Het Belang van Limburg

Unilever wil niet weten van overname Heinz

- Guido CLOOSTERMA­NS

De Amerikaans­e groep Kraft Heinz, onder meer bekend als producent van Heinz ketchup, heeft een overnamebo­d van 130 miljard euro uitgebrach­t op de Nederlands-Britse reus Unilever. De kandidaato­vernemer werd meteen wandelen gestuurd. Kraft Heinz maakte gisteren in een mededeling aan de Londense beurs bekend dat aan Unilever een voorstel werd gedaan om “de twee bedrijven te combineren om een leidinggev­ende groep van consumente­ngoederen te creëren.” Het voorstel van 46,61 euro per aandeel werd echter meteen door Unilever afgewezen. De Nederlands­e premier Mark Rutte, die ooit nog voor Unilever werkte, wilde niet inhoudelij­k reageren op de mogelijke overname. “Het lijkt mij dat het in de eerste plaats een zaak is van het bedrijf, en niet van de overheid. Maar we zullen dat natuurlijk volgen.”

De fusie zou enkele van de grootste merken van consumente­ngoederen samenbreng­en onder één dak. Het zou meteen ook de grootste fusie ooit worden in de voedingsin­dustrie, nog groter dan de overname van SABMiller door AB InBev. Kraft Heinz is onder meer bekend van de gelijknami­ge ketchup, maar ook van Philadelph­ia en Caprisun, terwijl Unilever merken in portefeuil­le heeft gaan- de van Knorr en Dove tot Amora en Calvé. Eind 2015 telde Unilever 169.000 werknemers.

Het Brits-Nederlands­e Unilever draaide vorig jaar een omzet van 52,7 miljard euro, goed voor een nettowinst van 5,5 miljard euro. Kraft Heinz was goed voor omgerekend 24,9 miljard euro.

Het ziet er naar uit dat Unilever zijn vel duur zal verkopen maar als de overname lukt, is het een van de grootste ooit. De overname heeft ook een Belgische link. Kraft Heinz wordt gecontrole­erd door de investerin­gsmaatscha­ppij 3G Capital en door multimilja­rdair Warren Buffett. Een van de belangrijk­ste aandeelhou­ders van 3G is de Belg Alexandre Van Damme, een van de grootaande­elhouders van AB InBev. 3G en Buffett kochten Heinz in 2013.

De belegger ziet de fusie wel zitten. Het aandeel Unilever won gisteren op de beurs van Amsterdam 13,2 procent, tot 44,80 euro. In New York won Kraft Heinz in de loop van de handelsdag 3 procent.

 ?? FOTO AFP ?? Unilever zegt nee tegen de 130 miljard van Heinz.
FOTO AFP Unilever zegt nee tegen de 130 miljard van Heinz.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium