Het Belang van Limburg

E313 uur afgesloten voor oefenbom van leger

Ongevaarli­jk pakketje slingerde al uren rond op de pechstrook

- Toon ROYACKERS

Een uur lang is de E313 gisternami­ddag afgesloten ter hoogte van Beringen. Daar hadden getuigen een blauwe doos met loshangend­e draden gezien. Daarbij lag ook een gsm. Meteen werd groot alarm geblazen en moest het verkeer in beide richtingen van de snelweg. De ontmijning­sdienst van het leger repte zich met een robot ter plaatse. Later op de avond raakte bekend dat het ging om een ongevaarli­jke oefenbom van het leger. Hoe die langs de E313 terechtgek­omen is, blijft evenwel een raadsel.

“Dat pakketje lag hier al van 11 uur vanmorgen (gisterenmo­rgen, nvdr.)”, zegt Luc Achten, zaakvoerde­r van telecombed­rijf Essec, met haar vestiging pal naast de E313. “Een van onze medewerker­s zag het daar plots liggen. Veel aandacht hebben we er niet aangegeven. Hier dendert wel vaker iets van een truck de berm in vlak naast onze vestiging. Bovendien waren er al vrachtwage­ns overgerede­n en was het van links naar rechts gerold. Dan heb je niet meteen het gevoel dat er hier een bom voor de deur ligt. Tot er kort voor 15 uur plots groot alarm geblazen werd. Ik heb de politie nog verteld dat het pakket er al uren lag rond te slingeren, maar volgens hen was er voldoende redenen om het zekere voor het onzekere te nemen. Dat begrepen we natuurlijk ook wel. Meteen werd de snelweg volledig afgesloten, en moesten we zelf ook allemaal ons bedrijf ver- laten.”

Het verkeer richting Hasselt werd vanaf Tessenderl­o al van de snelweg gestuurd. Bestuurder­s die richting Antwerpen reden, moesten er ter hoogte van Paal-Beringen af.

Onzekere tijden

Vanop de parking zag de zaakvoerde­r van Essec intussen hoe een robot van ontmijning­sdienst Dovo langzaam naar het pakketje zoefde. “Uit camerabeel­den bleek kennelijk dat er helemaal niets gevaarlijk in die blauwe box zat”, aldus Luc Achten. “Dat was natuurlijk iets was we al lang konden vermoeden. Een militair is naar het pakket toegestapt en heeft het gewoon kunnen oprapen. Daarmee was de kous af, en konden wij na een uurtje zonnebaden op onze parking terug naar het kantoor.” De federale wegpolitie van Limburg nam de bizarre box mee voor verder onderzoek. “We leven in onzekere tijden en kunnen geen risico’s nemen”, zegt Peter Dewaele, woordvoerd­er federale politie. “Het pakket zag er dan ook hyperreali­stisch uit. Het was zeker geen boterhamme­ndoosje van K3. Daarom hebben onze mensen op het terrein de inschattin­g gemaakt om Dovo op te roepen, en de snelweg af te sluiten. Die beslissing is zeker niet lichtzinni­g genomen.”

Oefenbom

Later op de avond raakte de herkomst van het pakket bekend: het ging om een oefenbom die door het leger gebruikt was. Hoe dat pakketje echter op de pechstrook van de E313 verzeild geraakt is, bleef gisteren nog een raadsel. De federale wegpolitie zocht dinsdag alleszins naar getuigenis­sen en camerabeel­den in de buurt om te kijken of de box eventueel van een vrachtwage­n gedenderd was. Of het pakket dan ook per ongeluk van een militair voertuig gevallen is, dan wel in handen gekomen was van een grappenmak­er, was gisteren nog voorwerp van onderzoek. “Alleszins zaten er geen gevaarlijk­e stoffen in, en was er dus helemaal geen ontploffin­gsgevaar”, zo bevestigde de politie. Kort na vier uur kon de E313 in beide richtingen weer op. Zowel in de richting van van Hasselt als in de richting van Antwerpen stond op dat moment al ruim een uur file. Ook de lokale parallelwe­gen zoals de Industriew­eg tussen Paal en Tessenderl­o stond op dat moment nog muurvast. Na de een uurtje raakte de file stilaan opgelost, en was het weer gewoon bumperen voor de klassieke avondspits.

Het ging hier duidelijk niet om een K3boterham­mendoosje. Daarom hebben onze mensen op het terrein om de snelweg af te sluiten. Die beslissing is zeker niet lichtzinni­g genomen Peter DEWAELE Federale politie

 ??  ??
 ??  ?? Een robot van Dovo maakte beelden van de lege ‘explosieve­ndoos’, waarna militairen het kleinood verwijderd­en.
Een robot van Dovo maakte beelden van de lege ‘explosieve­ndoos’, waarna militairen het kleinood verwijderd­en.
 ?? FOTO'S RR ??
FOTO'S RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium