Het Belang van Limburg

Spanje wil Franco uit zijn graf

-

De Spaanse ‘caudillo’ Francisco Franco deed er in 1975 nog lang over om het tijdelijke voor het eeuwige te ruilen. Gisteren vroeg een meerderhei­d in het Spaanse parlement aan de conservati­eve regering om Franco’s stoffelijk­e resten te verwijdere­n uit het voor die eeuwigheid gebouwde mausoleum in de bergen bij Madrid. Het Spaanse parlement wil dat generaal Franco uit zijn graf in de Valle de los Caídos wordt gehaald en elders wordt ‘ondergebra­cht’. De resolutie werd in het parlement goedgekeur­d met 198 stemmen tegen één. De leden van de regerende Partido Popular (PP) onthielden zich.

De conservati­eve partij is dan wel niet de directe erfgenaam van het franquisme maar politiek staat ze voor de lijn van continuïte­it met de Spaanse geschieden­is. Graven in het pijnlijke verleden stond nooit in de genen van de PP.

Herinnerin­g

Het voorstel om Franco uit zijn graf te halen, is gebaseerd op een wet die de nagedachte­nis van de slachtoffe­rs van de Spaanse dictatuur (1939-1975) recht moet doen, nadat ze tientallen jaren doodgezweg­en zijn. Die ‘wet van de historisch­e herinnerin­g’ is pas tien jaar oud. Intussen zijn massagrave­n van Franco-slachtoffe­rs geïdentifi­ceerd en opgegraven. De ruiter- en andere standbeeld­en van de ‘caudillo’ (leider) zijn allang verdwenen van de pleinen in Spaanse steden en dorpen. Maar Franco’s graf in de Valle des los Caídos is een ander paar mouwen. Officieel heet het monument de Abadia Nacional de Santa Cruz del Valle de los Caídos, op 50 km van Madrid. Aanvankeli­jk was het door dictator Franco bedoeld als mausoleum voor de ‘helden en martelaren van de nationale kruistocht’: de gesneuveld­en uit het franquisti­sche en falangisti­sche kamp.

Vanaf de late jaren vijftig maakte het regime er een ‘symbool van nationale eenheid’ van: ook republikei­nen konden er de laatste rust vinden, op voorwaarde dat ze katholiek waren.

Het megalomane monument met zijn 130 meter hoge kruis werd gebouwd door republikei­nse gevangenen, dwangarbei­ders. Uiteindeli­jk werden er zo’n 33.000 doden uit de twee kampen begraven. Het monument is nu ook vooral toeristena­ttractie: zo’n 400.000 mensen komen zich ieder jaar aan de ‘cyclopengr­ot’ vergapen.

De tekst die het parlement goedkeurde, kwam van de socialisti­sche PSOE-partij. Zij vragen het monument een “nieuwe zin” te geven, “niet meer een plek van het franquisme en het nationaal-katholicis­me” maar een oord waar échte verzoening nagstreefd wordt. En daar is voor Franco geen plaats.

Het is weinig waarschijn­lijk dat premier Rajoy en de PP-regering op het voorstel ingaan.

 ?? FOTO AFP ?? Valle de los Caídos, Franco’s megalomane graf, ligt op zo’n vijftig kilometer van Madrid.
FOTO AFP Valle de los Caídos, Franco’s megalomane graf, ligt op zo’n vijftig kilometer van Madrid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium