Het Belang van Limburg

Tips van de sportdiëti­st

- Rob RODIERS

Stephanie Scheirlync­k (foto) is topsportdi­ëtiste en werkt onder meer voor Wout van Aert, Jolien D’hoore, wielerploe­g Lotto Soudal, voetbalclu­b RSC Anderlecht en onze gouden olympiërs Greg Van Avermaet en Nafi Thiam. Vanuit haar ervaring weet ze heel goed welke voedingsst­offen sporters wanneer nodig hebben. Zo ook ultrasport­ers…

Welke richtlijne­n moet je als (beginnend) ultrasport­er zeker naleven?

Scheirlync­k: “Je maagdarmst­elsel krijgt het als ultrasport­er zwaar te verduren en het is moeilijk te voorspelle­n hoe je op die vele uren sport zal reageren. Vaak kom je dat zelfs pas te weten wanneer je effectief aan je eindwedstr­ijd bezig bent, maar je kan er wel alles aan doen om het zo goed mogelijk aan te pakken, dus:

- best alles uittesten bij trainingen en minder belangrijk­e wedstrijde­n;

- voldoende gehydratee­rd blijven: nagaan op training hoeveel vocht je in welke omstandigh­eden verliest en die hoeveelhei­d ongeveer bijdrinken. Uitdroging verergert maagdarmpr­oblemen, en die willen we net vermijden; - voldoende, maar ook niet te veel eten: de snelste finishers zijn zij die het meest hebben kunnen eten, maar dat ook goed verdragen hebben. Uittesten is de boodschap.”

Wat moet een zwemmer, loper, fietser eten en drinken, wil hij zijn inspanning­en een etmaal volhouden?

“Je verbrandt tijdens je inspanning een combinatie van vetten en koolhydrat­en. Vetten heb je in principe voldoende op voorraad. Het zijn de koolhydrat­en waarvan je lichaam er weinig kan opslaan en die je dus best aanvult tijdens de inspanning. Ze zijn bovendien veel sneller verteerbaa­r dan vetrijke voeding. Voor dit soort inspanning­en hebben we slechts koolhydrat­en voor ongeveer 1,5 à 2 uur. Dit betekent dat je van bij het begin kleine porties koolhydrat­en zal moeten innemen om een lege tank en ‘de klop van de hamer’ te vermijden. Dit kunnen zijn: stukjes banaan, energieree­pjes, rozijnen, peperkoek… Allemaal zoet en de ervaring leert dat ultrasport­ers graag eens iets zout hebben ter afwisselin­g. Zo zijn zoute stokjes en koekjes, zelfs eens een sandwich met kaas en gekruide energieree­pjes een welkome afwisselin­g. Dit aangevuld met een isotone sportdrank om tegelijk vocht, mineralen en een beetje energie te voorzien, werkt het beste.”

Wat raad je absoluut af?

“In theorie vetrijke voeding. Toch hoor ik ook weleens dat het net die Snickers, of de boterham met kaas of gezouten vlees is, die de ultrasport­er een mentale boost gaf. Het kan dus wel degelijk het verschil maken.”

Blessurepr­eventie is uiteraard belangrijk. Welke tips heb je voor de verschille­nde ultrasport­ers in petto?

“Veel ultra sporters doen alles uitstekend op wedstrijdd­agen, maar vergeten dat trainingen ook belangrijk zijn. Vergeet daarom de energie en recuperati­e - zeker eiwitten en koolhydrat­en - op trainingsd­agen niet. Alles dag per dag bekijken dus en de voeding hier goed op afstemmen.” Voor meer tips: www.stephanies­cheirlynck.be/wat-je-kanleren-van-ultrasport­ers

X

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium