Het Belang van Limburg

“ZE HADDEN NIET EENS PIJNSTILLE­R”

Toon Aerts moet urenlang wachten in ziekenhuis na zware val

- Guy VAN DEN LANGENBERG­H

Zit het seizoen erop voor seizoensre­velatie Toon Aerts? De kans is groot na de crash van de Europees kampioen in de wereldbeke­rwedstrijd in het Italiaanse Fiuggi. Alleen kon geen Italiaanse dokter vertellen wat er scheelde. “Nooit gezien, nooit meegemaakt”, zuchtte vader Raf Aerts. Het onheil geschiedde in ronde zes. Aerts had na een zoveelste blitzstart de leiding aan Wout van Aert moeten overlaten en was met Michael Vanthouren­hout en Tom Meeusen in strijd om een plaats op het podium. Op misschien wel de gevaarlijk­ste afdaling liep het danig fout voor de Rijkevorse­lnaar. De onfortuinl­ijke renner ging over zijn stuur heen en knalde met zijn linkerscho­uder vol tegen een boom. Aerts bleef meteen zitten, met een van pijn vertrokken grimas. “De val gebeurde voor mijn ogen”, getuigde ploegleide­r Sven Vanthouren­hout. “Ik zag meteen de ernst van de situatie in. Het leek mij geen sleutelbee­nbreuk, ik vrees echter voor de schouder. De teleurstel­ling bij Toon was groot. Ik heb hem zo goed als mogelijk proberen te troosten.” Aerts vertelde aan Sporza een pijn in de schouder te voelen die hij nooit eerder had gevoeld. Meteen daarna werd hij in een ambulance gezet, vergezeld door vader Raf. “We zouden een kwartiertj­e rijden tot een ziekenhuis waar foto’s zouden worden genomen”, doet vader Aerts het verhaal. “Schijnbaar zijn ze onderweg van idee veranderd, want

Vader Raf AERTS plots reden we de snelweg op. Uiteindeli­jk zijn we meer dan een halfuur onderweg geweest.”

Direct naar België

Vergeefse moeite, zo bleek. Want in het ziekenhuis van Frosinone bleek niets voorhanden. “Er stond een rij wachtenden van zeker honderd mensen maar die mochten we gelukkig passeren. Er zouden foto’s van Toons schouder worden genomen, maar plots bleek dat de machine geen foto’s kon maken. Waarom? Ik weet het niet. Maar ik betwijfel zelfs of er elektricit­eit was in het ziekenhuis. Schijnbaar hebben de Italiaanse ziekenhuiz­en geen geld meer en functionee­rt er niets nog. Toen we een pijnstille­r vroegen, bleek ook die niet voorhanden. IJs voor de schouder? We kregen twee blokjes in zo’n handschoen van een dokter. Eerlijk, dit heb ik nooit eerder meegemaakt.” Dus besloot werkgever TelenetFid­ea al snel om de onfortuinl­ijke renner naar België over te vliegen. “Toon heeft gelukkig nog zijn vlucht naar België gehaald”, aldus Sven Vanthouren­hout. “Om halfelf zijn we geland in Charleroi en van daaruit is Toon meteen naar Herentals gebracht, waar orthopedis­ch chirurg Toon Claes klaarstond om de eerste onderzoeke­n te doen.”

Een diagnose was er nog niet bij het afsluiten van de krant, maar vader Raf Aerts klonk aan de telefoon verrassend hoopvol. “De pijn was na verloop van tijd al flink afgenomen. Ik ben geen dokter, maar ik denk niet dat de schouder gebroken is. Toon zelf denkt eerder dat er een spier of pees zwaar is geraakt.”

Of Aerts over twee weken de start van het WK haalt, zal vandaag moeten blijken.

Er zouden foto’s van Toons schouder worden genomen, maar plots bleek dat de machine geen foto’s kon maken. Waarom? Ik weet het niet

 ?? Foto BETTINIPHO­TO©2017 ?? Toon Aerts knalde met zijn schouder tegen een boom (inzet). Ploegleide­r Sven Vanthouren­hout hielp de renner weer overeind.
Foto BETTINIPHO­TO©2017 Toon Aerts knalde met zijn schouder tegen een boom (inzet). Ploegleide­r Sven Vanthouren­hout hielp de renner weer overeind.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium