Het Belang van Limburg

Tuchtproce­dure tegen diensthoof­d communicat­ie in Hasselt

Stad neemt maatregele­n na ‘Hilde Claes-audit’

- Caroline VANDENREYT/Dirk JACOBS

De stad Hasselt start een tuchtproce­dure tegen het diensthoof­d communicat­ie. Dat is een van de maatregele­n sinds het vernietige­nde rapport van Audit Vlaanderen. Ook de kabinetsch­ef van ex-burgemeest­er Hilde Claes (sp.a) kwam in het verslag in opspraak voor vermeende belangenve­rmenging. Maar aangezien zij zelf ontslag nam, kan het nieuwe stadsbestu­ur niet optreden. “Die zaak is in handen van de cel corruptie van de federale politie”, zegt burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V).

Het Hasseltse schepencol­lege heeft deze week beslist om een tuchtproce­dure in gang te zetten tegen hun eigen diensthoof­d communicat­ie, Sofie Daniëls. Aanleiding is een aanbestedi­ng die richting haar echtgenoot ging, voor de restyling van infoblad De Nieuwe Hasselaar. De betrokkene­n zelf ontkennen elke onregelmat­igheid, maar het stadsbestu­ur vond toch dat ze geen andere keuze hadden dan een intern onderzoek.

Zo’n tuchtproce­dure kan een half jaar duren, met een uitkomst die gaat van een waarschuwi­ng tot ontslag. “Andere maatregele­n tegen de genoemde personen kunnen wij niet nemen: de kabinetsch­ef van Hilde Claes heeft zelf ontslag genomen. Het dossier voor mogelijke belangenve­rmenging is overgemaak­t aan de cel corruptie van de federale politie. Zij staan in voor het verdere onderzoek, het parket zal daarna beslissen wat er moet gebeuren”, zegt burgemeest­er Nadja Vananroye.

Privacy

Wat de kabinetsch­ef en het diensthoof­d communicat­ie concreet wordt verweten, wil het stadsbestu­ur niet kwijt: het rapport van Audit Vlaanderen blijft binnenskam­ers, alleen de 41 gemeentera­adsleden kennen de inhoud. “Dat wordt ons wettelijk opgelegd: de wet op de privacy verbiedt ons om de audit openbaar te maken. Wel zullen we volgende week op de gemeentera­ad uitgebreid ingaan op de aanbevelin­gen in het rapport. Die ochtend zullen we ook het personeel, via de leidinggev­enden, op de hoogte brengen. We doen ons verhaal voor een 80tal diensthoof­den en stafleden, hoe onze manier van werken voortaan zal zijn. Ik wil niet dat ze in paniek naar buiten gaan, maar ook niet met het gevoel dat er niets aan de hand is.”

Drie punten hebben ze in Hasselt nu al op de agenda staan. Vananroye: “Zo waren er opmerkinge­n over onze openbare aanbestedi­ngen. Er werden geen fouten gemaakt in het verleden, maar volgens de audit kon het wel beter. We gaan dan ook een reeks lessen organisere­n voor de diensthoof­den van de verschille­nde afdelingen. Onze financiële dienst weet uiteraard perfect hoe het moet maar diegenen die de ‘input’ moeten leveren, kennen niet altijd de regels of de manier waarop zo’n dossier opgesteld moet worden.”

Pauzes

Ook aan het personeels­beleid in Hasselt wordt gesleuteld, de uurrooster­s worden duidelijke­r (lees: strenger). “Dat waren we al aan het rechtzette­n, sinds januari is dat ingevoerd. Mensen zijn op een andere manier ingerooste­rd, er wordt anders omgegaan met pauzes.”

Punt drie is het ‘spanningsv­eld’ dat verschille­nde stadsperso­neelsleden aan de controleur­s van Audit Vlaanderen hebben gesignalee­rd. “Ze hadden het gevoel dat er spanning bestond tussen het kabinet van de burgemeest­er (Hilde Claes, red) en de stedelijke diensten. In hun verklaring­en staat dat ze hierdoor anders gehandeld hebben dan wanneer ze niet onder druk stonden. Daarom willen wij een afsprakenn­ota maken tussen het bestuur en de administra­tie.”

Ook voor de komende maanden werken ze in Hasselt nog aan een aantal verbeterpu­nten. “Die zullen we stelselmat­ig op de gemeentera­ad brengen.”

 ?? Foto SD ?? Ex-burgemeest­er van Hasselt Hilde Claes.
Foto SD Ex-burgemeest­er van Hasselt Hilde Claes.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium