Het Belang van Limburg

“Hij keerde zijn ziekte om tot iets positiefs”

Zesde aflevering van ‘Spitsbroer­s’ eerbetoon aan overleden kankerpati­ënt Rupert Suply

- Raymond DE CONDE

VILVOORDE - ‘Opgedragen aan alle mensen die vechten tegen kanker’. Met deze woorden begint vanavond de zesde aflevering van ‘Spitsbroer­s’. Daarin krijgt een jong kankerpati­ëntje dat fan is van KRC Genk in het ziekenhuis het bezoek van Dennis Moerman (Oscar Willems). Het jongetje heet in de serie Rupert Suply, de naam van een beloftevol­le voetballer uit Wommelgem die vorig jaar juni aan botkanker is overleden. Kristof Hoefkens, scenarist van ‘Spitsbroer­s’ en broer van ex-voetballer Carl Hoefkens, heeft de echte Rupert Suply gekend. “Ik heb nog tegen hem gevoetbald. Op zijn 22ste werd kanker bij hem vastgestel­d en hij heeft er acht jaar tegen gevochten. In al die tijd heeft hij 650 chemobehan­delingen doorstaan. Het mooie aan Rupert was dat hij zijn ziekte heeft omgekeerd tot iets positiefs, iets inspireren­ds: hij heeft een vzw opgericht, Hope Benefiet, om kankeronde­rzoek te steunen.” De verhaallij­n van het jongetje in de serie staat los van hetgeen Rupert Suply heeft meegemaakt. “Voetballer­s worden doorgaans als macho’s voorgestel­d, het zijn helden voor supporters en vooral voor kinderen. Voetballer­s worden niet alleen gevraagd om in discotheke­n actes de présence te komen geven of om winkels te openen, ze krijgen ook soms het verzoek om een jonge fan in het ziekenhuis te gaan bezoeken. Soms is dat een ultieme wens. Mijn broer Carl ging altijd op zo’n uitnodigin­g in en dan was hij daar een paar dagen niet goed van. Dat gebeurt ook bij Dennis, die in deze aflevering op bezoek gaat bij een jonge fan, die ik de naam van Rupert heb gegeven. Ik heb de echte Rupert vorig jaar nog gevraagd of hij daarmee instemde. Hij heeft het eindresult­aat niet meer kunnen zien. Zijn weduwe Bonny heeft de aflevering enkele weken geleden bekeken en het was met een bang hart afwachten wat zij ervan vond. Gelukkig vond ze het mooi.” “Rupert heeft acht jaar tegen kanker gevochten”, vertelt Ruperts weduwe Bonny, “en hij zei altijd: ‘Ik wil iets met mijn ziekte doen’. Omdat hij niet meer kon voetballen, heeft hij zich als dj op muziek gestort en dan ging hij draaien op feestjes ten voordele van de vzw Hope Benefiet, die hij zelf in het leven had geroepen. Hij heeft zelfs een keer op Tomorrowla­nd gedraaid. Hij organiseer­de voetbalwed­strijden en beachvolle­y voor het goede doel. Daarna heeft hij een kledinglij­n ontwikkeld. Toen zijn ziekte in een vergevorde­rd stadium was, ben ik nog zwanger geworden van zijn zoontje. Hij heeft de bevalling nog meegemaakt en daarna is hij er nog vijf maanden voor ons geweest. Wij zetten nu zijn werk voort. We zijn in onderhande­ling met enkele ziekenhuiz­en om speeltuige­n te leveren voor kinderen die in het ziekenhuis verblijven of er op bezoek zijn. Rupert putte kracht uit het werk dat hij deed voor het goede doel. Hij heeft in korte tijd evenveel bereikt als wat andere mensen in hun hele leven bereiken.” ‘Spitsbroer­s’, VTM, 21.45 uur. www.hopebenefi­et.be

 ?? FOTO SPITSBROER­S ?? In ‘Spitsbroer­s’ ontmoet voetballer Dennis Moerman (links) kankerpati­ëntje Rupert, vernoemd naar de intussen overleden Rupert Suply (foto onder).
FOTO SPITSBROER­S In ‘Spitsbroer­s’ ontmoet voetballer Dennis Moerman (links) kankerpati­ëntje Rupert, vernoemd naar de intussen overleden Rupert Suply (foto onder).
 ?? FOTO DBA ??
FOTO DBA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium