Het Belang van Limburg

De nieuwe Bolt is een meisje van twaalf

Brianna Lyston doet Jamaica dromen van opvolgster voor snelste man ter wereld

- Hans JACOBS

De De Diamond Diamond LeagueLe in Doha is de de internatio­naleintern­ationa aftrap van het atletiekse­izoenat 2017,20 dat vooral wordtword gekenmerkt als het-jaar-waarin-Usainhet-jaa Bolt-stopt.Bolt-s In Jamaica dromendrom­e ze al van een nieuwenieu­w atletiekse­nsatie: Brianna Brianna Lyston die indruk maakte maakte op op de Jamaicaans­e jeugdkampi­oe jeugdkampi­oenschappe­n, 12 jaar en en razendsnel. razendsnel.

Een Een atlete atlete die die in de laatste rechte lijn lijn van van de de 200m200 zowat 50 meter voor voor dede rest rest uitlooptui en wint met een een straatlen straatleng­te voorsprong. Waar Waar hebben hebben we dat eerder gezien? zien? Juist, Juist, bij bij het atletiekfe­nomeen meen Usain Usain B Bolt, de snelste man ter ter wereld. wereld. De De tiener Usain Bolt liet liet de de concurrent­ieconcurr al zijn hielen zien zien op op de de in intussen befaamde schoolkamp­ioenschapp­enschoolka­mpio in Jamaica, maica, traditione­eltraditio in de hoofdstad stad Kingston.Kingston In het land waar heel heel wat wat jonge jongens en meisjes gezegend gend zijn zijn met met de juiste sprintgene­n nen zijn zijn ze ze wel wel wat gewoon, maar de de Jamaicanen Jamaicanen trokken dus hun ogen ogen open open toentoe ze dit jaar Brianna na Lyston Lyston zagenzage vlammen: 11.86 seconden seconden op op 100m en 23.72 seconden conden op op 200 200m. Voor het eerst in in de de competi competitie waar al zoveel topatleten topatleten in in wording schitterde­n, den, liep liep een een m meisje onder 13 seconden op 100m en onder 24 seconden op 200m. Ter vergelijki­ng: het wereldreco­rd op 200m is 2,38 seconden sneller, het wereldreco­rd 100m is amper 1,43 seconden sneller, beide op naam van Florence Griffith-Joyner. En Kim Gevaert bijvoorbee­ld liep als snelste Belgische vrouw 11.04 (100m) en 22.20 (200m) seconden. En voor de aardigheid: Usain Bolt won zijn eerste medaille op een 200-meterwedst­rijd op dezelfde jeugdkampi­oenschappe­n in 2001, hij was toen veertien jaar en liet een chrono van 22.04 afklokken. Om maar te zeggen: het is verbluffen­d hoe snel Lyston loopt als 12-jarige. En of ze op Jamaica in de wolken zijn met hun goudklompj­e. Floyd Green, Jamaicaans minister van Onderwijs, in de Jamaicaans­e media: “Brianna Lyston, loopster van Class 4 van St. Jago, is uitzonderl­ijk. Ik voel dat we de komendejar­ennogheelv­eelhaar naam zullen scanderen.” Maar is dat wel zo? “Ik heb ook de beelden van haar gezien, en als je weet hoe oud ze is, dan val je bij wijze van spreken van je stoel”, zegt Rudi Diels, coach van Kim Gevaert en estafettec­oach van de olympische Belgische kampioenes op de 4x100m. “Hoe snel zij nu al loopt, dat is uitzonderl­ijk, fenomenaal. Als je spreekt van een toptalent, wel, dit is een toptalent.”

In volle ontwikkeli­ng

Dat zij de nieuwe Usain Bolt in wording is, dat is moeilijker te voorspelle­n. Lyston loopt nu elke dag van de week na de school. “Alles hangt af van hoe hard ze al traint en daar heb ik weinig zicht op. Als ze nu bijvoorbee­ld al veel traint, is de kans op overbelast­ing en blessures groter. Doet ze dit met basistrain­ing, en zit er nog rek op, mogen we mooie dingen van haar verwachten. Ook dan is er nog een maar: een meisje van die leeftijd is nog in volle ontwikkeli­ng, het is de vraag hoe ze die ontwikkeli­ng doorkomt.”

 ?? Foto RR ?? Brianna Lyston is nu al een sensatie in Jamaica. Op de schoolkamp­ioenschapp­en (onder) was ze veel te snel voor haar tegenstand­ers.
Foto RR Brianna Lyston is nu al een sensatie in Jamaica. Op de schoolkamp­ioenschapp­en (onder) was ze veel te snel voor haar tegenstand­ers.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium