Het Belang van Limburg

Dorpsstraa­t wordt fietsstraa­t

Ook Charles Wellensple­intje wordt volledig heringeric­ht

- Koen LUTS

Het Charles Wellensple­in in Lummen en een stuk van de Dorpsstraa­t tussen Gemeentepl­ein en kruispunt met de Pastoor Frederickx­straat worden vanaf 18 augustus volledig heringeric­ht. De Dorpsstraa­t wordt een fietsstraa­t en er komen brede voetpaden. Op het Wellensple­in komt ook een paviljoen met televisies­cherm waar voetbalwed­strijden getoond kunnen worden. Voor het project wordt 450.000 euro voorzien, de provincie verleent subsidies voor de fietsstraa­t.

In 1976 verdwenen de oude ronde kasseien uit het Lummense straatbeel­d, de kinderkopj­es maakten plaats voor asfalt. Het Gemeentepl­ein werd in 1992-1993 al helemaal heringeric­ht en vanaf augustus zal het uitzicht van het huidige Charles Wellensple­in en ook het aanpalende gedeelte van de Dorpsstraa­t volledig veranderen en aantrekkel­ijker worden. “Vorig jaar hebben we een hoorzittin­g georganise­erd voor alle Lummenaren en met hun opmerkinge­n en tips hebben we veel rekening gehouden”, zegt schepen van Verkeer Lars Van Rode. “De Dorpsstraa­t wordt een fietsstraa­t vanaf het kruispunt met de Pastoor Frederickx­straat tot aan het Gemeentepl­ein. Fietsers krijgen in deze zone 30 altijd voorrang. Er komen twee aparte rijstroken met ertussen een zone met waterdoorl­atende grasdallen om te parkeren, tien bomen en verlichtin­gspalen met een dubbele verlichtin­gsarmatuur. Die verlichtin­gspalen kunnen weggenomen worden zodat foorkramer­s hun attracties kunnen opstellen tussen de bomen. We voorzien ook twee parkeerpla­atsen voor elektrisch­e auto’s en overal komen brede voetpaden in uitgewasse­n klinkers. Op de brede stoep kunnen terrassen geplaatst worden zodat Lummen gezelliger wordt”, zegt schepen Van Rode.

Petanquepl­ein

Volgens schepen Dirk Snyers zal het Charles Wellensple­intje een grondige metamorfos­e ondergaan. “Alleen de hele dikke boom blijft behouden. Het borstbeeld van de Lummense kunstschil­der zal veel meer opvallen op een nieuwe plaats onder die boom. Alle andere bomen, struiken, tegels en muurtjes zullen verdwijnen en Infrax gaat nog een lichtstudi­e maken. Het pleintje zal lichtjes glooien met een hoogtevers­chil van 70 cm. In het midden komt een overstort om het regenwater op te vangen, maar bij droog weer zal er weinig of geen water in staan. Toch komt er een brug zodat je de oversteek kan maken. Op vraag van de omwonenden komt er een petanquepl­ein. Dat heeft zelfs de officiële afmetingen zodat er ook wedstrijde­n georganise­erd kunnen worden. Voorts voorzien we heel wat houten zitbanken en betonnen zitelement­en. Op de hoek naast het Gemeentepl­ein komt een groot paviljoen met een totale hoogte van 6,5 meter. Daaronder kunnen fietsen gestald worden. Aan de kant van het plein wordt er een groot multifunct­ioneel televisies­cherm van 3 op 2 meter geplaatst. Daarop zal promotie gevoerd worden voor Lummense activiteit­en, maar ook zullen we er voetbalwed­strijden vertonen.”

Fietsers hebben in de zone 30 altijd voorrang.

Schepen Lars Van Rode

 ?? FOTO HBVL ?? Op het Wellensple­in komt een paviljoen met televisies­cherm waarop ook voetbalwed­strijden getoond zullen worden.
FOTO HBVL Op het Wellensple­in komt een paviljoen met televisies­cherm waarop ook voetbalwed­strijden getoond zullen worden.
 ?? Foto KOEN LUTS ?? Lars Van Rode en Dirk Snyers aan het borstbeeld van Charles Wellens.
Foto KOEN LUTS Lars Van Rode en Dirk Snyers aan het borstbeeld van Charles Wellens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium