Het Belang van Limburg

Baldewijns moet dicht op 10 juli

Milieu-inspectie stelt vast dat er geen milieuverg­unning is en beveelt sluiting

-

Boerenmark­t in stationsbu­urt kookt diner met overschott­en

Vanaf 20 mei kan je in de Hasseltse stationsbu­urt naar MARTA Hasselt. Dat wordt geen traditione­le markt, maar eentje waar de bezoekers kunnen blijven dineren want wat niet verkocht wordt, gaat de pot in. De markten vinden plaats op 20 mei, 17 juni, 23 september en 21 oktober in de vroegere ABX-loods rechts van het station. De vzw Ondergrond organiseer­t de markt op vraag van de stad.

Op het einde van de dag worden alle onverkocht­e producten verwerkt in een overschott­endiner. Niet alleen lekker maar de boeren hebben zo een gegarandee­rde afzet. Bovendien kan je op deze korte-ketenmarkt enkel lokale, seizoensge­bonden producten kopen. De boeren zijn afkomstig binnen een straal van 50 km rond Hasselt en telen allemaal met respect voor het milieu.

De eerste markt start op 20 mei om 9 uur in de ABX-loods. Ook bij regenweer staat dus iedereen droog. Tegen uiterlijk 10 juli moet puinverwer­kings- en transportb­edrijf Baldewijns zijn activiteit­en stoppen in Stokrooie. In april al vernietigd­e de Raad van State de vergunnig die Vlaams minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) aan het omstreden bedrijf verleende. En nu heeft de milieuinsp­ectie een proces-verbaal opgesteld wegens uitbating zonder vergunning. Daarmee lijken de buren na jaren procederen hun slag thuis te halen. “Voor de tweede keer al, maar gerust zijn we er zeker niet in”, zegt buur Peter Brauns.

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? De buren van Baldewijns lijken na jaren van protest hun slag thuis te halen.
Foto RAYMOND LEMMENS De buren van Baldewijns lijken na jaren van protest hun slag thuis te halen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium