Het Belang van Limburg

Meerderhei­d oneens over tempo fusiegespr­ekken

-

Zowel Dalemans (HE) als schepen Raf Truyens (CD&V) stellen dat het schepencol­lege in een constructi­eve sfeer verliep. “Allebei zijn we het eens over de verdere manier van aanpakken. Het enige waarin we van mening verschille­n is de timing”, stelt burgemeest­er Jan Dalemans (HE). “Op de volgende commissie intergemee­ntelijke samenwerki­ng zullen we een debat voeren met alle politieke fracties, dus ook sp.a, Anders en N-VA aan oppositiez­ijde.” Persoonlij­k blijft de burgemeest­er bij zijn standpunt dat het geen haalbare kaart is om dit jaar nog tot een princiepsa­kkoord te komen over een vrijwillig­e fusie. “Moet Hechtel-Eksel fuseren. Als het antwoord op die vraag ja is, dan kunnen we uitzoeken met welke buurgemeen­te dat dan best gebeurt. Dit traject kan je volgens mij niet op een handvol maanden doorlopen.”

De uiteenlope­nde opvatting over de timing is voor Truyens geen hindernis. “Over het tempo hebben we een andere visie, en dat mag. Persoonlij­k vind ik het de moeite om na te gaan of een fusieakkoo­rd dit jaar mogelijk is. Maar voor alle duidelijkh­eid, dit is geen breekpunt, het vertrouwen tussen de coalitiepa­rtners is groot genoeg.”

Na sp.a spreken nu ook de andere oppositiep­artijen, Anders en N-VA, zich positief uit over een fusieonder­zoek. “De gemeente kan alleen maar baat hebben bij een schaalverg­roting, en ook de schuldafbo­uw mogen we niet mislopen”, reageert Jo Kerkhofs (N-VA). “Een kleine gemeente als Hechtel-Eksel heeft te weinig knowhow en mankracht om vernieuwin­g te brengen”, stelt Sven Saenen (Anders).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium