Het Belang van Limburg

“Niet in rol van underdog kruipen”

Coach Maurice Canton wil Tongeren naar achtste titel leiden

- Ivo KWANTEN

Pakt Achilles Bocholt na de BeNeLeague en de beker nu ook de Belgische titel? Of wordt Tongeren voor de zevende keer kampioen van België? Zaterdag staat het eerste luik in de finale van de play-offs bij de mannen op het programma in de Tongerse Eburons Dome. De tweede en eventuele derde partij worden in Bocholt gespeeld. Tongeren en Bocholt stonden dit seizoen al vijf keer tegenover mekaar. In de reguliere competitie trok Tongeren twee keer aan het langste eind, in de play-offs kwam Bocholt twee keer als winnaar uit de bus. In de kwartfinal­e van de Beker van België kwamen er verlenging­en en strafworpe­n aan te pas om de winnaar te kennen. “En dat was helaas Bocholt”, zucht Maurice Canton, de trainer van Tongeren. “Die cijfers tonen aan hoe dicht het allemaal bij mekaar ligt. Bocholt is misschien lichtjes favoriet omdat het dit seizoen al twee prijzen pakte, maar ik ga mijn ploeg niet per se in de rol van underdog duwen. We moeten uitgaan van onze eigen mogelijkhe­den. We hebben voldoende kwaliteit in huis om kampioen te worden. We speelden uitstekend handbal in de eerste ronde van de BeNeLeague, maar kenden helaas een dipje vlak na Nieuwjaar waardoor we op twee fronten naast het podium vielen. Sinds een paar weken is de drive terug en groeien we weer naar ons beste niveau. De 21-28-zege in Hasselt is daar het beste bewijs van. Laat de strijd maar beginnen: Tongeren is er helemaal klaar voor. Dat de internatio­nals, toch vijf, een week lang met de nationale ploeg op een hoog niveau trainden en volledig ongeschond­en uit de strijd kwamen, maakt het er alleen maar beter op.”

Nederlands­e toer

Canton blijft ook volgend seizoen trainer bij Tongeren. De Nederlande­r ziet Bolaers en Qerimi naar

BASKETBAL

Thomas naar Charleroi - Scott Thomas keert terug naar België, maar niet naar Limburg United waar hij twee seizoenen het mooie weer maakte. Hij tekende wel bij de Limburgers, maar maakt gebruik van een ontbinding­sclausule om wellicht Brian Lynch en Kristof Michiels te volgen naar Charleroi. Ook Seth Tuttle en Ben Simons zouden op het verlanglij­stje van Spirou staan, maar worden ook genoemd bij respectiev­elijk Oostende en Brussels.

Limburg United: Hubo blijft - Hubo heeft zijn contract verlengd en blijft ook de volgende drie seizoen hoofden naamsponso­r van de Limburgse eersteklas­ser.

Nacht van Limburgs basket - Omdat Limburg United volgende week vrijdag (19 mei) thuis speelt tegen Brussels, verhuist de Nacht van het Limburgs basket voor het tweede opeenvolge­nde jaar van de Frankrijk vertrekken, terwijl Luyten de schoenen aan de haak hangt. De Kuyper (Bevo) komt de rangen versterken, maar voor de rest is het windstil op het vlak van inkomende transfers. Versuz naar de Alverberg. ( Lambrechts naar Brussels - De jonge spelverdel­er Gijs Lambrechts van Cuva Houthalen verkast naar eersteklas­ser Brussels. “Gijs komt in Brussel studeren en zal zo vaak hij kan bij ons meetrainen. Daarnaast zal hij met een dubbele licentie spelen bij een club naar keuze in het Brusselse of in Limburg”, zegt coach Serge Crevecoeur van de hoofdstede­lingen. Terreursla­chtoffer bij Charleroi - Sébastien Bellin (38), ex-kapitein van de nationale ploeg en één van de zwaar getroffen slachtoffe­rs van de aanslag in Zaventem vorig jaar op 16 maart, krijgt een job binnen de digitale en commerciël­e afdeling van Spirou Charleroi. Bellin verhuisde na zijn carrière naar de States, maar keert naar België terug waar hij verder aan zijn revalidati­e zal werken.

Reeksindel­ingen - Het Departemen­t Landelijk Competitie van “We gaan de Nederlands­e toer op”, aldus Canton. “We leggen de focus op de opleiding van jonge spelers. Terecht, want er staat heel wat jong talent klaar om de stap naar de BeNeLeague te zetten.” Basketbal Vlaanderen heeft de reeksindel­ingen van de landelijke competitie­s goedgekeur­d. Goed nieuws is er voor de Limburgse clubs bij de mannen in tweede landelijke die in tegenstell­ing tot wat gevreesd werd, toch samen in één reeks ingedeeld werden. Hierbij de reeksen met Limburgse ploegen:

Nieuwe manager

Canton vindt het een goede zaak dat Gio Antonioli werd aangesteld als nieuwe manager van de grensovers­chrijdende competitie. “Willen we van de BeNeLeague een succesverh­aal maken dan moeten de clubs en niet de bonden de teugels in handen nemen. De handbalbon­den zijn er voor hun nationale ploegen, ze zien spelers graag naar sterke buitenland­se competitie­s verkassen om zo het niveau van de nationale ploeg op te krikken. De BeNeleague staat helaas in de schaduw. De clubs zullen in de toekomst de kar moeten trekken. Samen met Antonioli moeten er op het vlak van transferre­gelingen, reglemente­ring, organisati­e nacompetit­ies en sanctioner­ing lijnen uitgezet worden. Ik Buitenland - In Spanje won Sam Van Rossom (5 ptn, 5 rebounds, 3 assists) met Valencia met 68-87 van Estudiante­s Madrid. Axel Hervelle (4 ptn, 11 rebounds) en Jonathan Tabu (8 ptn, 1 rebound) verloren met Bilbao met 64-75 van Baskonia.

HANDBAL

Beaujean - Mathijs Woolderink wordt de nieuwe T1 bij de vrouwen van Bocholt. Hij neemt de plaats in van Pascal Grossi. De Nederlande­r Raymond Beaujean wordt de assistent van Woolderink.

VOLLEYBAL

Roeselare - Ruben Van Hirtum (27) ziet zijn topprestat­ies in de titelfinal­es beloond met een nieuw contract voor twee seizoenen.

Yellow Tigers: driedaagse - De Belgische nationale vrouwenplo­eg speelt vandaag, morgen en zondag drie keer vriendscha­ppelijk tegen Frankrijk in Mulhouse. Veertien speelsters maken de verplaatsi­ng: Grobelna, Van Hecke, Courtois, heb begrepen dat de Belgische clubs hierover al samengezet­en hebben, in Nederland helaas nog niet. Komt dit er niet van dan is de BeNeLeague ten dode opgeschrev­en.” Barnyak ontbreekt - De internatio­nals (Qerimi, Glesner, Devisch, Bolaers en De Beule bij Tongeren en Spooren en de Kedziora’s bij Bocholt) hebben zich fit bij hun club aangemeld. Bij Tongeren ontbreekt Barnyak. Bij Bocholt is iedereen inzetbaar.

Limburgse refs - De Limburgers Stephen Martens en Angelo Verdonck zullen de eerste finale leiden. Voets, Herbots, Leys, Van Gestel, Strumilo, Biebauw, Van Sas, Guilliams, Janssen, Lemmens en Aelbrecht. Het viertal Heyrman, Bland, Van de Vyver en Rousseaux komt later bij de kern.

Lanaken - De vrouwen in tweede landelijke testen vanavond (20 uur) hun nieuwe ploeg uit bij Jeval Alken (eerste landelijke).

FUTSAL

Sababti niet naar

Hasselt - Ahmed

Sababti ruilt

Halle-Gooik voor

FT Antwerpen. De voormalige

Gouden Schoen liep ook in de kijker bij ex-club

Hasselt maar tekende voor drie jaar in Het Rooi. Eerder strikte Antwerpen al El Fahsi, El Ghadaaoui en Moussaoui. Ook Hitou zou onderweg zijn.

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Maurice Canton: “Laat de strijd maar beginnen: Tongeren is er helemaal klaar voor.”
Foto TOM PALMAERS Maurice Canton: “Laat de strijd maar beginnen: Tongeren is er helemaal klaar voor.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium