Het Belang van Limburg

Zwerfkatte­n verstoren begrafenis­sen

Schepen roept op om katten niet meer te voederen op kerkhof

- Dirk JACOBS

Een tiental zwerfkatte­n houdt al een tijdje flink huis op het kerkhof van Diepenbeek. Daar duiken ze met de regelmaat van de klok op en verstoren ze zelfs afscheidsp­lechtighed­en. “Op zich zijn de katten niet het probleem, wel de mensen die hen op het kerkhof gaan voederen”, zegt schepen Jos Leroi (CD&V). “En dus vragen we vriendelij­k om geen eten of melk meer op het kerkhof te zetten. We hopen dat de katten dan wegblijven.” “Dat er geen kat op het kerkhof komt, is alleszins niet van toepassing in Diepenbeek”, kan schepen Jos Leroi er nog om lachen. “Maar als de dieren opdringeri­g en vervelend gaan worden, zeker tijdens afscheidsp­lechtighed­en, is het echt vervelend. In korte tijd werden het er ook steeds meer, vandaag denken we dat het om een tiental katten gaat. We hebben ze al gevangen en laten steriliser­en, maar dan hoort de betrokken dienst ze terug op dezelfde plek uit te zetten. Ze zorgen dus niet meteen zelf voor opvolgers, maar ze zijn er nog wel.”

En dat de katten zich thuis voelen op de begraafpla­ats aan de Kloosonze terstraat, blijkt al snel. “Ze krijgen geregeld eten en dan voelen ze zich natuurlijk helemaal thuis in deze buurt”, zegt Leroi.

geroezemoe­s

“Op die manier gaan ze al snel gewoon naar de mensen toe, omdat ze denken dat iedereen iets lekkers voor hen heeft. Ze volgen soms mensen op hun hele wandeling over de site. Heel vervelend wanneer er veel mensen tegelijk op een uitvaartpl­echtigheid zijn. Dan mengen ze zich echt tussen de groep en krijg je geroezemoe­s. En dat kunnen rouwenden op zulke momenten echt missen. Bijkomend probleem is dat de katten als werkmannen een put hebben gegraven om er de kist of de urne in te plaatsen, in de hopen losse grond gaan woelen en er ook hun behoeften in doen. Een stinkende smurrie en alleen maar extra werk voor de werkmannen.” “Een laatste heikel punt is dat ons kerkhof, dat altijd netjes opgeruimd wordt, geregeld vol papier, plastic verpakking­en en potjes ligt. Mensen gaan zelfs langs bij de slager, kopen een paar schellen hesp en leggen die in stukjes gescheurd en gesneden op de open verpakking, die nadien over het kerkhof gaat waaien. Hetzelfde gebeurt met plastic vlootjes waarin mensen, allemaal goedbedoel­d, melk op het kerkhof zetten. Om alle ellende te voorkomen vragen we aan de bezoekers van het kerkhof om de katten echt niet meer te voederen, zodat we hopen dat de plaag stilaan ophoudt. Anders zitten we binnenkort met een serieuze kater.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De zwerfkatte­n voelen zich helemaal thuis op het Diepenbeek­se kerkhof.
FOTO SVEN DILLEN De zwerfkatte­n voelen zich helemaal thuis op het Diepenbeek­se kerkhof.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium