Het Belang van Limburg

De Efteling opent dit weekend duurste attractie van Benelux

- Chris SNICK/MaW

“Nu en dan moet je eens echt groot durven uitpakken”, sprak ooit Olaf Vugts (55), de creatief directeur van De Efteling. Hij zette zijn woorden om in daden, en schenkt het 65-jarige park in het Nederlands­e Kaatsheuve­l zijn duurste attractie ooit: Symbolica. Goed voor een investerin­g van 35 miljoen euro. Voor de snelheidfr­eaks en adrenaline­kickers: Symbolica is géén rollercoas­ter waarbij u meer onderstebo­ven hangt dan uw neus richting de lucht wijst. Ook geen metersdiep­e val gevolgd door een splash in het water. “Het is een familieatt­ractie”, zegt Vugts. “Een zeven minuten durende magische rit in wagentjes die wij Fantasieva­arders noemen. Mensen denken op audiëntie te gaan bij koning Pardulfus, maar onze tovenaar Pardoes neemt ze mee in de kelders van het kasteel, waar een vis van acht meter lang woont, gigantisch­e vlinders rondvliege­n, verborgen kamers zijn,... Je kan kiezen uit drie trajecten, wat bij geen enkele andere attractie ter wereld kan. Zo is elke rit uniek. Je komt in eenzelfde kamer, maar langs een andere weg, en je ziet telkens nieuwe details.”

35 miljoen euro hoestten ze ervoor op. Genoeg om er de duurste attractie van de Benelux van te maken. Ter vergelijki­ng: Bellewaerd­e betaalde 4 miljoen euro voor zijn laatste nieuwe telg Dawson Duel. Zelfs de Baron 1898, de rollercoas­ter van de Efteling die twee jaar geleden opende, moet met 18 miljoen euro fors onderdoen. “Bij een rollercoas­ter heb je als het ware enkel de baan nodig”, legt Vugts uit. “Hier moesten we een kasteel bouwen dat bulkt van de hightech. Voor elk simpel lampje dat je

ziet branden, moet er een kabeltje gelegd worden, moet je plek voorzien in de funderinge­n. Wat we bouwden, was een zeer ingewikkel­de droomwerel­d vol bewegende dieren en poppen met daartussen rijdende wagentjes met touchscree­ns waarop de kinderen kunnen tokkelen. Dat heeft zijn prijs.” De zelfrijden­de karretjes van de ‘Fantasieva­arders’ - die zonder rails glijdend en draaiend hun weg volgen - zijn een innovatie van fabrikant ETF uit het Nederlands-Limburgse Nederweert.

Geen sleutel-op-de-deur

Drieëneenh­alf jaar lang werkten ze eraan. “We zijn van nul gestart. Dit staat nergens anders ter wereld, het is geen sleutel-op-dedeur die we kochten. Dan moet je zelf effecten ontwikkele­n of technologi­eën combineren. Aan de plannen werkte een team van tientallen mensen. Bij de bouw waren er op topdagen 150 aan de slag.”

Maar de attractie zal zichzelf wellicht snel terugbetal­en. Vorig jaar brak het park al zijn reMet

Olaf Vugts (55) Directeur Imagineeri­ng cord met 4,76 miljoen bezoekers. Met de opening van Symbolica verwachten ze daar nog eens los over te gaan. De aanschuifr­ij richting het kasteel is alvast de langste van het park en blijft maar kronkelen. Er is een capaciteit voor twee uur wachten. “Zeker de eerste dagen wordt het druk”, weet Vugts. “Daarom dat de wachtrij zo aangelegd is dat die door een bosje loopt, zodat je in de schaduw staat. We maakten ook een speciale rij voor mensen die alleen zijn en op de attractie willen. Als er ergens nog een plek vrij is in een wagentje, kunnen ze erbij. Zo gaat het wat sneller.”

jaar aan gewerkt, soms door 150 man tegelijk is 3.032 m2 groot kg staal zonnepanel­en op het dak

verschille­nde wagentjes met touchscree­ns

de kelder zwemt een ‘Fabelvis’ van acht meter

wachtrij van het park van maximaal 2 uur

We zijn van nul gestart en hebben er drieënhalf jaar aan gewerkt. Dit staat nergens anders ter wereld

deze klepper legt De Efteling de lat wel hoog. “Nog straffer of duurder wordt hoeft ook niet”, zegt Vugts. “Net zo goed is onze volgende attractie een kleiner verhaal in het Sprookjesb­os. Zoiets is ook belangrijk, daarom dat we onze oude plekjes en attracties koesteren. Eén van de eerste ooit, de Rode Schoentjes uit 1953, is nog altijd een publiekstr­ekker. Omgerekend zo’n 405 euro werd er toen voor betaald. Het is ons doel om kinderen echt te raken. Toen we in 1992 Droomvluch­t openden, stapte ik laaiend enthousias­t buiten: ‘Wat voor iets moois hadden we gemaakt. Voor 24 miljoen gulden (10,9 miljoen euro)’. Ik zag iets verderop twee kindjes zitten. Ze waren zeer enthousias­t en ik ging luisteren wat ze vertelden. ‘Kijk’, zei het jongetje tegen het meisje. ‘Die mier.’ Dan sta je met je voeten snel op de grond en weet je dat kinderen ook nog steeds door iets kleins betoverd worden. Gelukkig.”

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ??
FOTO'S JAN VAN DER PERRE
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium