Het Belang van Limburg

Weer jeneversto­ker in binnenstad

Guido Quintens heeft eigen gin al klaar, in het najaar volgt jenever

- Dirk JACOBS

Guido Quintens (62), gewezen voorzitter van de Hasseltse verenigde handelaars, heeft een zee van tijd sinds hij de zijn tapijtenha­ndel stopzette. Hij volgde de basiscursu­s ‘jeneversto­ker’ bij Syntra en gaat nu zelf jenever stoken. “Voorlopig nog bij ‘loonstoker­s’, maar als de vergunning­en in orde zijn, wil ik ook dat voor een stukje in mijn kelder gaan doen. Als Hasselaar ben ik dit aan mijn stad verplicht.”

Ik wil terug een traditie kweken van Hasseltse stokerijen, denk maar aan Smeets, Fryns, Wissels... Die allemaal jenever onder hun eigen naam op de markt brachten

Het eerste stooksel van Guido Quintens is nu klaar. “Een gin, perfect voor de lente of de zomer. In het najaar hoop ik mijn eerste jenever te kunnen lanceren, waarvoor ik nu volop experiment­eer met de kruiding. Dat is het geheim van elke stoker. En dat experiment­eren, dat is voor mij een feest.”

Dolend

De nieuwe gin kreeg de naam ‘Errant Man’. “Een link naar de Virga Jesse’”, zegt Guido. “Vrij vertaald Guido QUINTENS

Jeneversto­ker is dat ‘Dolende man’. Dat verwijst niet alleen naar het personage tijdens de feesten, maar ook naar iemand die wat veel gedronken heeft en dolend door de straten zwalpt. Op de achtergron­d van het etiket staan trouwens gouden bolletjes, helemaal Virga Jesse voor de mensen die het kennen en heel mooi voor wie Onze Lieve Vrouw niet zou kennen. In de gin, die 46,90 euro kost voor een fles van 70 centiliter, zitten 21 verschille­nde kruiden. Het alcoholper­centage is 43. Als je iets doet, moet je het goed doen.”

Voor de jenever ligt nog niks vast qua prijs of naam. “Maar dat er een jonge en een oude Quintens op de markt komt, daar droom ik van. Op termijn wil ik de stokerij ook rendabel krijgen, maar dat kan hier niet meteen. Daarom bekijk ik of er in de binnenstad geen opties zijn. Ik wil terug een traditie kweken van Hasseltse stokerijen, denk maar aan Smeets, Fryns, Wissels... Die allemaal jenever onder hun eigen naam op de markt brachten. Ik ben een beetje zoals pa Wissels, die aan de basis van zijn bedrijf ook in de kelder van start ging. En op termijn wil ik ook aan de stook met Haspengouw­s fruit.”

alvast een fles ‘Errant Man’ op de kop wil tikken, kan mailen naar guido.quintens@telenet.be. Binnenkort is de gin ook in de handel te koop.

 ??  ??
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Het eerste stooksel van Guido Quintens is een gin met de naam ‘Errant Man’.
FOTO SERGE MINTEN Het eerste stooksel van Guido Quintens is een gin met de naam ‘Errant Man’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium