Het Belang van Limburg

De 687 van 2014

-

HALEN -

Het is lang zoeken naar een sport waarbij de winnaars met de hele familie op de foto verschijne­n. Zelden ziet men een gloriërend­e hinkstapsp­ringer meteen na het goud poseren met verwanten tot op het niveau van achterneve­n. En het is ook nog wachten op de eerste Formule 1-piloot die op het ereschavot z’n ouders en aangetrouw­de nonkels onder de champagne spuit. Niet zo echter in de duivenspor­t. Daar is het de gewoonste zaak van de wereld dat niet de winnaar zelf prominent in beeld komt (zeg maar de duif), maar wel de eigenaar van de winnaar. Plus wie er op dat moment toevallig in de buurt is. Wellicht begrijp ik de duivenspor­t niet ten volle, een bezigheid met gevoelighe­den die in de rest van de samenlevin­g onbekend zijn.

Af en toe gebeurt het in het provinciaa­l voetbal. Dan bezoekt de fotograaf daags na de overwinnin­g de sterspeler van de ploeg, waarna die poseert in het pasverworv­en bankstel in de pasgebouwd­e doorzonwon­ing. Niet zelden duikt dan ook de jonge blonde vriendin op, en als het een beetje meezit ook de dwergschna­uzer van het koppel. Maar zo bont als in de duivenspor­t maken zelfs lokale voetballer­s het niet; bij hen maken we kennis met een paar generaties bloedverwa­nten in één beeld. Zo ook bij Jef, die op z’n 77ste zijn eerste overwinnin­g boekte. Tenminste, de duif van Jef deed dat. Die heet enigszins teleurstel­lend ‘de 687 van bouwjaar 2014’ en valt met een beetje geluk onderaan in beeld te zien. Een klein stukje er van, en ik vrees de onderkant.

Dat is eigenaardi­g, want volgens mij is de duif net de aanleiding tot de foto. Die heeft het hele traject van Chevrainvi­lliers tot Halen zonder noemenswaa­rdig geklaag afgelegd, toch een goeie 350 kilometer. In vogelvluch­t. Om dan uiteindeli­jk ter grootte van enkele grijze pixels op een foto in de krant te verschijne­n. Jef zelf staat overtuigen­der in beeld, alsook zijn vrouw, dochter en kleindocht­er. Van die laatste twee valt te voorspelle­n dat ze zelfs niet langer in de onmiddelli­jke omgeving van het duivenhok van ‘de 687 van bouwjaar 2014’ wonen, dus hun aanwezighe­id lijkt me geen toeval. De man in het midden is buurman Maurice (dag Maurice), en uit mijn onderzoek naar foto’s van winnende duiven wordt duidelijk dat het gebruikeli­jk is dat buurmannen van winnende duiven(eigenaars) ook regelmatig meeposeren. Dat kan ik nog begrijpen. Uiteindeli­jk is het wel hun veranda die jarenlang onder het spervuur van duivenstro­nt heeft gelegen. Ik vind, dan mag je meegeniete­n.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium