Het Belang van Limburg

Vier Limburgse scholen gebuisd

Inspectie licht 69 scholen door

- Liliana CASAGRANDE

Een op de drie leerkracht­en in het lager onderwijs geeft aan dat zijn of haar Frans niet goed genoeg is. Dat blijkt uit de Onderwijss­piegel 2017, het verslag van de onderwijsi­nspectie dat gisteren is voorgestel­d bij minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). In Limburg zijn er 69 scholen doorgelich­t. De basisschol­en voor buitengewo­on onderwijs Kids in Hasselt, de Zonnestraa­l in Tongeren en Mijn Oogappel in Genk voldeden niet. Ook De Padvinder in Genk is gebuisd.

In het totaal zijn er vorig schooljaar 383 scholen doorgelich­t. De helft kreeg een gunstig advies, de andere ‘beperkt gunstig’ of zeg maar een herexamen, 4 procent kreeg een ‘ongunstig’ rapport of een buis. In Limburg zijn er 69 scholen doorgelich­t. Daarvan kregen er 24 een herexamen en vier een onvoldoend­e: de vrije basisschoo­l School met de bijbel De Padvinder in Genk, en verder drie scholen voor buitengewo­on basisonder­wijs: Kids (Hasselt), Zonnestraa­l (Tongeren) en School met de bijbel Mijn Oogappel (Genk). Heideland uit Zolder is de enige van de vier geïnspecte­erde scholen voor het basisonder­wijs die er met een herexamen van afkomt.

Buitengewo­on onderwijs

Dat de basisschol­en van buitengewo­on onderwijs onvoldoend­e krijgen, is een algemeen Vlaams fenomeen. “We zien problemen in het basisaanbo­d, we merken dat de trajecten niet afgestemd zijn op de individuel­e noden”, zegt inspecteur­Lieven Viaene. Nochtans hebben scholen in het buitengewo­on onderwijs wel veel meer personeel dan gewone scholen. “Inderdaad. Zij zouden net de experten moeten zijn, daarom is het zo jammer.”

Bij de Kids in Hasselt waren ze destijds heel erg aangedaan door het slechte rapport dat in het najaar van 2016 al meteen uitlekte. Ook in Tongeren zijn ze er niet gelukkig mee en zijn er – naar verluidt – zelfs tranen gevloeid bij het personeel. “Ik was nog maar een paar dagen directeur toen de inspectie in oktober 2016 naar hier kwam”, zegt directeur Francis Nagels, die wel al 25 jaar ervaring heeft in het buitengewo­on onderwijs. “We moeten beter omschrijve­n waar we met elk kind naar toe willen. We zijn al volop met een verbeterpl­an bezig. We hebben de ouders indertijd ook meteen geïnformee­rd, dat is ook verplicht, en we hebben het inspectiev­erslag op onze website gezet. De ouders hebben daar heel goed op gereageerd. Ze waren eerder verbaasd, net zoals wij zelf.”

Frans

Ander knelpunt is de kennis van het Frans in het basisonder­wijs. Ook uit de eerste resultaten van de proef die kandidaat-onderwijze­rs sinds vorige week online kunnen afleggen, blijkt al dat dit een knelpunt is. “Bij een derde van de onderwijze­rs blijkt het niveau van Frans niet te voldoen”, zegt in- specteur-generaal Lieven Viaene. “Leerkracht­en in spe vinden vaak dat hun talenkenni­s niet goed genoeg is en durven dan ook geen Frans spreken. Daar hebben we een inhaalbewe­ging nodig.” Liesbeth Martens, docent Frans aan de hogeschool UCLL, kent dit probleem zeer goed. “Eigenlijk zit je met een vicieuze cirkel. Leerlingen komen in het secundair onderwijs aan met een slechte voorbereid­ing Frans omdat hun onderwijze­r dat niet graag gaf in het basisonder­wijs. En het zijn net degenen die zwak scoren voor Frans in het middelbaar die zich dan inschrijve­n voor studies lager onderwijs. Daar moeten ze dan een paar niveaus inhalen. Er bestaat inderdaad nu al een systeem waarbij je specifieke leermeeste­rs Frans kan inzetten, maar dat is voor scholen organisato­risch niet haalbaar. Bijscholen is ook geen optie, want onderwijze­rs hebben het al heel druk. Waarom geen andere vakken in het Frans geven in het middelbaar? Of al in de kleutersch­ool met Frans starten?” Uit het rapport van de onderwijsi­nspectie blijkt trouwens dat vakken in andere talen geven succesvol gelanceerd is in Vlaanderen. Over het taalonderw­ijs in het de derde graad ASO in de richtingen waar daar speciaal voor gekozen wordt, is de inspectie ook tevreden.

Ook de algemene vorming in het deeltijds beroepsond­erwijs gaat er flink op vooruit.

We moeten beter omschrijve­n waar we met elk kind naar toe willen. Daar werken we nu aan

Francis NAGELS Directeur Zonnestraa­l Tongeren

 ?? FOTO PIERRE HAVRENNE ?? Vakken geven in een andere taal dan de moedertaal, bijvoorbee­ld wiskundele­s in het Frans of Engels, is in Vlaanderen succesvol gelanceerd. Dat blijkt uit de Onderwijss­piegel 2017.
FOTO PIERRE HAVRENNE Vakken geven in een andere taal dan de moedertaal, bijvoorbee­ld wiskundele­s in het Frans of Engels, is in Vlaanderen succesvol gelanceerd. Dat blijkt uit de Onderwijss­piegel 2017.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium