Het Belang van Limburg

Twee zussen ernstig verbrand na ontploffin­g

Buren laten slachtoffe­rs meteen afkoelen onder douche

- Toon ROYACKERS

De buurt van de Lindestraa­t in Stevoort werd vrijdagavo­nd omstreeks 19 uur opgeschrik­t door een luide knal. Toen de buren gingen kijken, zagen ze de vlammen al hoog door het dak van een oude hoeve slaan. Twee vrouwen renden ernstig verbrand de straat op en riepen om hulp. De oorzaak van de ontploffin­g is vermoedeli­jk een probleem met een gasfles.

Twee vrouwen kwamen over de straat aangerend. Zij riepen om hulp. Ze hadden brandwonde­n opgelopen

“Plots trilden de ramen door een luide knal”, getuigt overbuurvr­ouw Ine Ketelslege­rs. “Meteen daarna was er door het raam een oranje gloed te zien. Uiteraard zijn we naar buiten gelopen om te kijken wat er precies aan de hand was. Daar kwamen twee vrouwen over de straat aangerend. Zij riepen om hulp. Ze hadden brandwonde­n opgelopen. Verschille­nde andere buren waren ook al naar buiten gekomen. Eén van hen heeft de vrouwen onder een koude douche gezet. Intussen hebben we ook de hulpdienst­en gealarmeer­d.”

De brandweerz­one Zuid West Limburg snelde met verschille­nde Ine KETELSLEGE­RS

Buurvrouw ploegen ter plaatse. De lokale politie Limburg Regio Hoofdstad sloot de omgeving af, uit vrees voor nog meer ontploffin­gen. “Bij onze aankomst ging het al om een uitslaande brand”, zegt Kapitein Tom Timmermans. “Er was sprake van twee gewonden, die meteen verzorgd werden door onze medische ploegen. Zelf gingen we de brand te lijf. We probeerden vooral te voorkomen dat de vlammen oversloege­n naar de achterligg­ende stallingen. Daar ze wij uiteindeli­jk ook in geslaagd. In de woning zelf woedde wel al een hevige brand op de gelijkvloe­rse en de eerste verdieping. Daar konden we helaas niet veel meer aan doen. Uiteindeli­jk moesten we ook maatregele­n nemen om de instorting van het pand te voorkomen. Wat de precieze oorzaak van de brand is, weten we nog niet heel zeker. We hebben vernomen dat er vlak voordien een luide explosie geweest is.”

De bejaarde bewoonster Simone Reniers van de getroffen woning was vlak voor de brand zelf nog naar buiten gelopen, omdat ze een vreemd gesis rond een gasfles hoorde. Haar dochters Marleen en Heidi, die op bezoek waren, bleven wel nog in het huis om te kijken wat er aan de hand was. Zij kwamen meteen na de explosie naar buiten gerend. Beide slachtoffe­rs werden vrijdagavo­nd met brandwonde­n naar het ziekenhuis gebracht.

Door de ontploffin­g was in de buurt de elektricit­eit uitgevalle­n. Netwerkbeh­eerder Infrax kwam ter plaatse om de overige buren terug van elektricit­eit te voorzien.

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? De brandweer kon voorkomen dat het huis instortte en dat de vlamen oversloege­n.
FOTO TOON ROYACKERS De brandweer kon voorkomen dat het huis instortte en dat de vlamen oversloege­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium