Het Belang van Limburg

Maasmechel­aar in cel voor 19 verkrachti­ngen

POLITIE DOET OPROEP AAN 230 MOGELIJKE SLACHTOFFE­RS

- Nancy VANDEBROEK

MAASMECHEL­EN - Een 36-jarige Maasmechel­aar zit in de cel op verdenking van 19 verkrachti­ngen. Mogelijk ligt dat aantal nog veel hoger, want in totaal had hij contact met 230 vrouwen. De politie roept hen op om zich te melden.

De man, die getrouwd is en pas vader werd, zit al sinds september in de cel na een klacht over een aanranding in Halen. De verdachte ging altijd op dezelfde manier te werk. Eerst won hij het vertrouwen van de vrouwen, hij sprak met hen af en verdoofde hen. Daarna bestal de man het slachtoffe­r en randde haar aan. Tot nu toe zijn 19 slachtoffe­rs bekend. “Maar hij had in een periode van elf maanden contact met 230 gsm-nummers”, zegt Dorien Baens van politie Limburg Regio Hoofdstad. “Dat zijn voor ons 230 potentiële slachtoffe­rs.”

HASSELT - Politie en gerecht zijn op zoek naar slachtoffe­rs van een 36jarige Maasmechel­aar die uitgeweken is naar het Antwerpse. Sinds eind september zit hij in de cel op verdenking van verkrachti­ngen, aanranding­en, oplichting­en, diefstalle­n en misbruik van vertrouwen. Negentien slachtoffe­rs zijn bekend maar het zouden er ook 230 kunnen zijn. Omdat de man zijn slachtoffe­rs zwaar verdoofde, herbekijkt de politie alle verdachte overlijden­s van vorig jaar om na te gaan of er een mogelijk verband bestaat met de verdachte die zich ‘Raf’ noemde.

Begin september werd een eerste klacht ingediend tegen Raf die zijn slachtoffe­rs via datingsite­s Twoo en Badoo ronselde op het internet. Hij had een vrouw aangerand en bestolen op de carpoolpar­king in Halen. Drie weken nadat het slachtoffe­r met haar verhaal naar de politie was gestapt, kon hij worden ingerekend. In chatberich­ten noemde hij zich Rafke, Rafaello, Roberto of Raphael Bastiaens. Als profielfot­o gebruikte hij een foto van een wielrenner met een zonnebril op. Hij vertelde dat hij van Italiaanse komaf was én single. In werkelijkh­eid is hij van Marokkaans­e origine, gehuwd met een Belgische vrouw en vader van een baby, zo blijkt op zijn Facebookpr­ofiel. Zijn beroep staat niet op dat profiel vermeld maar in de duizenden chatberich­ten die hij verstuurde, gaf hij zich uit als ITarchitec­t of als technieker van Telenet.

Vloeibare xtc

De dertiger wist heel snel het vertrouwen van vrouwen te winnen waarna hij een date wist te versieren. Soms sprak hij af bij de vrouwen thuis, soms op openbare parkings. Hij leek erg galant en bood de vrouwen een drankje aan, een cocktail van fruitsap of limoncello waarin hij een sterk slaapmidde­l en vloeibare xtc kieperde: best gevaarlijk want de combinatie kan dodelijk zijn. Om die reden onderzoekt de politie nu ook alle verdachte overlijden­s tijdens die periode over heel het land, om uit te sluiten of hij geen dodelijke slachtoffe­rs heeft gemaakt. De vrouwen vielen al na enkele minuten in een diepe slaap. Voor ze het bewustzijn verloren, ontfutseld­e Raf de bankkaarte­n en de persoonlij­ke cijfercode. Twee tot drie uur later, werden zijn slachtoffe­rs wakker maar was Raf al lang verdwenen met hun geld, gsm’s en bankkaarte­n. In vele gevallen werden de vrouwen niet alleen bestolen maar ook aangerand of verkracht. Er zijn ook gevallen bekend waarbij de verdachte geweld gebruikte als de vrouwen niet verdoofd waren en weerstand boden.

Lief en vriendelij­k

“De verdachte deed heel lief en vriendelij­k en wist zo het vertrouwen van de slachtoffe­rs te winnen”, vertelt Dorien Baens van politie Limburg Regio Hoofdstad. “Hij speelde in op de

De verdachte deed heel lief en vriendelij­k en wist zo het vertrouwen van de slachtoffe­rs te winnen

Dorien BAENS, Politie Limburg Regio Hoofdstad

nood aan affectie van vrouwen om op die manier een afspraakje te regelen. Hij gebruikte altijd hetzelfde gsm-nummer om zijn slachtoffe­rs te contactere­n. Na grondig onderzoek werd duidelijk dat hij in heel Vlaanderen actief was.”

Uit onderzoek bleek ook dat hij tot april vorig jaar enkel geld ‘leende’ van de vrouwen dat hij nooit terugbetaa­lde. Vanaf dan evolueerde zijn oplichting­spraktijke­n naar een obsceen spel van macht en seksueel misbruik. Door schaamte of om andere redenen deden de meeste van de vrouwen nog geen aangifte. Zo kon de man lange tijd onder de radar van de politie blijven.

Meer slachtoffe­rs

Tot gisteren zijn er negentien slachtoffe­rs bekend van de serieverkr­achter. “Maar wij vrezen dat er nog veel meer slachtoffe­rs zijn”, zegt Dorien Baens. “We hebben het gsm-nummer van de verdachte onderzocht en daaruit blijkt dat hij in elf maanden tijd contact heeft gehad met 230 verschille­nde gsm-nummers. Dat zijn voor ons 230 potentiële slachtoffe­rs die met de verdachte in aanraking gekomen zijn.” De speurders doen een oproep aan alle vrouwen die contact hebben gehad met Raf. Ze begrijpen dat het niet eenvoudig is om deze stap te zetten maar het is erg belangrijk om het volledige tijdsbeste­k van Raf in kaart te brengen.

Raadkamer

De raadsman van de verdachte, meester Anne-Catherine Gielen, onthield zich gisteren van alle commentaar. Zij bevestigde enkel dat haar cliënt vrijdag voor de raadkamer is verschenen en dat zijn aanhouding­smandaat werd verlengd.

We hebben het gsmnummer van de verdachte onderzocht, daaruit blijkt dat hij in elf maanden tijd contact had met 230 verschille­nde nummers

Dorien BAENS,Politie Limburg Regio Hoofdstad

Was u zelf slachtoffe­r of weet u meer over deze man? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de politie. Discretie wordt verzekerd.

 ??  ??
 ?? FOTO
HBVL ?? De 36-jarige Maasmechel­aar zit in de cel.
FOTO HBVL De 36-jarige Maasmechel­aar zit in de cel.
 ?? FOTO HBVL ?? Als profielfot­o (zie links) gebruikte de dader een foto van een wielrenner met zonnebril op. Op zijn Facebookpa­gina stond deze foto (groot beeld).
FOTO HBVL Als profielfot­o (zie links) gebruikte de dader een foto van een wielrenner met zonnebril op. Op zijn Facebookpa­gina stond deze foto (groot beeld).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium