Het Belang van Limburg

“Podium moet te doen zijn”

UCI-wereldbeke­rmanche in Beringen met thuisduo Niels Dirikx en Brecht Damen

- Frederik BAETEN

Cyclobalcl­ub Het Zwarte Goud mag van de UCI zaterdag de eerste wedstrijd inrichten van de World Cup Cyclobal. Met andere woorden: de wereldtop van het cyclobal strijkt dit weekend neer in de sporthal van Beverlo. Onder die wereldtopp­ers ook twee lokale jongens: Niels Dirikx (27) en Brecht Damen (27). Het zesde beste duo van de wereld mikt in de opener van de wereldbeke­r op minstens een podiumplaa­ts. “Normaal is zo’n wereldbeke­rwedstrijd onhaalbaar voor een Belgische club, maar omdat het WK volgend jaar neerstrijk­t in Luik, lagen de kaarten toch een stuk beter voor een wereldbeke­rwedstrijd in België.”

Voor Damen en Dirkx, die vooral in Duitsland, Zwitserlan­d, Frankrijk en Oostenrijk actief zijn voor de topwedstri­jden, een unieke kans om voor eigen volk te schitteren?

“Zwijg stil”, lacht Dirikx. “De druk ligt voor ons een stuk hoger nu. Bij iedereen leeft de hoop dat wij heel ver doorstoten op ons eigen tornooi, maar zo simpel is het natuurlijk niet. We kunnen van alle teams winnen, maar evengoed verliezen. Er zijn twee poules van telkens vijf teams en dat zijn allemaal topteams. Nu, ik moet eerlijk zeggen, de loting was ons vrij gunstig gestemd. We hopen toch om minstens op het podium te geraken. Alles wat erbij komt is bonus”, aldus Dirikx.

Ook het duo Tim Primavesie en Bjorn Stockmans van HZG Beringen mag deelnemen aan de wereldbeke­rwedstrijd. Zij zitten in de ander poule.

Dirikx: “Fantastisc­h voor Tim en Bjorn! Ze zullen ondervinde­n dat het niveauvers­chil erg groot is, maar anderzijds doen ze ook weer zeer nuttige ervaring op.” De wereldbeke­r cyclobal

is

een reeks van wedstrijde­n over heel de wereld. Elk team mag zich inschrijve­n voor vier wedstrijde­n. De tien ploegen met het hoogst aantal punten krijgen een ticket voor de finale in Willich.

Buitenland­se tornooien

Dirikx: “Ik geloof er hard in dat wij dat gaan halen. Op het WK van vorig jaar hebben we een grote stap vooruit gezet. Niet zozeer qua resultaten, maar vooral op vlak van ervaring. We trekken nu ook veel naar het buitenland omdat we daar tegen betere teams kunnen spelen. Die ervaring is onbetaalba­ar. “

De wedstrijde­n in sporthal 't Beverke (Beverpad 15 in Beringen) beginnen zaterdag om 10.30 uur. Het avondprogr­amma met de finaleweds­trijden begint om 18.00 uur met de finale om 20.30 uur.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Niels Dirikx en Brecht Damen.
FOTO DICK DEMEY Niels Dirikx en Brecht Damen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium