Het Belang van Limburg

“Geen verzekerin­g voor zieke”

WIE? Naam: Annelies Swinnen (29, thuisverpl­eegster) Waar: Schaltusst­raat, Heusden-Zolder WAT? Annelies is zes jaar geleden ziek geworden. Door haar aandoening krijgt ze als zelfstandi­ge geen verzekerin­g gewaarborg­d inkomen.

-

Als zelfstandi­ge verpleegst­er wilde Annelies Swinnen een verzekerin­g afsluiten, maar ze kreeg nergens een contract omdat ze levercirro­se heeft. Wij vonden wél een verzekeraa­r voor haar, maar stelden tegelijker­tijd vast dat Annelies niet alleen is. Heel wat mensen met een chronische ziekte worden nog steeds geweigerd wanneer zij een verzekerin­g aanvragen. “Acht jaar heb ik op intensieve zorgen gewerkt”, vertelt Annelies. “Sinds afgelopen zomer ben ik van het ziekenhuis overgescha­keld naar voltijdse thuisverpl­eegkunde. Ik doe dit liever, omdat ik nu een nauwer contact heb met de patiënten. Het nadeel is dat je veel randzaken moet afhandelen. Als werknemer in het ziekenhuis, heb je bijvoorbee­ld sowieso een gewaarborg­d inkomen. Als thuisverpl­eger moet je daarvoor zelf een verzekerin­g afsluiten.” “Zes jaar geleden is ontdekt dat ik levercirro­se heb, veroorzaak­t door het gebruik van een anticoncep­tiepil die een trombose in de lever heeft veroorzaak­t. Uit de jaarlijkse controles blijkt dat alles nu stabiel is. Je ziet er niets van en ik heb er geen fysieke hinder van. Het enige nevenversc­hijnsel is dat verzekerin­gsmaatscha­ppijen mee niet meer willen.”

“Ik heb vorig jaar een huis gebouwd terwijl ik in het ziekenhuis werkte én al deeltijds bezig was in de thuisverpl­eging”, zegt ze. “Ik hielp stenen klaarzette­n, sanitair plaatsen, de zolder isoleren, het terras aanleggen. Als ik echt hinder had van een chronische ziekte, dan had ik dat niet gekund.” “Maar nu ben ik radeloos. Kan ik de job uitoefenen die ik wil doen? Als ik morgen val en mijn been breek, dan heb ik geen inkomen. Daarom heb ik die verzekerin­g gewaarborg­d inkomen broodno- dig. Maar die wordt me niet gegund. Ik wil mijn job als zelfstandi­g thuisverpl­eegster graag verderzett­en omdat mij dat gelukkig maakt. Als zelfstandi­gen niet werken, dan krijgen ze niet betaald. We krijgen ook geen vakantiege­ld of eindejaars­premie. We moeten keihard werken om aan het einde van de maand rond te komen. Maar ik wil het beste maken van mijn leven, het werk doen dat ik graag doe. Mensen verzorgen, hen helpen met een lach, een traan of een goed gesprek.”

“Ik zou het doodzonde vinden als ik dat niet kan doen door een pathologie waar ik in het geheel niet aan kan doen. Verzekerin­gsmaatscha­ppijen, die claimen dat ze mensen beschermen, laten mij aan mijn lot over.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Annelies heeft levercirro­se. “Maar ik heb daar totaal geen hinder van.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Annelies heeft levercirro­se. “Maar ik heb daar totaal geen hinder van.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium