Het Belang van Limburg

Chinees partijcong­res moet oppermacht Xi Jinping bevestigen

- Luc STANDAERT

PEKING - Vandaag start in de Chinese hoofdstad Peking het negentiend­e congres van de Chinese Communisti­sche Partij. Verwacht wordt dat partijleid­er en president van China Xi Jinping zijn toch al niet geringe greep op partij en land nog gaat verstevige­n. Hij geldt nu al als de machtigste leider sinds Mao.

Het congres van de Chinese communisti­sche partij komt maar om de vijf jaar bijeen en duidt dan nieuwe leden voor Centraal Comité aan, die op hun beurt de leden van het Politburea­u benoemen. Het congres duidt ook de secretaris-generaal van de partij aan, die een half jaar later door het Chinese parlement wordt verkozen tot president.

Het congres dat vandaag start zal Xi Jinping herbenoeme­n als secretaris-generaal. Sinds Deng Xiaoping in de jaren 80 van de vorige eeuw terug wat orde bracht in de chaos na Mao Zedong, blijven Chinese partijleid­ers/presidente­n twee termijnen van vijf jaar aan de macht. Xi heeft zijn eerste termijn van vijf jaar er nu opzitten. Normaal zou tijdens dit congres zijn opvolger worden aangeduid, zodat die zich de komende vijf jaar kan voorbereid­en op de topjob. Maar deze keer zijn er geen aanwijzing­en dat dit zal gebeuren, wat het vermoeden doet rijzen dat Xi Jinping misschien van plan is er na 2022 nog eens vijf jaar bij te doen als machtigste man van China.

Harde leider

Xi is nu al met overschot de machtigste Chinese leider sinds Mao Zedong en Deng Xiaoping. Aan het klassieke duale leiderscha­p in China, waarbij de premier verantwoor­delijk is voor de economie, lijkt een eind gekomen. Premier Li Keqiang wordt volledig overschadu­wd door Xi, en velen verwachten dat hij opzijgesch­oven zal worden.

Xi maakte zich populair door een hoognodige zuivering uit te voeren in de communisti­sche partij, die sinds zijn voorganger­s het kapitalism­e omarmd hadden ten onder ging aan corruptie. Het stelde hem meteen in staat een aantal politieke rivalen uit te schakelen. De anticorrup­tiecampagn­e trof ook het wat vermolmde en topzware Chinese volksleger. Er werd een verjonging in het officieren­korps doorgevoer­d waardoor Xi een grotere controle heeft over het leger dan eender welke van zijn voorganger­s.

Maar de huidige topman van China is ook een harde leider die meer dan zijn voorganger­s elke dissidenti­e keihard onderdrukt. De censuur is alomtegenw­oordig en houdt zelfs het internet onder controle. Dissidente­n en mensenrech­tenadvocat­en worden monddood gemaakt en desnoods opgesloten. Xi Jinping geldt wel als de man die China internatio­naal op de kaart heeft gezet. Onder zijn leiding is China uitgegroei­d tot de tweede macht ter wereld. En dankzij het isolationi­sme van de Amerikaans­e president Trump is China de VS snel aan het bijbenen.

Volgens insiders is de grootste catastrofe die Xi Jinping zou kunnen overkomen dan ook dat de kleine ‘bondgenoot’ NoordKorea tijdens het partijcong­res weer een atoom- of raketproef zou uitvoeren. Waardoor de machtige leider plots veel minder machtig zou lijken dan iedereen dacht.

 ?? FOTO AFP ?? President Xi geldt nu al als de machtigste Chinees sinds Mao Zedong.
FOTO AFP President Xi geldt nu al als de machtigste Chinees sinds Mao Zedong.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium