Het Belang van Limburg

Versus GREIPEL

SPRINTERS VAN BELGISCHE PLOEGEN STRIJDEN VANDAAG OM EERSTE ROZE TRUI

- Van onze reporter Bram VANDECAPEL­LE in Alghero

In het Giro-alfabet staan Gaviria en Greipel dicht in elkaars buurt. Naast snelle benen hebben ze ook een Belgische broodheer gemeenscha­ppelijk. Voor het overige verschille­n ze dag en nacht. Vijf tegenstell­ingen tussen dé twee spurtbomme­n, die vandaag strijden om de eerste roze trui. De 34-jarige Greipel startte al in dertien grote rondes. In zijn vorige vier Giro’s won hij minstens één rit. In totaal zit hij aan zes stuks. Gaviria is een debutant. Hij koerste nooit langer dan de negen dagen van de Ronde van Zwitserlan­d: “Dit is een stap in het onbekende. Het wordt een avontuur”, aldus de Colombiaan.

Van sprinters wordt gezegd dat naarmate ze ouder worden hun explosivit­eit af bot. Greipel kan daar ervaring tegenover stellen. “Die rust is een voordeel, maar gasten zoals Gaviria geven daar geen moer om. Ervaring of status maakt voor hen niets uit”, aldus de Duitser. Na Parijs-Roubaix en een voorjaar van 30 koersdagen nam Greipel drie weken rust. “De eerste week deed ik niets. Nadien hervatte ik rustig de trainingen.” Greipel reed nog één wedstrijd, maar stapte af in Frankfurt. “Misschien zal ik de eerste dagen nodig hebben om er wat in te komen. Vorig jaar was het openingswe­ekend ook geen succes, maar nadien won ik wel drie ritten.”

Greipel deed nog nooit een hoogtestag­e. Gaviria deed dat de voorbije weken wel. Na Gent-Wevelgem trok hij naar Colombia bij zijn familie. “We wonen op 1.500 meter boven de zeespiegel. Dus

Fernando GAVIRIA altijd als ik daar ga trainen, doe ik aan hoogtetrai­ning.”

Die lange stage in Colombia was eerst niet de bedoeling. Hij zou normaal ook de Ronde en Roubaix rijden. “Het liep niet echt zoals gewenst in de klassieker­s met Fernando”, zegt Patrick Lefevere. “In plaats van pas na de klassieker­s een korte stage in Colombia te houden en pas enkele dagen voor de Giro terug te keren, hebben we hem al vroeger naar Colombia gestuurd. Zo kon hij een volwaardig­e hoogtestag­e afwerken en al eind april naar Europa komen om te herstellen.” In 2008 reed Greipel de Giro uit. De drie andere deelnames niet.

André GREIPEL Volgens de ploeg stapt hij opnieuw pnieuw vroeger af - wellicht na rit 13 3 - - om om nadien nog fris te zijn voor de e Tour. Tour. “In de derde week kan hij nergens nergens scoren”, zegt ploegmanag­er r Marc Marc Sergeant.

Bij Gaviria ligt de intentie anders. anders. “Een ritzege zou prachtig g zijn, zijn, maar het is mijn grootste ambitiebit­ie om deze Giro uit te rijden.” “Mocht blijken dat het na na twee weken op is, laten we we hem afstappen”, zegt Lefevere. veg “Maar het is de bedoeling dat dat hij uitrijdt. Fernando heeft als als renor renner nog nooit afgezien. Door zijn zijn talent ging alles vanzelf. Het Het zou zou goed zijn mocht hij in dezee Giro Giro eens tegen zijn limieten stuiten. ten. Ik Ik zou fier zijn, mocht hij met bloed, bloed, zweet en tranen de slotweek overleut overleven en Milaan halen.”

Debutant vs. 14de grote ronde

Keisse-Martinelli-Richeze. Dat Dat is is de lead-out van Gaviria. Dee andenst andere vier renners rijden in dienst van van Jungels. “Keisse was normaal aal niet niet gepland, maar we namen hem emmee mee voor zijn ervaring. Hij is de perfecefev­ere. perfecte orkestmees­ter”, zegt Lefevere. De Argentijn Richeze wordt rdt de de laatste man. “Het klikt perfectect tusheze tussen Fernando en hem. Richeze is is een atypische Zuid-Amerikaan. rikaan. Geen grote prater, wel daden.den. Je Je kan altijd op hem rekenen.” ” Voor Greipel is Roelandts de de leadleadou­t die hij blind vertrouwd. . Maar Maar niet Roelandts, wel De Buystuyst en en Hofland vormen in de Giro ro zijn zijn lead-out. “We hebben niet t vaak vaak samen gereden de voorbije maanmaande­n”, geeft Greipel toe. “Maar Maar je je hebt ook nog De Bie, Bak en n Hancht Hansen die heel sterk zijn.”

Bij Lotto-Soudal worden acht van van de negen renners ingezet voor oor de de sprint. “Enkel Monfort krijgt krijgt rust”, zegt ploegleide­r Bart rt Leysen. Leysen.

Hoogtestag­e vs. rustpauze Een ritzege zou prachtig zijn, maar het is mijn grootste ambitie om deze Giro uit te rijden

lijk. Wie Wie “Doordat “Doordatde de sprint sprinter er zo z zal zalz weinig weinigaant­rekken aanonduide­o trekken is is nog nog onduidelij­k.o zig sprintersp­loegenspri­ntersploeg­en aanweslotk­iaanwezig zijn, zijn, wordt wordt de de slotkilome­ter lometer hectisch. hectisch. Dus Dus kankan je je best best met met twee twee klaarklaar zitten.” zitten.”

Uitrijden vs. halfweg stoppen Misschien zal ik tijd nodig hebben om er wat in te komen. Vorig jaar was het openingswe­ekend ook geen succes, maar nadien won ik wel drie ritten

Onzekere vs. vaste lead-out

Winningmoo­d vsvs.s. druk

Met Met 24 24 zeges zeges waarronder waaronder de de Ronde Ronde en en de de AmstelA Amstel is is QuickQuick Step Step FloorssFlo­ors de de ploeg ploeg van van het het voorjaar. voorjaar. BijB Bij Lottovoorj­aar LottoSouda­l Soudal was was het het voorjaar matig matig tot tot zwak. zwak. Het Het was was Greipel Greipel die die in in RooubaixRo­ubaix de de eer eer redderedde met met de de zevende zevende plaats. plaats. “De “De resulttate­n resultaten diedie we we wilden, wilden, hebbenn hebben we we niet niet behaald”, behaald”, geeft geeft Greipel Greipel toe. toe. “Extra “Extra druk?? druk? Daar Daar kan kan onze onze ploeg ploeg goed goed vredenmee mee om. om. over overIk Ik was was weeltemijn­welm mijn tevreden voorjaar. voorjaar. Mijn Mijn beeste beste ooit.” ooit.”

Lefevere Lefevere beaaamt: beaamt: “Zonder “Zonder Greipel Greipel was was Lotto Lotto geen geen vettee vette ger. geweest weest dit dit voorjaarge­r. voorjaar. Wij Wij hadden hadden Gaviria Gaviria zelfs zelfs niet niet nodig nodig om om te te sccoren. scoren. Hij Hij heeft heeft nul nul drukk druk voor voor deze deze Giro.” Giro.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium