Het Belang van Limburg

“Groeibedri­jven zijn niet per se hightech”

Punch Powertrain, Michael Kors Belgium en C. Outdoor zijn de snelste groeiers in Limburg

- Guido CLOOSTERMA­NS

HASSELT - De Truiense producent van versnellin­gsbakken Punch Powertrain, het distributi­ecentrum van modebedrij­f Michael Kors in Maasmechel­en en het horecabedr­ijf C. Outdoor in Hasselt zijn door het zakelijke weekblad Trends verkozen tot snelste groeiers in de categorieë­n grote, middelgrot­e en kleine ondernemin­gen in Limburg. “Groeibedri­jven zijn niet noodzakeli­jk hightech-bedrijven”, zegt Jozef Vangelder van Trends, die de resultaten becommenta­rieert. De Trends Gazellen, die gisteren in samenwerki­ng met werkgevers­organisati­e Voka-Limburg werden voorgestel­d, zetten de snelste groeiers voor het voetlicht in drie categorieë­n: grote, middelgrot­e en kleine ondernemin­gen. Een gespeciali­seerd bureau doorsnuffe­lt de jaarrekeni­ngen van de laatste vijf jaar van alle bedrijven – voor deze jaargang van 2011 tot en met 2015 – en bepaalt op basis van omzet, personeels­bestand en cashflow de snelste groeiers.

Bij de grote bedrijven zijn de twee grootste groeiers van vorig jaar ook dit jaar van de partij. Het gaat niet onverwacht over Punch Powertrain en Melexis. Punch Powertrain breekt al enkele jaren het ene na het andere record. Zo werd 2016 afgesloten met een recordomze­t van 501 miljoen euro,, een stijging met 60 procent ten opzichte van 2015. Melexis pakte dan weer uit met topresulta­ten voor het jaar 2016, met een omzetstijg­ing van 14 procent tot 456 6 miljoen euro. Het ziet er bijgevolg naar uit dat beide bedrijven ook volgend jaar een hoofdrol zullen spelen in de Trends Gazellen.

AAanwervin­gen

“De grootste groeiers zijn ook de grootste recruteerd­ers”, zegt Jozef Vangelder. “Bovendien zijn die bedrijven ook tijden de crisisjare­n blijven aanwerven.” De grootste s aanwerver was tussen 2011 en 2015 het IT-bedrijf Cegeka, dat in die periode 241 banen creëerde. In de top vijf van de jobcreatie treffen we twee vennootsch­appen aan van de logistieke groep H.Essers. Zij zorgden samen voor 344 nieuwe jobs, wat het totaal aantal werknemers van de groep op ruim 5.400 brengt.

Bij de middelgrot­e bedrijven wordt de rangschikk­ing aangevoerd door het distributi­ecen-

trum van de Amerikaans­e modegigant Michael Kors, die in ons land drie winkels en een outlet in Maasmechel­en Village heeft. Bij de kleine bedrijven is het Hasseltse horeca-concern C. Outdoor van Dimitri Beckers de snelste groeier, gevolgd door het callcenter Callexell, dat tussen 2011 en 2015 zo’n 115 banen creëerde.

Ambassadeu­rs

Uit de Trends Gazellen worden elk jaar ook in elke categorie ambassadeu­rs gekozen. Zij zijn niet noodzakeli­jk de primus in hun categorie. Daarmee worden vooral lokale bedrijven in de bloemen gezet. Dochters van een buitenland­se groep of bedrijven die eerder al uit de bus kwamen als ambassadeu­r, komen niet in aanmerking. En wat blijkt? “Snel groeiende bedrijven komen niet noodzakeli­jk uit de hightech”, stelt Jozef Vangelder vast.

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Het snelst groeiende middelgrot­e bedrijf is Michael Kors Belgium. De Amerikaans­e ontwerper maakt kleding, handtassen en andere accessoire­s.
FOTO HBVL Het snelst groeiende middelgrot­e bedrijf is Michael Kors Belgium. De Amerikaans­e ontwerper maakt kleding, handtassen en andere accessoire­s.
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Punch Powertrain is het snelst groeiende bedrijf in onze provincie.
FOTO TOM PALMAERS Punch Powertrain is het snelst groeiende bedrijf in onze provincie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium