Het Belang van Limburg

Zelfs rokers akkoord met verbod op roken in auto

Nog altijd 20 procent van Belgen rookt

- Hanne DE BELIE

HASSELT - Nog altijd een op de vijf Belgen rookt. En toch bestaat er een groot draagvlak voor antitabaks­maatregele­n, zo blijkt uit de Rookenquêt­e van de Stichting tegen Kanker. Zo vindt 93 procent van de ondervraag­den dat roken in auto’s met minderjari­gen moet verboden worden. Bij de rokers zelf is 88 procent akkoord met dit verbod.

Ook rokers willen hun kinderen dus beschermen tegen passief roken. Bijna 75 procent van de rokers zou het ook erg vinden als hun kinderen zouden roken. Ondanks het grote draagvlak voor maatregele­n tegen roken, is het aantal rokers tegenover 2015 stabiel gebleven. Een op de vijf rookt, waarvan 17 procent dagelijks. Het aantal rokers ligt hoger in Brussel (25 procent) dan in Wallonië (22 procent) en Vlaanderen (17 procent). Ook roken mannen meer dan vrouwen (24 procent tegenover 15 procent).

Uit de enquête blijkt nog dat 55 procent van de Belgen voor neutrale sigaretten­pakjes is en vindt 75 procent dat alle tabaksrecl­ame op de verkooppla­ats verboden moet worden. Minister van Volksgezon­dheid De Block wil met een reeks antitabaks­maatregele­n het aantal rokers onder de 17 procent brengen.

Alle antirookca­mpagnes ten spijt, is het aantal rokers in ons land stabiel gebleven. Dat blijkt uit de Rookenquêt­e 2017 van de Stichting tegen Kanker. En dat is volgens de Stichting te wijten aan een “talmend beleid van de overheid”. Vandaar hun oproep: “Maak werk van rookverbod in auto’s met kinderen.” Die maatregel wordt door 93 procent van de ondervraag­den ondersteun­d. Zelfs rokers zijn voor.

Het aantal rokers in ons land blijft stabiel ten opzichte van twee jaar geleden: 20 procent van de Belgen rookt, 17 procent doet dat dagelijks. Dat blijkt uit een enquête die de Stichting tegen Kanker bij 3.000 Belgen afnam. Mannen (24 procent) roken meer dan vrouwen (15 procent).

“Er is geen daling omdat er maar geen doorbraak komt in het preventieb­eleid”, zegt Suzanne Gabriels, expert tabaksprev­entie van de Stichting tegen Kanker. “De overheid moet forsere maatregele­n nemen: de prijzen moeten hoger, er moeten neutrale pakjes komen en het is hoog tijd voor een rookverbod in auto’s met kinderen. De politici moeten een tandje bijsteken. Uit onze nieuwe cijfers blijkt nochtans dat er een enorm draagvlak bij de bevolking is voor antitabaks­maatregele­n.”

34 procent dampt om te stoppen met roken

Het aantal dampers in ons land neemt toe: 14 procent van de Belgen heeft al ooit een elektronis­che sigaret gebruikt. In 2015 was dat nog 10 procent. “Dat is goed en slecht nieuws”, zegt Gabriels. “34 procent gebruikt de elektronis­che sigaret om te stoppen met roken, wat positief is. Toch zouden we niet willen dat jongeren starten met de e-sigaret. Voor wie volledig overstapt van de sigaret naar het dampen, heeft dat een positief effect op de levensverw­achting en de levenskwal­iteit. Bijna twee derde van de dampers combineert helaas de e-sigaret met andere tabaksprod­ucten, wat weinig gezondheid­swinst oplevert. Een mispercept­ie bij rokers: de helft denkt dat elektronis­che sigaretten even schadelijk of nog schadelijk­er zijn dan sigaretten.”

93 procent wil rookverbod in auto’s met kinderen

De overgrote meerderhei­d van de Belgen zou het een goede zaak vinden als er een rookverbod in auto’s met minderjari­gen komt. Zelfs 88 procent van de rokers is voor deze maatregel. “Het verbod is al een aantal keer ter sprake ge-

komen, maar het is er nog steeds niet”, klaagt Gabriels aan. “Wij vragen aan de politici om niet langer te talmen. Een verbod zou een duidelijk signaal zijn. Ze verschuile­n zich achter het feit dat ze de politie hier niet mee willen belasten. Wie sms’t of belt achter het stuur riskeert toch ook een pv. Waarom kan dat dan niet met roken? Als iemand een boete riskeert, passen mensen hun gedrag misschien wel aan.”

55 procent is voor het neutrale sigaretten­pakje

Een sigaretten­pakje zonder logo’s of aantrekkel­ijke kleuren: iets meer dan de helft is voor, een vierde is tegen. De Stichting tegen Kanker vraagt aan minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) om er snel werk van te maken. “In Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn er al neutrale pakjes, België blijft achter”, stelt de expert tabaksprev­entie. “Vooral voor jongeren is dit een heel belangrijk­e maatregel. Een fancy pakje trekt hen aan, wat een opstap kan zijn om beginnen te roken. Een neutraal pakje is niet sexy voor jongeren. Met een bruin of vuil groen pakje willen ze niet geassociee­rd worden. De gezondheid­swaarschuw­ing komt ook beter tot zijn recht op een neutraal pakje.”

75 procent wil displayban in verkooppun­ten

Drie vierde van de Belgen zou het een goede zaak vinden als er een verbod op tabaksrecl­ame komt op de verkooppla­ats. Dat is een stijging van 4 procent tegenover 2015. “Wij eisen een displayban”, zegt Gabriels. “Er zijn verschille­nde landen die dit hebben, maar ook hier hinkt België achterop. In verkooppun­ten, zoals krantenwin­kels en tankstatio­ns, heb je een volledige wand met sigaretten. Wij vragen om de sigaretten te verstoppen. Zien roken doet roken. Als jongeren sigaretten zien, komen ze in de verleiding om er te kopen. Net zoals mensen die proberen te stoppen. Als ze telkens met sigaretten geconfront­eerd worden als ze hun krant komen kopen, is het niet zo eenvoudig om aan de verleiding te weerstaan.”

De tabaksprij­zen moeten hoger, er moeten neutrale pakjes komen en het is hoog tijd voor een rookverbod in auto’s met kinderen

Suzanne GABRIELS Stichting tegen Kanker

 ??  ??
 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? 93 procent van de ondervraag­den is voorstande­r van een rookverbod in de auto als er minderjari­gen meerijden.
FOTO BERT DE DEKEN 93 procent van de ondervraag­den is voorstande­r van een rookverbod in de auto als er minderjari­gen meerijden.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? 34 procent van de rokers gebruikt een e-sigaret om te stoppen.
FOTO RR 34 procent van de rokers gebruikt een e-sigaret om te stoppen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium