Het Belang van Limburg

X“Buren kunnen zeer vindingrij­k zijn in het pesten van elkaar”

-

Uit de ruzies die Limburgse vrederecht­ers al hebben moeten beslechten, blijkt hoe kleine geschillen tussen buren kunnen ontaarden. “Overhangen­de takken, kraaiende hanen, niet geschoren hagen,... Het kan veel ergernis opwekken,” zegt Danny Delwiche, vrederecht­er in het kanton Bree. Burenruzie­s staan bovenaan in de lijst van zaken waarin vrederecht­ers tussenkome­n. “In de meer stedelijke gebieden zijn er veel ruzies tussen appartemen­tsbewoners over lawaai en vernieling­en”, zegt vrederecht­er Lode Vrancken. “Wij voelen aan dat mensen dichter bij elkaar gaan wonen en tegelijk minder verdraagza­am worden.” De top drie bestaat verder uit huurgeschi­llen en mensen die samenwonen en uit elkaar gaan, met alle gevolgen van dien. “Het is niet te geloven hoe vindingrij­k mensen zijn op vlak van pesterijen”, aldus Chris Huysmans, vrederecht­er in Beringen. Een bloemlezin­g.

1: de stinkende bok

In het kanton Beringen kregen buren het aan de stok door een stinkende bok. Het dier stonk zo hard dat de buren het niet meer konden uithouden. Jaak Kerkhofs, commissari­s politie MidLim.

Slaagperce­ntage

Limburg is de eerste provincie die zo’n initiatief neemt. Na MidLim zullen ook de andere Limburgse politiezon­es de komende weken het protocol onderteken­en. Het project loopt al in enkele zones. “In Borgloon is al gebleken Oplossing: “Nadat ik ter plekke ben geweest, zijn we tot een vergelijk gekomen”, zegt rechter Huysmans. “De bok moet om de twee weken worden gewassen. Dat is goed opgevolgd, want de zaak kreeg geen staartje.”

2: enkelband zonder stroom

In het kanton Genk was een huurbaas het zo beu dat hij lang op zijn geld moest wachten dat hij zijn huurder zonder elektricit­eit zette. Extra probleem: de huurder droeg een enkelband waardoor de bewakingsb­ox in huis problemen kreeg om signalen te versturen. Een bezoekje van de politie was het gevolg.

Oplossing: “Er is een betalingsp­lan uitgewerkt. Daarnaast is het de huurbaas duidelijk gemaakt dat hij voor de boetes van de bewoner zou moeten opdraaien. Boetes die hoger liggen dan de huur.” dat het werkt. Vorig jaar zijn er 135 zaken op die manier behandeld met een slaagperce­ntage van 52 procent. Ook in Beringen zitten we rond dat cijfer. Op die manier brengen we toch wat meer vrede in de politiezon­es. Bovendien doet het ons vrederecht­ers enorm veel deugd als we twee partijen elkaar de hand zien schudden”, zegt Huysmans.

Limburgse peren uitgevoerd naar Brazilië

Onze peren mogen voortaan ook Brazilië binnen. Minister van Landbouw Willy Borsus (MR) heeft daarover een akkoord bereikt met zijn Braziliaan­se ambtgenoot Blairo Maggi.

“De Braziliaan­se markt kan goed zijn voor 25.000 ton peren, wat overeenkom­t met 7 procent van de Belgische productie”, zegt Europees Parlements­lid Hilde Vautmans (Open Vld). België is al sinds april 2014 bezig om de peren te exporteren naar Brazilië. De onderhande­lingen tussen het Federaal Voedselage­ntschap en de Braziliaan­se tegenhange­r hebben bijna drie jaar geduurd. Maar de zaak geraakte pas echt van de grond na de laatste ontmoeting in Brussel. Het document dat de Braziliaan­se import regelt, is vrijdag gepublicee­rd. De peren moeten aan bepaalde regels voldoen, dus kan de export pas starten na de oogst van dit jaar. Vautmans heeft Borsus een tijdje geleden al samen met een aantal boeren rond de tafel gekregen. Sinds de Russische boycot is het namelijk nog altijd zoeken naar nieuwe afzetmarkt­en. “Dit is goed nieuws, want hoe meer afzetmarkt­en we hebben, hoe minder zwaar handelsoor­logen voor ons wegen”, zegt Vautmans.

Horeca: “Beboet naast de uitbater ook de rokers”

-

Bijna een kwart van de cafés waar ’s avonds of ’s nachts wordt gecontrole­erd, overtreedt nog steeds het rookverbod.

Dat blijkt uit cijfers van de inspectied­ienst van de FOD Volksgezon­dheid. Horeca Vlaanderen veroordeel­t de inbreuken tegen het rookverbod maar vraagt tegelijk vaker de rokers zelf aan te pakken. “Zij zijn het die in eerste instantie de wet overtreden”, zegt Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen. Vorig jaar zijn 721 pv’s opgesteld tegen uitbaters en 448 tegen rokers. “Om rokers te verbaliser­en moet er politie bij zijn”, zegt Paul Van den Meerssche van de Inspectie Consumptie­producten. “Dat is niet altijd het geval. Maar we laten de rokers niet ongemoeid. Bovendien blijft de cafébaas de eerste verantwoor­delijke.”(

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? In Borgloon werd vrijdag het eerste samenwerki­ngsprotoco­l tussen vrederecht­ers en politie onderteken­d.
Foto SERGE MINTEN In Borgloon werd vrijdag het eerste samenwerki­ngsprotoco­l tussen vrederecht­ers en politie onderteken­d.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium