Het Belang van Limburg

“Ideaal plantenwee­r komt eraan”

Maar eerst nog een paar keer bibberen met nachtvorst

- Gunter WILLEKENS

Slapeloze nachten alweer voor onze fruitteler­s. De komende nachten staat er net als vanochtend vrieskou op het programma. “Maar er is al niets meer over om nog te beschermen”, zegt fruitteler Piet Poreye. Het goede nieuws is dat het volgende week een stuk warmer wordt. De kans op vrieskou wordt dan zo goed als onbestaand­e, de tuincentra mogen zich opmaken voor een topweekend.

HASSELT -

Vorige week beleefden de fruitteler­s in Limburg en ver daarbuiten een rampnacht. Door forse vrieskou ging een groot gedeelte van de oogst verloren. Om de bloesems en het jonge fruit te beschermen, werden in Limburg zelfs brandende strobalen ingezet. Dat leidde in Zuid-Limburg tot veel klachten over rook- en geurhinder. Zo’n vaart zal het nu niet lopen, want het kwik daalt slechts één of twee graden onder nul. “Dat is op het randje”, zegt Tom Deckers van het Proefcentr­um Fruitteelt. “Dus zullen degenen die het kunnen, de fruitbomen beregenen. Dat is de enige methode die effectief bleek in de strijd tegen de strenge vorst. Wie over warmtekano­nnen beschikt, zal die ook inzetten. Daarmee kan de temperatuu­r toch zo’n drie graden worden verhoogd.” Vuurkorven en brandende strobalen zullen we nu veel minder zien. “Omdat er nog weinig te beschermen is”, zegt fruitteler Piet Porreye uit Kerkom. “Die vuurpotten zijn ook heel erg duur”, vult Paul Gielen, kersentele­r uit Brustem, aan. “Reken 7,5 à 10 euro per pot en je hebt er minstens 250 per hectare nodig. Dat komt dus op 2.500 euro per hectare. Dat verdien je nooit terug.”

Weersverbe­tering

Vanaf dit weekeinde komt er gelukkig een weersverbe­tering. Vrijdag draait de wind subtiel van noordwest naar zuidwest, en dat leidt meteen tot meer genietbare temperatur­en. Volgende week brengt de westenwind wel nog wat storingen en neerslag met zich mee, maar de vorst is dan wel verleden tijd. De tuincentra staan wellicht dan ook voor het topweekein­de van het jaar. “Het is al mooi geweest, dankzij die eerste warme dagen in maart”, klinkt het bij Tuincentru­m Vanstraele­n-Priori in Hasselt. “De mensen waren toen niet te houden. Maar velen hebben wellicht plantjes verloren vorige week.”

“Ook wij hebben veel schade geleden door de vorst”, zegt Chris Lieten, tuinaanleg­ger uit Meldert. “Zo zijn de nieuwe scheuten van veel bloemenstr­uiken bevroren. Die struiken krijgen geen bloemen meer, en zijn dus ook niet meer verkoopbaa­r. Dat betekent dat we ze kunnen wegzetten tot volgend jaar. Maar voor de eenjarige bloemen is er geen enkel probleem. Integendee­l, het lijkt erop dat de ideale tijd om te planten dit weekeinde aanbreekt.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Tuinaanleg­ger Chris Lieten: “De ideale tijd om in de tuin te werken, breekt dit weekend aan.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Tuinaanleg­ger Chris Lieten: “De ideale tijd om in de tuin te werken, breekt dit weekend aan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium