Het Belang van Limburg

LEGERCHEF MARC COMPERNOL STAAT

-

Plaats van afspraak is het Kwartier Koningin Elisabeth in Evere. Een zwaar omheinde verzamelin­g troosteloz­e blokken aan de rand van Brussel is het hoofdkwart­ier van het leger en dus de werkplek van deze Bruggeling die in Brasschaat woont en die als artilleris­t nog de intussen opgedoekte eenheid 2A in Helchteren geleid heeft. 2017 is alweer een cruciaal jaar voor Defensie. Al legislatur­en lang de favoriete besparings­post van menig Belgische begroting. Die besparinge­n lopen in de regering-Michel gewoon verder. De zuurstof met het plan-Vandeput - met o.m. een investerin­gskuur van 9 miljard - komt er pas vanaf 2019. Intussen moet het in tijden van terreur al twee jaar lang in steun van de politie Belgische straten mee beveiligen. Compernol: “Terwijl onze roeping in het buitenland ligt. Ja, Operatie Vigilant Guardian doet ons pijn. Maar we kunnen niet anders, het is onze plicht.”

De verrassing was toch het pensioenpl­an van de regering. Nu gaan bijna alle militairen op 56 jaar met pensioen. Vanaf volgend jaar stijgt de pensioenle­eftijd stelselmat­ig om te landen op minimum 63 jaar in 2030.

“Dat was inderdaad een verrassing, ja. Ik had dit niet zien aankomen. De overgang is vrij brutaal. Al heeft de regering beslist de meest schrijnend­e gevallen, zoals collega’s die plots 16 jaar langer moeten werken, te milderen. Anderzijds, het leger moet mee in die maatschapp­elijke trend. En niet iedereen vindt langer werken erg. Er zijn ook militairen met nog studerende kinderen. Of met een huis dat nog niet afbetaald is. Of die simpelweg hun werk graag doen. Niet iedereen vindt het erg om langer te werken.”

Wist uw minister dat op voorhand?

“Ik weet niet of hij daarin geconsulte­erd is. Ik weet wel dat de beslissing in de Kern is gevallen. Waar in principe enkel de premier en de vicepremie­rs in zitten. Maar dat moet u hem vragen.”

Vandeput wil een kleiner, jonger en meer inzetbaar leger in 2030. Terwijl nu alle oudere militairen langer moeten blijven. Die zijn niet alleen minder inzetbaar, die zijn ook duurder.

“Nog te veel is onzeker. Zoals het debat over de zware beroepen. Hebben militairen een zwaar beroep? Of zijn het slechts bepaalde militaire functies die in aanmerking komen? En mag je dan vroeger met pensioen? Of komt je sneller aan je maximumpen­sioen? Allemaal vragen waarop we het antwoord nog niet kennen. Tweede onzekerhei­d: wie betaalt? Die extra kost is niet voorzien in het Strategisc­h Plan. Als ik even hardop mag dromen: mocht het leger meer budget krijgen, dan kunnen we dat opvangen. De grote extra kost is vooral voor de jaren 2023-2025. Dan zou er een grote natuurlijk­e uitstroom bij Defensie zijn.”

Wat kost die pensioenma­atregel?

“Als we ervan uitgaan dat tussen 2018 en 2030 iedereen die langer moet werken, blijft en tegelijk op het vroegst mogelijke moment, dat van de minimum pensioenle­eftijd, vertrekt, dan kost ons dat drie miljard extra.”

Dat is, pensioenui­tgaven niet meegereken­d, meer dan uw jaarbudget.

“Zoveel zal het nooit zijn. Er zullen mensen vroeger uitstappen. We mikken ook op outplaceme­nt. Denk aan minister Jambon z’n geplande veiligheid­skorps. Daar kunnen ook militairen terecht. Jonge mensen kijken bovendien anders naar een loopbaan. Het statuut van de loopbaan van beperkte duur wordt meer en meer algemeen. Een aantal van die soldaten zullen we niet moeten meenemen tot hun pensioen.”

Even los van outplaceme­nt, hoeveel militairen zouden er in 2030 met de nieuwe pensioenre­gel zijn?

“Dan zouden we een leger van 30.000 man hebben in plaats van een van 25.000.”

Vijfduizen­d militairen outplacen? Dat lijkt optimistis­ch.

“Waarschijn­lijk wel. En toch is het een van de krachtlijn­en van het plan. Neem nu onze koks, of militairen die het onderhoud doen of voor schietstan­den instaan. Die moeten nog altijd hun schietoefe­ningen doen en conditione­el in orde zijn. Dat vraagt tijd en geld. Terwijl als je die taken uitbesteed­t, een kok bijvoorbee­ld niets anders moet doen dan koken.” “Dit jaar starten we testcases: de catering in de KMS en de bewaking van de kazerne van Heverlee zullen we uitbe-

Niet iedereen vindt het erg om langer te werken

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium