Het Belang van Limburg

“FA Cup-finale gemist door panne”

BERKE VALLÉ IS AL 25 JAAR LANG SUPERFAN VAN CHELSEA

- Pieter VANLOMMEL

Wie zo nu en dan een voetbalqui­z in onze provincie bijwoont, moet hem ongetwijfe­ld al eens tegen het lijf gelopen zijn. Uitgedost in Chelsea-outfit schuimt Lambert –

voor de vrienden – Vallé de quizen af. Als de 56-jarige Bocholtena­ar de kans krijgt om over het Kanaal naar het voetbal te gaan kijken, is hij vertrokken. Maak kennis met de grootste supporter van The Blues in ons land, die vandaag in West Brom op de eerste rij zal zitten om de nakende zesde landstitel uitbundig te vieren.

Berke

De juiste datum kan Berke zich niet meer herinneren. Het moet ergens in maart 1992 geweest zijn. Chelsea speelde tegen Arsenal en Vallé zat voor het eerst op de tribunes van Stamford Bridge. De match eindigde op 1-1 en Vallé was voorgoed verkocht aan de Londense club. “In die tijd was naar Chelsea gaan kijken nog een echt avontuur”, opent Vallé. “Toen kon je ook nog aan de kassa van het stadion een kaartje kopen. Dat is nu wel anders.”

De reden daarvoor is vooral terug te vinden bij de overname van de Londense club door de steenrijke Rus Roman Abramovic. Toen die in 2003 het roer overnam en ettelijke miljoenen in Chelsea pompte, transforme­erde de club van middenmote­r tot titelkandi­daat. “In mijn beginjaren als supporter was Chelsea nog een echte cultclub”, klinkt Vallé. “We konden voor de wedstrijd gemakkelij­k met de spelers een praatje slaan en met hen op de foto gaan. Het ging er allemaal veel gemoedelij­ker aan toe. De toenmalige voorzitter Ken Bates heeft mij - een nobody - zelfs ooit herkend toen Chelsea een oefenwedst­rijd speelde in Vitesse.”

Van de pub naar de zetel

“Er zijn veel successupp­orters bijgekomen”, beseft ook Vallé. “Maar dat vind ik niet erg. Ik kwam er destijds toch ook bij als nieuwe supporter? Maar er is wel veel veranderd. De Premier League is toegankeli­jker geworden. Een jaar of vijftien geleden trokken we voor de matchen die we niet live konden bijwonen naar Engelse pubs in Brussel of Antwerpen. Die konden met behulp van een satellieta­ntenne het Engels voetbal uitzenden. Nu hoef je je enkel maar in te schrijven voor de Premier League via je tv-abonnement.”

Vroeger zat Vallé bij tien thuiswedst­rijden van zijn geliefkoos­de club op de tribune, tegenwoord­ig zijn dat er vier. De vaste kliek waarmee hij de verplaatsi­ngen naar Londen maakt bestaat uit vier personen. Samen met zestien andere Chelseafan­s uit ons land kopen ze samen vier abonnement­en. De wedstrijde­n verdelen ze dan netjes onder elkaar. “Meestal komen we tot een compromis waarbij we twee wedstrijde­n voor en twee wedstrijde­n na Nieuwjaar kunnen gaan kijken.”

Fan van Engeland

Stamford Bridge is echter lang niet Vallés enige bestemming als het om voetbalbel­eving in Engeland gaat. “Ik ben fan van het hele Engelse voetbal”, zegt hij. “Zo ga ik ook naar wedstrijde­n uit de derde of vierde klasse kijken. Onlangs nog zat ik bij Wimbledon en bij Exeter op de tribune. Dit seizoen maakte ik ook verplaatsi­ngen naar Everton, West Ham, Liverpool en Tottenham. En ik ben ook aangeslote­n bij West Bromwich Albion.” Dankzij dat lidmaatsch­ap kan Vallé vanavond de titelwedst­rijd van Chelsea vanop de eerste rij meemaken. Bij winst pakken de blauwhemde­n de zesde landstitel uit de clubgeschi­edenis. “En die is verdiend”, vindt Vallé. “Chelsea won ook de wedstrijde­n waarin ze minder goed speelden. Zo word je kampioen. Het is ook mooi om vast te stellen dat onze Thibaut Courtois en Eden Hazard een belangrijk­e rol hebben gespeeld.”

Vallé is niet getrouwd of heeft geen kinderen. Dat maakt zijn hobby een stuk gemakkelij­ker. Elke zuurverdie­nde cent die hij als arbeider bij Beliworks in Overpelt verdient, gaat naar het voetbal. “Mijn huis is afbetaald en ik heb geen partner. Tot vijftien wedstrijde­n per seizoen bekijk ik in Engeland. Als ik de kans krijg, ben ik weg”, lacht hij. “De FA Cup-winst in 2012 tegen Liverpool is mijn mooiste voetbalher­innering. In 2010 hadden we ook tickets voor de finale tegen Portsmouth, maar zijn we nooit op Wembley geraakt doordat onze shuttle twee keer in panne viel. We zijn toen 23 uur onderweg geweest voor niets. Om je haar van uit te trekken!”

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Lambert Vallé trok in 1992 voor het eerst naar Stamford Bridge.
Foto RAYMOND LEMMENS Lambert Vallé trok in 1992 voor het eerst naar Stamford Bridge.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium