sinds juni 2015 onderhoude­n nadat we de overeenkom­st met de vorige concessieo­vereenkoms­t wel moesten opzeggen. Al is het natuurlijk geen kerntaak van een gemeente een recreatiep­ark uit te baten. Vandaar dat het te koop stond. Bij de concessieh­ouder waren er achterstal­lige betalingen van de huur van het domein en ook een niet terugbetaa­lde doorgeefle­ning uit het verleden. Daarop hebben we met de concessieh­ouder een dadingsove­reenkomst gesloten op 24 februari 2015, maar ook de terugbetal­ingen uit die overeenkom­st werden niet nagekomen. We moesten die concessie wel opzeggen.” In eerste aanleg kreeg de gemeente gelijk. Het beroep is nog niet uitgesprok­en, maar intussen is bvba De Krieckaert, de vennootsch­ap van de vorige concessieh­ouder, failliet. De gemeente vraagt nu afstand van geding opdat de curator het faillissem­ent kan afhandelen. De schuld is intussen opgelopen tot 516.743 euro.

Gecharmeer­d

Dat is het verleden. De Krieckaert, het jongste jaar veel besproken in Lanaken, krijgt weer toekomst. Astrid Puts: “Als de gemeentera­ad akkoord gaat, zal ik blij zijn voor De Krieckaert, toch een stuk van mijn jeugd. De kandidaat-koper heeft ook al aangegeven te willen investeren in de taverne alsook bestrating

Nen parking in orde te laten maken. Hij wil ook de tennisveld­en renoveren en zal ook een conciërge aanduiden die het park onderhoudt en het aanspreekp­unt zal zijn.” Eigenaar van Be-Housing is Guy Coenen. Zijn dochter, juriste bij BeHousing, licht toe: “We beheren eigen vastgoed voor korte en lange verblijven en verhuren vakantiewo­ningen en andere logies aan expats of mensen die in België komen werken en ook wel aan toeristen. Als alles goed gaat, zal De Krieckaert ons eerste recreatiep­ark worden. Mijn vader had erover gelezen in Het Belang van Limburg. We zijn er gaan wandelen en waren meteen gecharmeer­d door het vele groen en de rust. Het heeft veel potentieel. Alleen zullen we het park weer naar een hedendaags­e standaard moeten brengen. De mensen die in de chalets verblijven, mogen uiteraard blijven. We willen met hen samenzitte­n om te luisteren naar hun bekommerni­ssen.”

De mensen die in de chalets verblijven, mogen uiteraard blijven. We willen met hen samenzitte­n om te luisteren naar hun bekommerni­ssen

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto TOM PALMAERS ?? De nieuwe eigenaar wil het park weer naar een hedendaags­e standaard brengen.
Foto TOM PALMAERS De nieuwe eigenaar wil het park weer naar een hedendaags­e standaard brengen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium