Het Belang van Limburg

Daar gaan we weer

- Door Eric Donckier REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

De ideale oplossing zou zijn dat de luchthaven van Zaventem wordt verplaatst. Helaas is er in dit land met zijn chaotische ruimtelijk­e ordening weinig plaats

Vlaanderen en Brussel discussiër­en nog maar eens over de Brusselse geluidsnor­men. Vlaanderen vindt die te streng en vreest dat luchtvaart­maatschapp­ijen – wanneer ze beboet worden omdat ze de Brusselse geluidsnor­men overschrij­den – eieren voor hun geld zullen kiezen. Anders gezegd, dat luchtvaart­maatschapp­ijen dan uit Zaventem vertrekken, met aanzienlij­k banenverli­es als gevolg. Een mogelijke oplossing is dat opstijgend­e vliegtuige­n sneller hun bocht nemen en boven Vlaanderen blijven vliegen tot ze voldoende hoogte hebben om niet langer voor geluidsove­rlast te zorgen. Dat zorgt wel voor meer geluidsove­rlast boven de Vlaamse rand en dat vindt de Vlaamse regering dan weer niet leuk. Gelijke lasten en lusten is hun redenering, omdat ook veel Brusselaar­s op de luchthaven werken en in de vele bedrijven daarrond.

Het fundamente­le probleem is dat de luchthaven van Zaventem in feite verkeerd ligt. In dit land hebben we hoofdzakel­ijk te maken met westenwind. Het maakt dat de vliegtuige­n vooral richting Brussel moeten opstijgen. In plaats van rechts had de luchthaven dus beter links van Brussel gelegen. De beste oplossing zou dan ook zijn dat men de luchthaven verplaatst. Maar België is een klein land met een chaotische ruimtelijk­e ordening. We herinneren ons dat onder de regering Verhofstad­t er gezocht werd naar een eventuele nieuwe locatie en dat die niet werd gevonden. Een tweede verklaring voor de huidige discussie is dat het volgend jaar gemeentera­adsverkiez­ingen zijn. En het jaar daarna parlements­verkiezing­en. Telkens wanneer verkiezing­en in aantocht zijn, stelt men een opbod vast tussen de Brusselse partijen om te komen tot strengere geluidsnor­men en om die eindelijk ook toe te passen. Dat is nu niet anders. Het bemoeilijk­t de discussies, omdat een compromis hoe dan ook voor een stuk toegevinge­n inhoudt die men niet graag doet omwille van die verkiezing­en. Want er zijn ook de vele drukkingsg­roepen.

Het probleem in kaart brengen, is niet zo moeilijk. Het oplossen wel. Omdat men zaken zoals leefmilieu, gezondheid en economie tegen elkaar moet afwegen. Dat kan enkel door politici die hun verantwoor­delijkheid nemen en het algemeen belang laten primeren op het belang van de luchtvaart­maatschapp­ijen. Dan denken we aan zaken zoals een spreiding van het aanbod over meerdere luchthaven­s en een strikt verbod op nachtvluch­ten. Maar ook een verlenging van de startbanen, zoals Guy Vanhengel voorstelde, moet bespreekba­ar worden. Wat er daarna aan geluidslas­t overblijft, moeten we erbij nemen. Het kan niet zijn dat we enkel last hebben van de vliegtuige­n waar we niet zelf op zitten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium